Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ψαλίδι στο κονδύλι για τη μεταφορά των μαθητών του νομού Κοζάνης

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Μειωμένος κατά 850.000 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της νομαρχίας Κοζάνης για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, αν και ο αριθμός των μεταφερομένων μαθητών παραμένει ίδιος με πέρυσι.
Τα χρήματα που διατίθενται φέτος από τον κρατικό κορβανά για τη μεταφορά των περίπου 2.000 μαθητών των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης ανέρχονται μόλις σε 3.800.000 ευρώ έναντι των 4.650.000 ευρώ που ήταν πέρυσι. Το «ψαλίδι» σε αυτό το κομμάτι της εκπαίδευσης, είναι αποτέλεσμα των περικοπών και της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλλει το μνημόνιο.

«Η περικοπή των κονδυλίων στη μεταφορά των μαθητών, μας αναγκάζει να συμπτύξουμε ή να καταργήσουμε δρομολόγια, προκειμένου να ανταποκριθούμε στη μεταφορά των μαθητών με τον μειωμένο προϋπολογισμό», δήλωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης Γιάννης Στεφανίδης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «με αυτό το ίδιο κονδύλιο στέλνουμε τους μαθητές σε εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Βουλή, αλλά απ? ότι εκτιμούμε φέτος δεν θα έχουμε λεφτά για τον σκοπό αυτόν, γι αυτό ζητούμε από το αρμόδιο υπουργείο πρόσθετα κονδύλια». Προχτές πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Κοζάνης ο διαγωνισμός του μεταφορικού έργου των μαθητών.
Σύμφωνα με πληροφορίες προσήλθαν και κατέθεσαν προσφορές όλοι οι ενδιαφερόμενοι λεωφορειούχοι και ορισμένοι ταξιτζήδες, αλλά αρκετοί ιδιοκτήτες ταξί, αν και ενδιαφέρονται για τις σχολικές γραμμές» δεν προσήλθαν. Στο σημείο αυτό ο αρμόδιος αντινομάρχης Γ. Στεφανίδης, διακρίνει «μία σκοπιμότητα», καθώς όπως είπε «ορισμένοι δεν έρχονται στη δημοπρασία, προσβλέποντας στην απευθείας ανάθεση σε γραμμές της αρεσκείας τους». Πρόσθεσε ότι «αυτό δεν θα γίνει, όσοι ενδιαφέρονται για τη μεταφορά των μαθητών να έρθουν να καταθέσουν προσφορές».
Για τη μεταφορά των περίπου 2.000 μαθητών στο νομό Κοζάνης μισθώνονται περί τα 30 λεωφορεία και 40 ταξί. Οι προσφορές του προχτεσινού διαγωνισμού θα ανοίξουν στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά «μέχρι τότε η μεταφορά των μαθητών θα γίνεται κανονικά», διαβεβαίωσε ο Γ. Στεφανίδης. Είπε επίσης ότι «τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς δεν είχαμε προβλήματα στη μετακίνηση των μαθητών».
Να σημειωθεί ότι οι μεταφορείς έχουν πληρωθεί για το παρεχόμενο έργο μέχρι και τον Απρίλιο του 2010. Η επόμενη δόση που αντιστοιχεί στο ποσό των 634.000 ευρώ αναμένεται να έρθει στις 24 Σεπταμβρίου. Τέλος, σημειώνεται ότι το μεταφορικό έργο ανήκει στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις μέχρι 31/12/2010, ενώ από 1/1/2011 περνά στη δικαιοδοσία των νέων «Καλλικρατικών» δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας