Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Οι μεγάλες προκλήσεις των επόμενων μηνών


Άρθρο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Υπουργού Οικονομικών
Είναι δύσκολο να θυμηθεί κάποιος στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας να έχουν σημειωθεί τόσο πολλά σημαντικά και κρίσιμα γεγονότα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Όπως και είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος κάποια άλλη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας, που η Ελλάδα να έδινε τόσο μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία της και για να κερδίσει πίσω την προοπτική για το μέλλον.
Οι θυσίες που χρειάστηκε να ζητηθούν από τους πολίτες, η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η ελληνική κοινωνία, η σκληρή προσπάθεια από την Κυβέρνηση, έχουν ήδη αρχίσει να στρίβουν το τιμόνι της χώρας προς μια νέα καλύτερη πορεία. Και σήμερα, μπορούμε να απαντάμε με αισιοδοξία στην αγωνία των πολιτών για το αν και πότε θα έχει τέλος αυτή η δύσκολη διαδικασία από την οποία αναγκαστικά περνάμε.
Μέσα σε ελάχιστους μήνες καταφέραμε να βάλουμε φρένο στην κατηφόρα που οδηγούσε στη χρεοκοπία. Καταφέραμε να μετατρέψουμε την απόλυτη αμφισβήτηση για την Ελλάδα σε αναγνώριση της προσπάθειας των Ελλήνων. Μπορέσαμε να τιθασεύσουμε έναν προϋπολογισμό που βρισκόταν σε απόλυτο εκτροχιασμό. Μπορέσαμε να μετατρέψουμε τη συζήτηση για τα προβλήματα σε ένα πρόγραμμα με λύσεις που εφαρμόζονται, με δράσεις που υλοποιούνται, με στόχους που επιτυγχάνονται.
Μετά από έξι χρόνια αδράνειας και θεωρίας, η Ελλάδα τους τελευταίους έντεκα μήνες έχει μετατραπεί σε μία χώρα δράσης και πράξης. Αντί να μιλάμε για τα στατιστικά και για το διασυρμό της χώρας από τις αλλεπάλληλες προσπάθειες χειραγώγησής τους, μετατρέψαμε τη Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας από Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών σε Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή που λογοδοτεί απευθείας στο Κοινοβούλιο. Αντί να μιλάμε για τις σπατάλες και να ψάχνουμε πού πάνε τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων αλλάξαμε ριζικά το πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, βάλαμε αυστηρούς ελέγχους στις δαπάνες, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Διαύγεια» για να αναρτώνται όλες οι αποφάσεις στο διαδίκτυο. Αντί να μιλάμε για τις δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει η περιφέρεια, αλλάξαμε το διοικητικό χάρτη της χώρας με τον «Καλλικράτη». Αντί να προεξοφλούμε το τέλος του ασφαλιστικού συστήματος, κάναμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ένα αξιοπρεπές συνταξιοδοτικό σύστημα και στο μέλλον. Αντί να μιλάμε για τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δημιουργήσαμε νέους θεσμούς για τη σταθερότητα και την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, αλλά και για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αντί να μιλάμε για τα προβλήματα του φορολογικού, θεσπίσαμε ένα ριζικά νέο φορολογικό πλαίσιο και αντί να μιλάμε για τη φοροδιαφυγή την κυνηγάμε και της δίνουμε ονοματεπώνυμο.
Έχουμε φτάσει στο τέλος; Η απάντηση είναι όχι, αλλά έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής. Και το έχουμε κάνει με επιτυχία. Δεν υπάρχουν δυσκολίες μπροστά; Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν, αλλά έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τις ξεπεράσουμε.
Υπάρχουν πολλά μέτωπα ακόμη ανοιχτά. Και πρώτα από όλα η ανάπτυξη. Ένα στοίχημα που δεν θα μπορούσε να κερδηθεί, όσο υπήρχε η αδυναμία χρηματοδότησης του κράτους και όσο το έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, ο φόβος της δημοσιονομικής χρεοκοπίας κυριαρχούσε στις αποφάσεις των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η ανταγωνιστικότητα, η οποία προϋποθέτει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και στην αγορά, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με το κράτος, που περνάει μέσα από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση, τη φορολογική διοίκηση, τη σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου.
Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις των επόμενων μηνών. Και υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. Όμως, η δουλειά μας έχει μπει σε σειρά και εκτελείται με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Και όσο επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, τόσο θα μπορούμε να στηρίζουμε την αισιοδοξία μας, να βλέπουμε νέες προοπτικές να δημιουργούνται για όλους και τελικά να επιστρέψουμε δίκαια το μέρισμα της σωτηρίας στους πολίτες που σήμερα στηρίζουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ την προσπάθεια της χώρας.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

DEN IRTHE STA KOILA.TORA DEN THA MPOREI NARTHIE KAI KOZANI.XAXAXAXAXAXAXA.POTE THARTHEI KOZANI?
NYHTA? XAXAXAXAXAXXAXA. TI EPATHE O ANTHROPOS.XAXAXAXAXAXA

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν ήρθες να μας τα πεις και από κοντά?
Μήπως επειδή είσαι ανεπιθύμητος στην Κοζάνη?
Ψεύτη.

Πράσινη γλίτσα είπε...

Ο Παπανδρέου το λιγότερο δύο μήνες πριν από τις προηγούμενες εκλογές, γνώριζε αποδεδειγμένα την ακριβή κατάσταση της οικονομίας, τουλάχιστον ως αδρή στατιστική απεικόνιση. Ήξερε επίσης τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε ενημερωθεί από παράγοντες του ΔΝΤ ότι οι αγορές πιέζουν για να λάβει η κυβέρνηση μέτρα στην ίδια κατεύθυνση που λαμβάνει και σήμερα.
Όμως ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε το κορόιδο, κάνοντας επαναστατική γυμναστική στο μπαλκόνι, την οποία συνέχισε σε ομολογουμένως, χαμηλότερους ρυθμούς και αμέσως μετά την σύσταση της κυβέρνησής του.
Από κει κι έπειτα, φαντάζομαι ότι όλοι θυμάστε τι ακριβώς συνέβη και την ανεπίτρεπτη δημαγωγία που ακολούθησε για να φτάσουμε στο δίλλημα "ή τρόικα και περιορισμένη κυριαρχία, ή πτώχευση".

Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι ο Κώστας Καραμανλής εξαπατούσε συνειδητά τον ελληνικό λαό – και όχι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε τρόπο να γνωρίζει την πραγματικότητα - για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, όχι μόνον εξαπάτησε το εκλογικό σώμα μέσω των εξαγγελιών που γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει, αλλά και με την τακτική που ακολούθησε ώστε η χώρα να υπαχθεί εμμέσως στην δικαιοδοσία του ΔΝΤ.

Τώρα αποκαλύπτεται σιγά-σιγά ότι το Μνημόνιο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το φύλλο συκής του καθεστώτος και των πολιτικών δυνάμεων που το στηρίζουν.
Οι Έλληνες έπρεπε να πτωχεύσουν για να τα βρουν Αμερικανοί και Γερμανοί, για να μην καταρρεύσει αυτόματα το τραπεζικό σύστημα, για να δοθεί χρόνος να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό όσοι διέθεταν γερούς λογαριασμούς και για να ισοπεδωθεί η ελληνική κοινωνία ώστε να αναπτυχθούν προϋποθέσεις επικερδών επενδύσεων στο μέλλον από ξένους και ντόπιους τυχοδιώκτες των αγορών.
Προφανώς, για όσους έχουν στοιχειώδη γνώση της πολιτικής διαδικασίας, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα τα επώδυνα μέτρα εις βάρος της κοινωνίας που λαμβάνονται σήμερα να είχαν ληφθεί με την βούληση τμήματος του πολιτικού συστήματος της χώρας και άλλο πράγμα αυτά να εμφανίζονται υπαγορευόμενα και εποπτευόμενα από τρεις σύγχρονες εγγυήτριες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης στην Ευρώπη.

Οι πολιτικές δυνάμεις που παρέδωσαν την χώρα στην τρόικα για να αποφύγουν σωρευτικά το πολιτικό κόστος της μεταπολιτευτικής πολιτείας τους, θα πρέπει να δώσουν λόγο στον ελληνικό λαό σήμερα και όχι ασφαλώς στον ιστορικό του μέλλοντος.
Νοιώθοντας η κυβέρνηση ότι πλέον συμπιέζεται ασφυκτικά μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και της τρόικας, αντιλαμβάνεται ότι αυτοί με τους οποίους συνεργάστηκε για να της προσφέρουν νομιμοποίηση μέσω του Μνημονίου, πιέζουν πλέον όλο και περισσότερο την ίδια για να μην αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών. Αντί να χρησιμοποιήσει αυτήν την απειλή εναντίον της τρόικας ο πρωθυπουργός, την χρησιμοποιεί πλέον η τρόικα εναντίον του ίδιου. Γνωρίζοντας ότι ο Γιώργος δεν μπορεί, στο σημείο που έφτασε και έτσι όπως το χειρίστηκε, να διαπραγματευθεί απολύτως τίποτα με τους εταίρους μας, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ούτε ασφαλώς να αναπτύξει στρατηγική άρνησης του δημόσιου χρέους, ούτε καν να επιχειρήσει με δικούς του όρους αναδιαπραγμάτευση του χρέους, του έχουν βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι.
Τώρα πια μόνο μέσω εκλογών θα μπορούσε να ξεφύγει από την παγίδα στην οποία έχει εγκλωβιστεί ο ίδιος.
Γνωρίζει ότι ο κίνδυνος πλέον να χάσει απολύτως τον έλεγχο και στο εσωτερικό της Ελλάδας, είναι μεγάλος. Γι’ αυτό ακριβώς προχώρησε σε έναν προεκλογικό ανασχηματισμό για να ζητήσει στήριξη από τον πελατειακό μηχανισμό του κόμματός του, που έμοιαζε να τον έχει εγκαταλείψει.
Αυτό σε κάθε περίπτωση είναι ικανό να προκαλέσει σύγχυση, η οποία, με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα ευτράπελα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΟΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΜΑ....
ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΓΕ ΚΑΝΕΝΑ << ΝΤΟΥ ΡΑ ΛΥΚΙ ΜΙ ΤΑ ΠΕΤΑΛΑ Η ΤΣ ΙΒΓΕΝΑΣ >>...
ΚΟΨΤΕ ΛΑΣΠ ΑΡΑ ΨΕΥΤΑΡΑΔΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

ΑΕΙ ΧΑΣΟΥ.....

Ανώνυμος είπε...

KALA EKANE KAI DEN HRTHE. KAI DEN MAS AKSIZEI NA ERTHEI ME TETOIOYS SYNDIKALISTES SAN TON ADAMIDI TON PILALIDI KAI TON APOSTILIDI

Ανώνυμος είπε...

Χεχε ναι για αυτό δεν ήρθε γιατί τον πείραζαν οι συνδικαλιστάρες.
Τα ίδια σ@$%^α είναι και οι πολιτικοί,ψεύτες και αρπαχτιάρηδες.

Ανώνυμος είπε...

Οι περισσότεροι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Άλλοι, σαν την αλεπού, ότι δεν φθάνει τα κάνει κρεμαστάρια. Όποιος έχει κότσια, ας συμμετάσχει για να δει πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος του.
Για τους τεμέκ νταήδες συνδικαλιστές, τα απίδια στο σάκο του Καραλευτέρη τα είδαμε από τις ρποηγούμενες εκλογές. Του Αδαμίδη δεν είδαμε και ελπίζω να μην δούμε γιατί είναι κρίμα να δώσει το δικό του άρωμα στο ψηφοδέλτιο ελπίδας του Παπαϊορδανίδη.

Ανώνυμος είπε...

PRASINI GLITSA. POIO POLLA GRAPSE.INE LIGA AYTA POY LES.TA PARAMYTHIA.

Το Προφίλ μας