Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ο... Μητσοτάκης της Ισπανίας μιλάει για την ατυχία του

«ΝΙΩΘΩ ΤΥΧΕΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ» 
Ο κινηματογραφιστής Κωστής Μητσοτάκης μπορεί να μην είχε αγοράσει λαχείο, ωστόσο «βοήθησε» το μικρό χωριό Σοδέτο της Ισπανίας, όπου κατοικεί, να κερδίσει το ποσό των 115 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως δήλωσε ο Κωστής Μητσοτάκης στο «Εθνος», επωφελήθηκε κι αυτός από την κλήρωση του λαχείου, αφού βρήκε αγοραστή για ένα κτήμα που προσπαθούσε να πουλήσει καιρό. (Φωτογραφία της Marta Ramoneda για τους New York Times)
«Νιώθω πως έχω κερδίσει κι εγώ. Αυτό που συνέβη στο χωριό είναι ωραίο θέμα για ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ. Και συνέβη δίπλα μου. Εχω αρχίσει ήδη να συγκεντρώνω υλικό».
Ο κοσμογυρισμένος Ελληνας κινηματογραφιστής Κωστής Μητσοτάκης είναι, μάλλον, ο μεγάλος χαμένος του 2012. Ο μοναδικός κάτοικος του μικρού χωριού Σοδέτο της Ισπανίας που δεν κέρδισε στο πρωτοχρονιάτικο λαχείο. Ολοι οι υπόλοιποι -περίπου 70 νοικοκυριά μετράει ο απομακρυσμένος ισπανικός οικισμός-, φτωχοί αγρότες ως επί το πλείστον, δεν αγχώνονται πια για τα χρέη, τη φετινή ξηρασία και την οικονομική κρίση που σαρώνει την Ισπανία. Είδαν τις καταθέσεις τους να πολλαπλασιάζονταιμετά την κλήρωση του «Χοντρού» (El Gordo), όπως λέγεται το συγκεκριμένο λαχείο στην Ισπανία το οποίο φέτος μοίρασε το ποσό ρεκόρ των 700 εκατ. ευρώ. Σε κάθε σπίτι και νοικοκυριό του Σοδέτο υπήρχε τουλάχιστον ένα χρυσοφόρο δελτίο. Ορισμένοι κέρδισαν εκατομμύρια. Οι λιγότερο τυχεροί βρέθηκαν με 100.000 ευρώ.
Ο μόνος που δεν είχε αγοράσει λαχείο και δεν κέρδισε είναι ο 42χρονος συνονόματος του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, που μένει τα τελευταία οκτώ χρόνια στο αγροτικό χωριό της βόρειας Ισπανίας...
Παρ' όλα αυτά, ο Κωστής Μητσοτάκης δεν αισθάνεται άτυχος. «Νιώθω πολύ τυχερός γενικά στη ζωή», λέει στο «Εθνος». «Θα αισθανόμουν άτυχος αν είχα αγοράσει λαχείο και είχα χάσει. Τώρα πως να κερδίσω, αφού δεν είχα αγοράσει λαχνό». Οπως μας εξηγεί, μένει λίγο έξω από το χωριό, σε ένα αγροτόσπιτο, το οποίο ανακαινίζει. Το λαχείο πουλούσε φέτος στο χωριό, όπως και κάθε χρόνο, ο τοπικός συνεταιρισμός των γυναικών. Οι γυναίκες απλά δεν πέρασαν από το σπίτι του για να του πουλήσουν λαχνό, λέει ο κ. Μητσοτάκης.
«Το βρίσκω λογικό. Ούτε εγώ θα πέρναγα. Το σπίτι είναι σχεδόν στη μέση του πουθενά», συμπληρώνει. Μάλλον τον ξέχασαν, αφού το αγροτόσπιτο απέχει περίπου 1 χλμ. από το Σοδέτο, μας λέει η δήμαρχος του χωριού, Ρόζα Πονς. Τα κέρδη από τους λαχνούς που πούλησαν φέτος οι γυναίκες στο Σοδέτο και σε 17 γειτονικά χωριά ξεπερνούν τα 115 εκατ. ευρώ. Νιώθει πως η τύχη τον προσπέρασε; Δεν το βλέπει έτσι και μάλιστα συνεχίζει να πιστεύει σε αυτήν.
Τα είχαν ανάγκη
«Συμμετείχα κι εγώ στη χαρά των ντόπιων. Είναι πολύ καλύτερα που αυτά τα λεφτά έπεσαν σε ένα μικρό χωριό που πραγματικά τα έχει ανάγκη». Ούτε το μετάνιωσε που μετακόμισε από την Αθήνα στο ισπανικό χωριό. Αν και στην Ιβηρική τα πράγματα δεν έχουν πάει ακριβώς όπως τα υπολόγιζε. Στο Σοδέτο βρέθηκε λόγω έρωτα. Πριν από 8 χρόνια γνώρισε μία Ισπανίδα και την ακολούθησε στο χωριό της. Σήμερα δεν είναι πια μαζί, αλλά «είμαστε πολύ καλοί φίλοι», λέει ο ίδιος. Η δουλειά του, επίσης, έχει χτυπηθεί από την κρίση. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας και «η πτώση φτάνει στο 80%». Τώρα όμως απαθανατίζει με τον φακό του αυτό για το οποίο συζητά όλος ο κόσμος: το φαινόμενο Σοδέτο.
ΚΟΙΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ
Η μακρινή, αλλά άγνωστη συγγένεια με τον επίτιμο
Ο Κωστής Μητσοτάκης κατάγεται από τα Χανιά, αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Τον ρωτάμε αν είναι συγγενείς με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ: «Ισως έχουμε κάποια πολύ μακρινή σχέση, με την έννοια πως όλοι οι Μητσοτάκηδες είναι συγγενείς. Αλλά δεν έχω ιδέα τι είδους σχέση είναι αυτή». Δεν πιστεύει, μας λέει, στις... δεισιδαιμονίες, ούτε θεωρεί πως το όνομά του είναι συνώνυμο της κακοτυχίας. «Δεν το πιστεύω, ούτε θέλω να ασχοληθώ με αυτό», απαντά ορθά κοφτά.
Είναι από τους ανθρώπους που δεν αγοράζει ποτέ λαχεία. «Ισως έχω αγοράσει ένα ή δύο στη ζωή μου», μας λέει. Αν οι γυναίκες του Σοδέτο πήγαιναν στο σπίτι του θα αγόραζε; «Πιθανότατα ναι», συμπληρώνει. Ωστόσο δεν ακούγεται άνθρωπος που θα... χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο γι' αυτό που συνέβη.
Πώς σας αντιμετωπίζουν σήμερα οι άλλοι χωριανοί;
«Μου λένε ότι είναι κρίμα που δεν είχα αγοράσει κι εγώ λαχείο».
Σας έχει γίνει κάποια νύξη ότι θα μοιραστούν μαζί σας κάποια από τα κέρδη;
«Ούτε μου έχει πει κανείς κάτι τέτοιο, ούτε και σκέφτομαι να ρωτήσω. Αλλά για ποιον λόγο; Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Μάλλον θα εντυπωσιαστώ αν υπάρξει μια τέτοια κίνηση».
ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Η νέα (πλούσια) ζωή του Σοδέτο
Σε εκσυγχρονισμό των μονάδων τους σκέφτονται να επενδύσουν τα λεφτά του λαχείου οι περισσότεροι κάτοικοι του Σοδέτο, που είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τη δήμαρχο του χωριού Ρόζα Πονς. Αφού ξεχρεώσουν κάποια δάνεια, λέει η ίδια, θα ρίξουν λεφτά στα κτήματα και τα ζώα τους. Οι περισσότεροι είχαν φέτος σχεδόν αποφασίσει να μην αγοράσουν για πρώτη χρονιά λαχνό, καθώς τα οικονομικά των περισσότερων νοικοκυριών πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Αγόρασαν, όμως, τελικά για να υποστηρίξουν τον τοπικό γυναικείο συνεταιρισμό, ο οποίος βγάζει κάποια κέρδη από τις πωλήσεις.
Κερδοσκόποι
Αμέσως μετά την κλήρωση το χωριό κατακλύστηκε από στελέχη τραπεζών, πωλητές κάθε είδους, κερδοσκόπους και τυχοδιώκτες. «Υπήρξαν τραπεζίτες που το ήξεραν πριν ακόμη το μάθουν οι χωριανοί και είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή να πωλήσουν τα προϊόντα τους», λέει ο κ. Μητσοτάκης.
Τώρα πια η ζωή στο χωριό έχει ηρεμήσει. Προς το παρόν τουλάχιστον. «Αυτά τα λεφτά σημαίνουν πως επιτέλους θα πάρουμε μια ανάσα. Και το καλύτερο είναι πως δεν κέρδισα μόνο εγώ, αλλά όλο το χωριό», είπε στους «New York Times» ο αγρότης Χοσέ Μανουέλ Κάμπρα, που είχε εγκαταστήσει με δάνειο σύγχρονα συστήματα άρδευσης στα χωράφια του και ανησυχούσε για το χρέος.
Η γυναίκα του είχε αγοράσει δύο λαχεία και άλλα δύο ο γιος του, με αποτέλεσμα να κερδίσουν συνολικά 393.000 ευρώ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας