Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Μόντι: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα, έχει κάνει σημαντικά βήματα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την εξυγίανση της και τόνισε πως είναι υπέρ των λύσεων που να θέσουν τέρμα στο πρόβλημα. Σε συνέντευξη του το τηλεοπτικό δίκτυο «Sky Italia» ο Μάριο Μόντι μίλησε μεταξύ άλλων για την αναβολή των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, την σημερινή επαφή των υπουργών, μέσω «τελεκόφερανς» και την κατάσταση της χώρας μας.

«Η επιλογή αυτή είναι το αποτέλεσμα του ότι ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλόντ Γιούγκερ, θεωρεί πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία συναίνεσης για να είμαστε βέβαιοι ότι η συνεδρίαση θα αποδώσει. Από την στιγμή, λοιπόν ,που αυτή ήταν μια έκτακτη συνεδρίαση και για την ερχόμενη Δευτέρα προβλέπεται μια τακτική συνάντηση του Γιούρογκρουπ, ο πρόεδρος Γιούγκερ προτίμησε να πάρει αυτή την απόφαση. Ως Ιταλία καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να ευνοήσουμε λύσεις που να μας βοηθήσουν να γυρίσουμε αυτή την ελληνική σελίδα. Η Ελλάδα, που στο παρελθόν είχε βαριές ευθύνες, κάνει σημαντικά βήματα προς την εξυγίανση-αν και δεν θέλω τώρα να δημοσιοποιήσω τις αναλυτικές εκτιμήσεις της χώρας μου, αφού θα το κάνω στο Γιούρογκρουπ- αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να γυρίσουμε την σελίδα αυτή προς όφελος της Ελλάδας, της Ευρώπης και επειδή χώρες σαν την Ιταλία και την Ισπανία (οι οποίες έζησαν σημαντικά προβλήματα με τις αγορές, και που τώρα πήραν τον αποδοτικό δρόμο ), σίγουρα δεν πρέπει να βρεθούν και πάλι εν μέσω μεγάλων αναταράξεων».
Σε σχέση με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα,, ο Μάριο Μόντι, ρωτήθηκε από το Sky Italia αν φοβάται το ξέσπασμα τυχόν κοινωνικών ταραχών και στην χώρα του. «Πιστεύω και ελπίζω όχι, η κατάσταση της Ιταλίας είναι σαφώς διαφορετική από αυτή της Ελλάδας. Επί χρόνια, η ελληνική πολιτική, ήταν αξεπέραστη στο να δημιουργεί αβάσιμες προσδοκίες και αυταπάτες στους πολίτες, δυστυχώς. Το σημείο εκκίνησης της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να πετύχει την εξυγίανση, είναι πολύ χαμηλό. Η οικονομική αναταραχή οφείλεται, μερικώς, και στην διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που μας έκαναν να είμαστε επιφυλακτικοί σε ότι αφορά την στάση της Ιταλίας για την δυνατότητα διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2020», δήλωσε ο Μάριο Μόντι.
Ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός, θέλησε να αναφερθεί και στις πιθανές πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας, υπογραμμίζοντας: «Συμβαίνει κάτι το ενδιαφέρον στην Ελλάδα. Έχοντας έλθει αντιμέτωποι με την δυσκολία υιοθέτησης και εφαρμογής των μέτρων που ζητήθηκαν από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, πολλοί σκέπτονται να υιοθετήσουν μια λύση α λα ιταλικά. Εμείς, τους μήνες αυτούς, ασχοληθήκαμε με το να μην βρεθεί, η Ιταλία πιο κοντά στην Ελλάδα, αλλά εκείνοι, στην Αθήνα, παρακολουθούν την περίπτωση της χώρας μας- που οφείλεται και στην σωφροσύνη του προέδρου Ναπολιτάνο- και σκέφτονται ότι αν είχαν μια κυβέρνηση που να απαρτίζεται μόνο από τεχνοκράτες και αν δεν αποφάσιζαν να επισπεύσουν τις εκλογές τον Απρίλιο αλλά παρέμεναν στην κανονική λήξη της νομοθετικής περιόδου, του χρόνου, οι πολιτικές εξυγίανσης θα εφαρμόζονταν πιο αποτελεσματικά. Προσπαθούν , δηλαδή, να υιοθετήσουν δυο στοιχεία που χαρακτηρίζουν, σήμερα, την Ιταλία».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 17 του μηνός, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί στην Ρώμη, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με την οποία, όπως τόνισε ο ίδιος, «θα έχει αναλυτικό διάλογο, που θα αφορά και την Ελλάδα».
Κληθείς, από τους δημοσιογράφους του Sky Italia να επιλέξει ένα επίθετο που να χαρακτηρίζει την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο Μόντι απάντησε:
«Γνωριζόμαστε εδώ και καιρό, και στο παρελθόν είχαμε και διιστάμενες απόψεις. Με τον πρόεδρο Σαρκοζί, είχα και διαφωνίες, διαλόγους σε υψηλούς τόνους όταν ήμουν επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού και εκείνος υπουργός οικονομικών. Όσο για τα επίθετα, σίγουρα, ο πιο εκρηκτικός και εντυπωσιακός είναι ο πρόεδρος Σαρκοζί, κατηγορίες στις οποίες εγώ δεν διαγωνίζομαι. Η κυρία Μέρκελ μεταδίδει μια μεγάλη αξιοπιστία και μια αίσθηση συνοχής μεγάλης διάρκειας. Αν βέβαια έχεις συνοχή που κρατά πολύ καιρό, χρειάζεσαι και περισσότερο χρόνο για να εξελιχθείς, για να τροποποιήσεις τις θέσεις σου. Ένα θετικό στοιχείο των γερμανών είναι το ότι με το βλέμμα τους αγκαλιάζουν μεγάλες χρονικές περιόδους. Κάτι που ενδέχεται και να απογοητεύσει τον συνομιλητή, αν πιστεύει ότι μπορεί να τους κάνει να αλλάξουν σύντομα θέση. Ένα κοινό στοιχείο που έχουν οι Μέρκελ και Σαρκοζί και για το οποίο τους είμαι ευγνώμων, είναι ότι από την πρώτη συνάντηση και το πρώτο τηλεφώνημα των τριών μας όταν ανέλαβα καθήκοντα πρωθυπουργού, μου είπαν ότι ήθελαν να αναπτύξουν με την Ιταλία και με εμένα προσωπικά μια ισχυρή συνεργασία και να προσφέρω νέες ιδέες, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων της Ευρώπης. Είναι ένας διάλογος που δεν βασίζεται μόνο στα συμφέροντα του κάθε ενός από εμάς, αλλά και στις κοινές ευθύνες, όντας επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης».
Σε σχέση, τέλος, με την απόφαση να μην επισημοποιήσει, η Ιταλία, την υποψηφιότητα της Ρώμης ως διοργανώτριας πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, ο Μάριο Μόντι, τόνισε ότι «σε μια περίοδο κατά την οποία η ιταλική οικονομία, με τις θυσίες όλων, βγαίνει από μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και ετοιμάζεται για μια φάση ανάπτυξης που θα δημιουργήσει απασχόληση, κρίναμε ότι, δυστυχώς, μια εγγύηση εν λευκώ θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση στις αγορές, ότι μετά από δυο μήνες συγκράτησης των εξόδων, θέλουμε να προχωρήσουμε σε παράτολμες πράξεις και αποφάσεις».
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας