Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

100 νηπιαγωγεία, 79 δημοτικά και 63 γυμνάσια - λύκεια

Ο χάρτης των σχολικών μονάδων 
του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Oκτώ συγχωνεύσεις προτείνει η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης, αμετάβλητη η κατάσταση στη δευτεροβάθμια
Μικρές μεταβολές θα υποστεί φέτος ο χάρτης των σχολικών μονάδων στο νομό Κοζάνης, καθώς οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων θα είναι μικρής έκτασης, χωρίς να λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας που είχαν πέρυσι, οπότε είχε ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυρίας από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, κάτι που δεν αναμένεται φέτος. Οι συγχωνεύσεις θα περιοριστούν μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ αμετάβλητη θα παραμείνει η δευτεροβάθμια.

Με τις προτεινόμενες συνενώσεις παραμένουν την επόμενη σχολική χρονιά 79 δημοτικά σχολεία, 100 νηπιαγωγεία και 63 γυμνάσια και λύκεια.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την πρόταση της διεύθυνσης, η οποία προϋποθέτει να εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια, την περιφερειακή εκπαίδευση, ώστε την τελική απόφαση να λάβει το υπουργείο Παιδείας, προβλέπονται 8 καταργήσεις σχολείων τα οποία συγχωνεύονται σε ισάριθμες σχολικές μονάδες, ενώ αναβαθμίζονται δύο. 
Ειδικότερα, καταργούνται 7 νηπιαγωγεία και ένα δημοτικό σχολείο. Αυτά είναι: το διθέσιο νηπιαγωγείο Κοζάνης, το οποίο συγχωνεύεται με το μονοθέσιο 5ο νηπιαγωγείο Κοζάνης. Η επωνυμία του νέου σχολείου είναι 5ο νηπιαγωγείο Κοζάνης. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο σχολεία που λειτουργούσαν μαζί, αφού όλα τα νήπια βρίσκονται στην ίδια αίθουσα. Το μονοθέσιο νηπιαγωγείο Κοιλάδας, το οποίο συγχωνεύεται στο διθέσιο νηπιαγωγείο Δρεπάνου, με επωνυμία του νέου σχολείου 2/Θ Νηπιαγωγείο Δρεπάνου. Το 1/Θ Νηπιαγωγείο Ελάτης, το οποίο να σημειωθεί έχει ένα νήπιο, συγχωνεύεται στο 1/Θ Νηπιαγωγείο Τρανοβάλτου, με επωνυμία του νέου σχολείου 1/Θ Νηπιαγωγείο Τρανοβάλτου. Το 1Θ Νηπιαγωγείο Πρωτοχωρίου συνενώνεται με το 3ο 2/Θ Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κοζάνης. Το 1/Θ 16ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας συγχωνεύεται με το 1/Θ 12ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας. Το 1/Θ Νηπιαγωγείο Δροσερού, συγχωνεύεται με το 1/Θ Νηπιαγωγείο Γαλάτειας. Το 1/Θ Νηπιαγωγείο Μεσοβούνου συγχωνεύεται με το 1/Θ Νηπιαγωγείο Κομνηνών. Το μοναδικό δημοτικό που συγχωνεύεται είναι το 2/Θ Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας, το οποίο συγχωνεύεται με το 6/Θ Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου.
Ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης, Γιάννης Γκαμπούρας, διευκρίνισε ότι «ορισμένα από τα σχολεία που συγχωνεύονται, στην πράξη είχαν ήδη καταργηθεί, ενώ κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα το 1ο και 5ο Νηπιαγωγείο, λειτουργούσαν μαζί». Δήλωσε ότι «στόχος των συνενώσεων είναι να δημιουργήσουμε σχολικές μονάδες με αποτελεσματική και ποιοτική μάθηση», ενώ αναφερόμενος στις περσινές συγχωνεύσεις που ήταν πιο γενικευμένες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα αποτελέσματα ήταν θετικά, καθώς συνέβαλαν στην καλύτερη λειτουργία των σχολείων». Με τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις, ουσιαστικά ολοκληρώνεται ο κύκλος των μεταβολών στο χάρτη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κοζάνης, τουλάχιστον στα αμέσως προσεχή χρόνια. Να σημειωθεί ότι συνεχίζει τη λειτουργία του το μονοθέσιο σχολείο Πενταλόφου, παρά τον πολύ μικρό αριθμό μαθητών, λόγω της ιδιαιτερότητας, ως σχολείο με πολλούς μετανάστες μαθητές.
Επίσης, υπάρχουν και δύο σχολεία που «προάγονται»: Είναι το 5/θέσιο δημοτικό σχολείο Πλατανορεύματος που γίνεται 6/Θ και το 3/Θ Ολοήμερο δημοτικό σχολείο Πτολεμαΐδας που γίνεται 4/Θ Ολοήμερο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.
Αντιθέτως, με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν προτείνεται καμία συγχώνευση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Η πρότασή μας είναι να παραμείνουν τα σχολεία ως έχουν. Όσες καταργήσεις ήταν να γίνουν έγιναν πέρυσι, τώρα δεν χρειάζεται να γίνει καμία κατάργηση», δήλωσε ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Κοσμάς Σαββιλωτίδης. Είπε μάλιστα ότι «προτείνουμε να μείνουν ως έχουν και να μην καταργηθούν τα παραρτήματα, δηλαδή τα Γυμνάσια Άνω Κώμης, Εράτυρας και Τρανοβάλτου». Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω σχολεία, πέρυσι εντάχθηκαν διοικητικά στα γυμνάσια Κρόκου, Γαλατινής και Τρανοβάλτου αντιστοίχως, αλλά λειτουργούσαν ως παραρτήματα. Αυτά τα τρία παραρτήματα, καθώς και οι λυκειακές τάξεις του λυκείου Τσοτυλίου θα εξακολουθήσουν να υφίστανται.
Να σημειωθεί ότι οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έστειλαν τις προτάσεις τους στους δήμους, προκειμένου να τοποθετηθούν τα δημοτικά συμβούλια μέχρι τις 24 τρέχοντος. Βεβαίως, υπήρξαν οι πρώτες επαφές διευθυντών εκπαίδευσης με τους δημάρχους, οι οποίες έδειξαν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις, εκτός ίσως μιας – δυο περιπτώσεων. Μετά τις γνωμοδοτήσεις των δημοτικών συμβουλίων η πρόταση θα πάει στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Δυτικής Μακεδονίας, η οποία με τη σειρά της θα τη διαβιβάσει στο υπουργείο Παιδείας μέχρι 2 Μαρτίου, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας