Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Αναβολή συνεδρίασης-«Κόντρα» για την πρωτοβουλία του δημάρχου!

του Παν. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Στην αναβολή της συζήτησης για το μείζον ζήτημα του κλεισίματος και της Καρδιολογικής Κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου οδηγήθηκε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, μετά τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης να θέσει διαδικαστικό θέμα πραγματοποίησης ή όχι της συνεδρίασης. Σύμφωνα με το καταστατικό, για το συγκεκριμένο ερώτημα απαιτούνταν τουλάχιστον 14 θετικές ψήφοι, οι οποίες δεν υπήρχαν, αν και είχαμε την απαρτία για μια κανονική και νόμιμη συνεδρίαση. Έτσι, η σχετική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα εντός των επόμενων δυο ημερών. 

Η εν λόγω κίνηση της παράταξης της Άννας Νανοπούλου πυροδότησε ένταση και την οργή του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία γα τη συνεδρίαση και τόνισε πως «οι μάσκες έπεσαν». Από την πλευρά της η κυρία Νανοπούλου υποστήριξε πως η εν λόγω κίνηση ήταν βεβιασμένη και ζήτησε η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί άλλη ημέρα, ώστε να είναι παρόντες και οι πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής. Η λύση, πάντως, για το θέμα της Καρδιολογικής και όχι μόνο ίσως έρθει από τη σημαντική ανακοίνωση στην οποία προχώρησε, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ο βουλευτής Νομού Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος τόνισε πως μετά από σχετική επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ειδική διάταξη που θα προβλέπει αυστηρές συνέπειες για ιατρούς που θα αρνούνται τον διορισμό τους.  Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Πάρις Κουκουλόπουλος σημείωσε πως «η σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου είναι θέμα και πολιτικής βούλησης και αποφάσεων. Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία του δημάρχου να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί, πραγματικά, δεν πάει άλλο! Νομίζω πως το πρόβλημα πρέπει να το δούμε συνολικά και να προτείνουμε άμεσες λύσεις, διότι το πρόβλημα θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Το πρόβλημα οφείλεται στο καθεστώς να παραιτούνται οι γιατροί μετά το διορισμό τους, όπως συνέβη στην Καρδιολογική. 
Δεύτερον, στο ότι οι υπερωρίες, με το νόμο της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου έχουν περιοριστεί λόγω του πλαφόν και των γνωστών καταστάσεων και το ότι το Νοσοκομείο μας είναι στη Β’ Ζώνη, ενώ όλα τα άλλα στη Δυτική Μακεδονία στη Γ’ και με περισσότερες εφημερίες. Νομίζω, λοιπόν, πως σε αυτά τα τρία στοιχεία πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις. Για το θέμα των υπερωριών πρέπει να ασκήσουμε αφόρητη πίεση και να δούμε ίσως και την αλλαγή της Ζώνης. Και επίσης ίσως είναι η στιγμή να δούμε ρεαλιστικά το λεγόμενο δίπολο, δηλαδή να δημιουργήσουμε κάποιες σοβαρές κλινικές στο Μαμάτσειο και κάποιες άλλες στο Μποδοσάκειο, ώστε να τελειώνει αυτή η ταλαιπωρία. Δεν μπορεί να μην έχει υγεία ο Νομός. Και μακροπρόθεσμα, σαν Δυτική Μακεδονία, δικαιούμαστε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που θα λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο, στην Εγνατία και ανάμεσα στους δυο κάθετους άξονες…».
Δήμαρχος Κοζάνης: «Κατηγορώ» κατά της Άννας Νανοπούλου
Με χθεσινή, μεσημβρινή ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας επιρρίπτει την ευθύνη για τη μη διεξαγωγή της χθεσινής συζήτησης στην πλευρά της Άννας Νανοπούλου και τη στάση της για την τυπική διαδικασία. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «Η κ. Νανοπούλου αδιαφορεί για τα προβλήματα υγείας των πολιτών» και αναφέρονται τα εξής:  «Το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που ζήτησα να συγκληθεί σήμερα δεν διεξήχθη. Η κ. Νανοπούλου αρνήθηκε ότι το κλείσιμο της καρδιολογικής κλινικής  και της στεφανιαίας μονάδας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης είναι κατεπείγον θέμα. Η καρδιολογική κλινική και η στεφανιαία μονάδα δεν πρέπει και δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές ούτε μία μέρα. Δεν μπορούν να περιμένουν την κ. Νανοπούλου να διαμορφώσει και να διατυπώσει απόψεις για τα θέματα υγείας του νομού, κάτι που δεν έπραξε τα τελευταία χρόνια. (Γιατί άραγε;) Από την πλευρά μου θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια να αναδείξω το θέμα, και να συμβάλλω αποτελεσματικά στην εξεύρεση οριστικής λύσης.  Αύριο θα συναντηθώ με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και τον Διοικητή του νοσοκομείου, προκειμένου να διερευνήσουμε το θέμα της επαναλειτουργίας της καρδιολογικής και της στεφανιαίας μονάδας, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για το δήμο.  Ήδη η κινητοποίηση είχε σαν πρώτο αποτέλεσμα την δέσμευση του Υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου, ότι θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο πρόσληψης ιατρών στα νοσοκομεία. Η κ. Νανοπούλου απέδειξε για άλλη μία φορά, ότι είναι οπαδός της λαϊκής ρήσης «Ότι δεν μπορείς να φτιάξεις, χάλασε». Ακόμη και αν αυτό έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών».

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Νωρίς το πρωί, από το γραφείο Τύπου του Δήμου Κοζάνης ανακοινώθηκε πως «Την έντονη αντίδραση του για το επικείμενο κλείσιμο της Καρδιολογικής Κλινικής και της Στεφανιαίας Μονάδας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, εξέφρασε χθες στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας. Ο κ. Μαλούτας, ο οποίος συμμετέχει στο Δ.Σ. του Μαμάτσειου με την ιδιότητα του Δημάρχου Κοζάνης ως θεσμικός εκπρόσωπος των δωρητών Κοζανιτών που συνέβαλαν στην ανέγερση του Νοσοκομείου, πρότεινε στο Δ.Σ. την αναστολή λειτουργίας όλου του νοσοκομείου, προκειμένου η πολιτεία να ασχοληθεί με τα χρονίζοντα προβλήματα λειτουργίας του. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος ενημέρωσε σχετικά το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, τονίζοντας πως ο Δήμος Κοζάνης αλλά και όλη η περιοχή δεν θα δεχτεί ένα τέτοιο, νέο, πλήγμα που θα απαξιώσει εντελώς το Μαμάτσειο Νοσοκομείο. Θυμίζουμε πως ο κ. Μαλούτας είχε αντιδράσει έντονα και πριν ένα χρόνο, όταν έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, τονίζοντας τότε ότι «Η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών στον τομέα της υγείας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Σήμερα η Παιδιατρική Κλινική ενώ σειρά έχει αύριο η Μαιευτική – Γυναικολογική, διότι συναρτάται με τη λειτουργία της Παιδιατρικής. Μεθαύριο έχει σειρά η Καρδιολογική, η οποία έχει μείνει χωρίς ιατρικό προσωπικό. Ως εδώ». Τότε, ο Δήμαρχος είχε επισκεφθεί το Υπουργείο Υγείας, θέτοντας το πρόβλημα του Μαμάτσειου και απαιτώντας άμεσες και ταχύτατες λύσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν δόθηκαν στο βαθμό που έπρεπε. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Δήμαρχος Κοζάνης προέβη στην εξής δήλωση: «Όταν έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική του Μαμάτσειου, η αντίδραση μας ήταν έντονη και ξεκάθαρη. Δυστυχώς όμως, όσοι θα έπρεπε να πάρουν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, και κυρίως να τις υλοποιήσουν, αποδείχτηκαν για μια ακόμα φορά κατώτεροι των περιστάσεων. Οι περιστάσεις όμως απαιτούν να στηρίξουμε με κάθε τρόπο το Νοσοκομείο μας και αυτό θα κάνουμε. Το Μαμάτσειο δεν θα απαξιωθεί, ούτε θα γίνει ένα ακόμα θύμα της ανικανότητας ορισμένων. Ο Δήμος Κοζάνης μπαίνει για μια ακόμα φορά μπροστά για να λυθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτό το πρόβλημα. Δεν θα δεχτούμε άλλες δικαιολογίες και υπαναχωρήσεις. Μόνο ξεκάθαρες και άμεσες λύσεις». Προκειμένου να συζητηθεί το όλο θέμα, ο κ. Μαλούτας ζήτησε από την πρόεδρο του Δ.Σ., να συνεδριάσει έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης σήμερα στις 2 το μεσημέρι, παρουσία όλων των φορέων της περιοχής»


Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άννα Νανοπούλου ανέφερε πως «Θεωρώ ότι υπάρχουν ορισμένα πάρα πολύ γνωστά πράγματα στην τοπική εξουσία, καθώς το πρόβλημα της Καρδιολογικής δεν προέκυψε σήμερα, αλλά είναι σε γνώση της τοπικής κοινωνίας εδώ και καιρό. Και ανακύπτουν τεράστιες ευθύνες του δημάρχου Κοζάνης για την πολιτική αδιαφορίας που είχε μέχρι σήμερα. Εάν, επειδή σήμερα έχουμε εκλογές, ακολουθείται η γνωστή του συνταγή πως σήμερα τα θυμηθήκαμε, αλλά αυτά τα ζητήματα χρονίζουν και όφειλαν οι τοπικοί άρχοντες να τα έχουν επιλύσει με δραστικές κινήσεις όλο τον υπόλοιπο χρόνο, δεν τους κατανοώ. Δεν ξέρω τι άλλαξε τους τελευταίους μήνες. Έχει καιρό που η Καρδιολογική λειτουργεί εκ περιτροπής. Πώς αίφνης, σήμερα ξύπνησαν όλοι; Εγώ θεωρώ πως όλος ο λαός της περιοχής σύσσωμος, όλοι οι φορείς πρέπει να διεκδικήσουμε την άμεση λειτουργία της και να θέσουμε και ζητήματα και πολιτικών ευθυνών για όλους όσοι μέχρι σήμερα αδιαφόρησαν. Αλλά αυτά τα προεκλογικά τερτίπια δεν τα δέχομαι και τα αποκηρύσσω, τα καταγγέλλω στον λαό του Δήμου και του Νομού. Και θεωρώ πως υπάρχουν σκοπιμότητες που γίνονται. Θα με έπειθαν εάν γίνονταν πριν από 5-6 μήνες όταν ανέκυψε το πρόβλημα. Και το ήξεραν και δεν το έλεγε κανείς…».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νικόλαος Μάτσος ζήτησε συνολική αλλαγή πολιτικής της κεντρικής εξουσίας στα θέματα της υγείας και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο θέμα της  ήταν να υποβαθμιστεί η δημόσια υγεία και να ωφεληθούν τα ιδιωτικά, μονοπωλιακά συγκροτήματα. Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο ιδιωτικός τομέας της υγείας γιγαντώνεται, την ώρα που ο δημόσιος τομέας συρρικνώνεται και είχα τονίσει ως είναι κρίμα να συρρικνώνεται το Μαμάτσειο Νοσοκομείο και να γίνεται ένα…απλό κέντρο Υγείας. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων και όχι να πούμε πως κλείνει η Καρδιολογική και να βγούμε τώρα, προεκλογικά στους δρόμους…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας