Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μιλήσει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση !!!

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα της Τουρκίας, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα προσκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να δώσει ομιλία στην επιτροπή για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος της χώρας.
Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, που Οικουμενικός Πατριάρχης προσκαλείται να μιλήσει στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της χώρας.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να θείξει τα ανκαθώδη ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην Τουρκία, οι οποίες έχουν συσπειρωθεί γύρω από το πρόσωπό του προκειμένου να εισακουσθούν τα αιτήματά τους. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα εγείρει το ζήτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που είναι το κορυφαίο θέμα επιβίωσης του Πατριαρχείου καθώς όσο η Σχολή παραμένει κλειστή δεν μπορεί να εκπαιδευτεί ο ανώτερος κλήρος.
Παράλληλα ο κ. Βαρθολομαίος θα αναδείξει το ζήτημα της απαλοιφής από τα σχολικά εγχειρίδια των προσβλητικών αναφορών για τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Σύριους Χριστιανούς, ενώ θα μιλήσει και για τα ποσοστά των μειονοτήτων ως προς την πρόσληψη τους στο τουρκικό Δημόσιο.
Η πρόσκλησή του Οικουμενικού Πατριάρχη γεννά ελπίδες ότι η Τουρκία αναθεωρεί την μέχρι πρότινος εχθρική στάση της προς τις χριστιανικές μειονότητες και σχεδιάζει την αναβάθμιση τους προκειμένου να ενισχύσει το προφίλ της δημοκρατικής χώρας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία έχει κάνει γενναία βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο συμβολικά όσο και πρακτικά. Από την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά και την αποκατάσταση της Αρμένικης εκκλησίας στη λίμνη Βαν, μέχρι την επιστροφή των βακουφικών ιδρυμάτων και την επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο, φαίνεται ότι η Τουρκία
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας