Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Συνήγορος του πολίτη: ικανοποίηση από τα πρόστιμα στη ΔΕΗ

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη για την ανταπόκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης στις προτάσεις του για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων λόγω της λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας.

Όπως επισημαίνει η αρχή, η πρόσφατη επιβολή προστίμου ύψους 449.100 ευρώ από την υπουργό Περιβάλλοντος, καθώς και δύο προστίμων ύψους 60.000 και 25.000 ευρώ από το νομάρχη Κοζάνης προς τη ΔΕΗ για περιβαλλοντικές παραβάσεις των εγκαταστάσεών της στο νομό Κοζάνης, έρχεται σε συνέχεια αιτημάτων του Συνηγόρου του Πολίτη για διενέργεια αυτοψιών και επιβολή κυρώσεων.

Όπως υπενθυμίζει η ανεξάρτητη αρχή, από το Μάρτιο του 2009 έχει διατυπώσει προτάσεις για τον περιορισμό και την αποτροπή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, ενώ κλιμάκιο του Συνηγόρου έχει επισκεφτεί τους νομούς, όπου συμμετείχε σε συσκέψεις και ανοιχτές συζητήσεις με εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες.

Ύστερα από αυτά, ο Συνήγορος του Πολίτη εισηγήθηκε την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε επίπεδο νομού, υπό την ευθύνη της περιφέρειας και την ενίσχυση με προσωπικό των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, που θα ελέγχουν συστηματικά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και την τήρηση των συνθηκών ασφάλειας των εξορύξεων.

Επίσης, η αρχή ζήτησε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, οι αρμόδιοι φορείς να δρουν συντονισμένα, προληπτικά και κατασταλτατικά, οι ελεγκτικές υπηρεσίες πρέπει να ελέγχουν συστηματικά την τήρηση των ορίων εκπομπής ρύπων από τις βιομηχανικές μονάδες, οι ελεγκτικές υπηρεσίες πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις όποτε διαπιστώνονται παραβάσεις.

Τέλος, καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν τους περιβαλλοντικούς όρους των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ώστε να μην λειτουργούν οι μονάδες χωρίς εγκεκριμένους νέους περιβαλλοντικούς όρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει με τους ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Καρδιάς στην Κοζάνη και τους ΑΗΣ Μελίτης, Αμυνταίου-Φιλώτα στη Φλώρινα.

Πηγή: ΑΠΕ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

ΣΥΝΗΓΟΡΕ!!!! ΑΣΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ...ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΣΚΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΚΑΝΕΤΕ....
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΒΡΕ ΟΡΓΙΑ?...ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ...

Η ΔΕΗ ΗΔΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 50% ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.........ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΕΗ τις ανακοίνωσε,η κυβέρνηση τις αποφάσισε.

Ανώνυμος είπε...

Τα πρόστημα πληρώνονται από την ΔΕΗ αλλά πηγαίνουν σε ένα ταμείο στην Αθήνα... Γιατί να μην τα διεκδικήσουμε;;; γιατί κοιμόμαστε ώς κοινωνία;

Ανώνυμος είπε...

Μεταξύ τους θα τα φάνε (τα πρόστιμα)
εις ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ !!!!!!!!!!
(της περιοχής).....
δεν ΥΠΑΡΧΟΥΝ και ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ούτε......
για αυτό ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ !!!!!!

Το Προφίλ μας