Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι κήρυκες του μίσους

Του Άγγελου Στάγκου 
Δεν είναι εύκολο να δεχθεί ένας λαός την απότομη πτώση του βιοτικού του επιπέδου, ιδιαίτερα όταν έχει συνηθίσει να το βλέπει να ανεβαίνει με αυτόματες σχεδόν διαδικασίες. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να δεχθεί την αίσθηση της ανασφάλειας που προκαλούν η ύφεση και η ραγδαία άνοδος της ανεργίας σε ύψη που δημιουργούν προϋποθέσεις κοινωνικής αναταραχής. Νιώθει απόγνωση και παραδίδεται δίχως αντίσταση σε εκείνους που καλλιεργούν ψευδαισθήσεις και επενδύουν στην οργή του εκ του ασφαλούς και δίχως να προτείνουν λύσεις στα προβλήματά του.
Είτε θέλουμε να το παραδεχθούμε είτε όχι, ακόμη και στις ημέρες των παχειών αγελάδων, οι Ελληνες είμαστε ένας λαός που λειτουργεί περισσότερο με το θυμικό και λιγότερο με τη λογική. Τις ημέρες των ισχνών αγελάδων, σαν αυτές που ζούμε σήμερα, χάνεται και κάθε ίχνος συλλογικότητας, που έτσι κι αλλιώς σπάνιζε και σπανίζει στη χώρα μας. Αντίθετα, ορθώνεται ένα τείχος άρνησης απέναντι σε κάθε ιδέα αλλαγής, πόσω μάλλον σε κάθε μέτρο που επιβαρύνει τον ατομικό και οικογενειακό προϋπολογισμό.
Το νέο πρόγραμμα στήριξης (ή Μνημόνιο) αποτελεί αντικείμενο τυφλής απόρριψης. Οι πολιτικές δυνάμεις που το
στηρίζουν δεν το ενστερνίζονται και δημιουργούν την αίσθηση ότι το δέχθηκαν με «το πιστόλι στον κρόταφο». Ετσι αντιμετωπίζουν την κατάσταση από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι η χώρα κρέμεται με μια κλωστή πάνω από την άβυσσο. Κι όμως, το νέο πρόγραμμα στήριξης, όπως και το προηγούμενο, δεν περιλαμβάνει μόνο επώδυνα και αντιπαθητικά μέτρα για τον γενικό πληθυσμό. Περιλαμβάνει και ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις οι οποίες κανονικά έπρεπε να είχαν γίνει πριν επέλθει η κρίση και θα λειτουργήσουν υπέρ του μέσου πολίτη. Αυτά όμως δεν τα ακούει ο μέσος πολίτης. Ακούει τον κ. Τσίπρα να διαλαλεί ότι «δεν είναι Ελληνες αυτοί που μας κυβερνούν», ακούει βουλευτή του ΚΚΕ να απειλεί μέσα στη Βουλή με «φωτιά και τσεκούρι» τους «προσκυνημένους», διαπιστώνει ότι στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα κυριαρχεί ανέξοδα και για διάφορους λόγους ο λαϊκισμός και διαβάζει άρθρα δημοσιογράφων, όπου ο ναπολεοντισμός υπονομεύει την ευθυκρισία τους, να χαρακτηρίζουν «Γερμανοτσολιάδες» συναδέλφους τους επειδή υποστηρίζουν ότι η επιβίωση της Ελλάδας συμβαδίζει με την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Θα μπορούσε κανείς να επισημάνει ότι τα παραπάνω και μαζί με αυτά και η καταστροφική δράση των νεοβανδάλων με κάθε ευκαιρία δημιουργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Ας μη φτάσουμε, όμως, μέχρις εκεί. Το σίγουρο είναι ότι τρέφουν μία νοοτροπία αλόγιστης οργής και συστηματικής άρνησης, που δεν πρόκειται να επιτρέψει στη χώρα να ανακάμψει. Οι τρομεροί κίνδυνοι για την Ελλάδα δεν προέρχονται μόνο από τους εφιαλτικούς οικονομικούς δείκτες, τα όποια αδιέξοδα της «συνταγής» ή τη σκληρή στάση των εταίρων - δανειστών. Προέρχονται και από τους κήρυκες του μίσους στον δημόσιο λόγο, που δυστυχώς επηρεάζουν τους πληγωμένους Ελληνες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι ΕΜΕΤΙΚΟΤΕΡΟ εχω διαβασει απ΄την αρχη της δικτατοριας...
Ολοι εμεις που αντιδρουμε λοιπον στο μνημονιο, ας θυσιασουμε τους μισθους, τις συνταξεις, τις δουλειες, τις ζωες μας, μιας και:

1) Η κυβερνηση και η τροικα δινουν ιδιαιτερη εμφαση στο να αποκαταστησουν τις αδικιες που εκαναν καποιους παμπλουτους "με αυτόματες σχεδόν διαδικασίες", κατασχοντας τις περιουσιες τους και μη φορτωνοντας τα βαρη στους φτωχους.

2) Οι 125 χωρες που "εσωσε" το ΔΝΤ, οδηγηθηκαν στην αναπτυξη και την ευημερια

Μια ματια σε παραδειγματα οπως ισλανδια, ισημερινος κλπ αρκει να μας δειξει το σωστο δρομο τον οποιο καποιοι ΜΕΓΑΛΟΡΟΥΦΙΑΝΟΙ εχουν το ΘΡΑΣΟΣ να μας υποδεικνυουν και καποια ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ να αναπαραγουν

Ανώνυμος είπε...

Καταρχίν όποιος υποστιρίζει το μνημόνιο και τα μέτρα ή δεν ξερει τι του γίνεται άρα απαλάσεται κάθε κριτικής λόγω ανοησίας ή απλά υποκρίνεται πως δεν ξέρει ούτε που οδήγησαν τα μέτρα του Δ.Ν.Τ σε όσες χώρες εφαρμόστηκαν, ουτε ότι σύμφωνα με ΟΛΟΥΣ τους διεθνεις οικονομολόυς αυτό το προγραμμα για την Ελλάδα δεν βγαίνει με μαθηματική ακρίβεια. Τέλος επειδή το παραμυθάκι πολύ κρατησε σχετικά με το μονοδρομο που έχει η ελλάδα για να βγει απο την κρίση παραπέμπω όλους αυτους τους...μουτζαχεντν της...νηφαλιότητας και της μνημονιακής πολιτικ'ης στο τι έκανε η Ισλανδία. Και επειδη αυτοι οι... υπέρμαχοι της ...δημοκρατίας των τραπεζιτών μάλλων ξέγραψαν απο τον χάρτη την Ισλανδια ας μάθουν 2 μονο ειδήσεις. προχθες όταν ολα τα καθεστοτικά ΜΜΕ ξεφισούσαν ικανοποιημένα για την συμφωνία στο Γιούρογκρουπ που για...πολοστη φορά μας... εσωσαν οι καλοι ευρωπαιοι και τροικανοι, ο οικος αξιολόγισης Fitch Ratings αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας στην κατηγορία ΒΒΒ- για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στη χώρα να θεωρείται εφεξής ως αξιόπιστος δανειολήπτης. Με άλλα λόγια οι διεθνείς οικονομικοί παράγοντες που εκβίαζαν μια χώρα, πως αν προχωρούσε σε μονομερή στάση πληρωμών θα την ξέγραφαν από το οικονομικό γίγνεσθαι, τώρα της ανακοινώνουν πως… πληροί όλες της προϋποθέσεις για να θεωρείται αξιόπιστος δανειολήπτης! Σύμφωνα με xuesin;o δημοσίευμα του Bloomberg οι τράπεζες της Ισλανδίας διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, μειώνοντας το βάρος χρέους για περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της. Ενώ οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα ότι οι Ισλανδοί δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, όπου η κρίση δεν έχει τέλος. Το δημοσίευμα τονίζει ότι αποδεικνύονται αποτελεσματικά τα μέτρα που πήρε η Ισλανδία για να αναγεννηθεί από την κρίση του 2008, όταν οι τράπεζές της προχώρησαν σε χρεοκοπία για το ποσό των 85 δισ. δολαρίων. Η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό υψηλότερο από το μέσο όρο των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).Και μετά τι; Ούτε το τέλος του κόσμου ήρθε για τον λαό την ισλανδίας, ούτε ο δράκος του παραμυθιού! Ουτέ μισθοί και συντάξεις σταμάτησαν να δίνονται από το κράτος, ούτε η κοινωνία ξαναγύρησε στα χρόνια του Μεσαίωνα. Σήμερα η Ισλανδία των ψαράδων χωρίς τον ορυκτό πλούτο, την Βιομηχανία και τον Γεωργικό τομέα και το τουρισμό που έχουμε εμείς, έχει ανάπτυξη 3.1% και ανεργία 6.9% το 2011.

Η Ελλάδα μετά από τα αλλεπάλληλα πακέτα… σωτηρίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ, έχει 7% ύφεση και 21% ανεργία… ααα και …βασικό μισθό πλέον κάτωαπό 500 ευρώ και εργασιακό Μεσαίωνα!
Καλύτερα κήρυκας του (ταξικού)μίσους στον δημόσιο λόγο, παρά υποτακτικός και ραγιάς και γερμανοτσολιάς. Άρε ΜΑΥΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΝ ΠΈΤΥΧΕΣ ΤΟ ΠΑΧΎΔΕΡΜΟ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ. ΣΥΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΡΗΣΚΤΑΝ...ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΑΝΟΗΣΊΕΣ

Το Προφίλ μας