Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΝΩΣΗ: 1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια ημέρα για την τρίτη ηλικία

 Παγκόσμια ημέρα για τη Τρίτη Ηλικία η 1η Οκτωβρίου και την Ελλάδα την αφορά όσο λίγες χώρες στον κόσμο μια και συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη της ΕΕ που εμφανίζουν από τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών) σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της χώρας. Η τρίτη ηλικία αφορά ένα στάδιο της ζωής, αλλά και μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, που πρέπει να χαίρουν της εκτίμησης και του σεβασμού απ' όλη την κοινωνία. Τα σπίτια εκείνα, στα οποία συγκατοικούν τρεις γενιές ανθρώπων, είναι σίγουρα τα πιο ολοκληρωμένα και ''πλούσια'' σε συναισθήματα, εικόνες, εμπειρίες.


Σε μια εποχή, κατά την οποία η γήρανση του πληθυσμού προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς (σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η χώρα μας το 2020 θα μετατραπεί σε χώρα γερόντων, με 32,5% του πληθυσμού άνω των 65 ετών), αλλά και σε μία εποχή, κατά την οποία η γιαγιά και ο παππούς αντικαθιστούν τους εργαζόμενους γονείς, γίνεται αντιληπτό, ότι η τρίτη ηλικία τοποθετείται στο κέντρο της σκέψης μας, αλλά και της μέριμνάς μας. Ολόκληρος ο κόσμος αναμένει να ωφεληθεί από μια ισχυρή τρίτη ηλικία που θα έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει σημαντικά στην αναπτυξιακή διαδικασία και στο έργο της οικοδόμησης πιο παραγωγικών, ειρηνικών και αειφόρων κοινωνιών. Σημαντικό είναι να αναγνωρίζεται και να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια, το κύρος, η σοφία και η παραγωγικότητα των ηλικιωμένων σε όλες τις κοινωνίες και ιδιαίτερα ο ρόλος τους ως εθελοντών και ατόμων που προσφέρουν σε όλες τις ηλικίες. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει την προώθηση μια πιο θετικής εικόνας της γήρανσης. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν ζουν απλώς περισσότερο, αλλά καλύτερα. Ότι ζουν μια πλούσια ζωή που τους ανταμείβει και τους δικαιώνει. Οι ηλικιωμένοι άνδρες, που ''κάθονται στον βράχο'' της ζωής και οι ηλικιωμένες γυναίκες που πλέκουν με τις βελόνες τους τις αναμνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών τους, μας διδάσκουν πως αυτό που φαίνεται παράλογο, η μετάλλαξη των νιάτων σε γηρατειά, η μετάλλαξη του νεανικού αυθορμητισμού σε μεστές σκέψεις σοφών από την καθημερινότητα ανθρώπων, είναι κάτι που μας αφορά, όλες και όλους.


ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε.  Δ.Ε.Η.  ΑΕ                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                       


    ΘΕΟΧΑΡΗΣ Κ.                                                                  ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Ι.
                                                                 1997                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας