Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

«Στην τελική ευθεία για την διάσωση της Ελλάδας»

Η καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για την διάσωση της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού διεθνούς Τύπου.
«Η Ευρωζώνη συνεδριάζει για την διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του άρθρου του BBC. Η Αθήνα χρειάζεται 130 δισ. ευρώ για να αποφύγει την χρεοκοπία στα μέσα Μαρτίου.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός μετέβη χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμβάλει στην οριστική ρύθμιση της συμφωνίας, προσθέτει το δίκτυο. «Στην τελική ευθεία οι συνομιλίες για την βοήθεια στην Ελλάδα» αναφέρει ο Guardian.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, θα έχει συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης για να εξασφαλιστεί η διάσωση της χρεωμένης χώρας και να δοθεί το πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να τεθεί σε κίνδυνο το ενιαίο νόμισμα.
Το έκτακτο ταξίδι του κ.Παπαδήμου στις Βρυξέλλες την Κυριακή πραγματοποιήθηκε καθώς η Γερμανία συνεχίζει παραμένει αδιάλλακτη για το πακέτο διάσωσης στην σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων αξιωματούχων και των αξιωματούχων της ΕΚΤ.
Οι Financial Times αναφέρουν με την σειρά τους ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στηρίζονται στην ΕΚΤ και σε κεντρικές εθνικές τράπεζες για το ψαλίδισμα του κόστους του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, καθώς σε άλλη περίπτωση θα ανέλθει στα 170 δισ. ευρώ.
Υπολογισμοί της εφημερίδας αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια 136 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δηλαδή 6 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες τον Οκτώβριο. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν ισχυριστεί ότι δεν θα πληρώσουν περισσότερα από 130 δισ. ευρώ.
«Ημέρα απόφασης για το δεύτερο δάνειο», είναι ο τίτλος του τηλεγραφήματος του πρακτορείο Reuters. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας την Δευτερα, μία κίνηση η οποία ελπίζουν ότι θα βάλει μία γραμμή κάτω από τους μήνες αναβρασμού στους κόλπους της ζώνης του ευρώ, αν και υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να οριστικοποιηθούν, αναφέρει το πρακτορείο.
Διπλωμάτες και οικονομολόγοι δεν περιμένουν το πακέτο αυτό να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας: αυτό θα πάρει μία δεκαετία ή και παραπάνω - μία ζοφερή εικόνα που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής σε χιλιάδες Ελληνες που διαδήλωσαν την Κυριακή ενάντια στα ατέλειωτα μέτρα λιτότητας.
Οι υπουργοί ελπίζουν ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας θα βοηθήσει την χώρα να αναδιαρθρώσει τα τεράστια χρέη της, θα της δώσει ένα πιο στέρεο οικονομικό πάτημα και θα την κρατήσει στην Ευρωζώνη, επισημαίνει το πρακτορείο.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας