Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

82 κλειστά καταστήματα το 2010 στην Κοζάνη!

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Στοιχεία «φωτιά» που προβληματίζουν έφερε στο φως η έρευνα καταγραφής της Εθνικής Συνομοσπονδίας  Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.ΕΕ.) των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς δρόμους πόλεων της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας. Αυτά μαρτυρούν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Κοζάνης. Όπως παρουσιάζεται από την έρευνα, 82 καταστήματα στην πόλη  έβαλαν λουκέτο μέσα στο 2010, από το σύνολο των 456, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο 18%, μόνο για τη χρονιά που διανύουμε.

Η έρευνα της Ε.Σ.Ε.Ε έγινε από τις 20-30 Αυγούστου σε επιλεγμένες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Κοζάνης σε οδούς του ιστορικού και εμπορικού κέντρου. Αποτελεί μια προσπάθεια να καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες πολιτικές που να στηρίζουν την επιχειρηματική δράση. Στην Τα 82 εμπορικά καταστήματα που καταγράφει η έρευνα ότι έβαλαν «λουκέτο» μέσα στο 2010  στην πλειοψηφία τους αφορούν παλαιούς εμπόρους, που βρισκόταν χρόνια στο επάγγελμα, αλλά και  κάποιους νεώτερους. Σαν κοινή διαπίστωση, μπορεί κάποιος να πει ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά καταστήματα, ενώ προκύπτει και μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων, δηλαδή όταν κλείνει ένα κατάστημα το ακολουθεί και το διπλανό, το πιο δίπλα κ.ο.κ.. Το κέντρο της Κοζάνης  σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταγραφής εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων αναλογικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες. Στο σύνολο, το 18% των επιχειρήσεων είναι κλειστές και ορισμένοι εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό κλεισιμάτων από 22%-30%. Γενικά ο νομός Κοζάνης έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Θλιβερή εικόνα
Η καταγραφή έγινε στις εξής οδούς (και πλατείες): Πλατεία Νίκης, 28ης Οκτωβρίου, Ι. Τράντα, Τσιμινάκη, Παύλου Μελά, Ερμού, Μακεδονομάχων, Βενιζέλου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει λ.χ. ότι στο σύνολο των 28 καταστημάτων στην 28ης Οκτωβρίου έχουν κλείσει τα 3 εξ αυτών, ενώ 22 κλειστά καταστήματα (από τα 99) έχουν κλείσει στην Τράντα. Έξι (από τα 36) καταστήματα έχουν κλείσει στην οδό Τσιμινάκη και 15 από τα 92 στην Παύλου Παύλου. Στην Βενιζέλου μάλιστα, μια κεντρικότατη εμπορική οδό, έχουν κλείσει 18 από τα 59 καταστήματα, ενώ σε μια βόλτα που μπορεί να κάνει κάποιος γύρω από εμπορικό κέντρο, βλέπει μια εικόνα θλιβερή παντού πινακίδες με «ενοικιάζεται» και κατεβασμένα ρολά. Αξίζει να αναφερθεί πως μαγαζιά έχουν κλείσει και σε άλλες –όχι τόσο κεντρικές οδούς- στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα ο εμπορικός κόσμος να περνάει φέτος μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.


Πτώση της κίνησης 15-30%
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γιάννη Γκατζόφλια, αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης και μέλος της διοίκησης της ΕΣΕΕ, η πτώση της εμπορικής κίνησης στην Κοζάνη κυμαίνεται από 15-30%. Εκτιμώντας τα στοιχεία της έρευνας, ο ίδιος, επεσήμανε πως «δεν πάμε καλά. Οι έμποροι είναι η ραχοκοκαλιά του κράτους. Αν ο εμπορικός κόσμος πεθάνει τότε σίγουρα νομίζω ότι θα καταρρεύσει και το κράτος». Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη να παρθούν μέτρα, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ο κόσμος να μπορέσει βρει δουλειά. Δήλωσε ενάντια στις περικοπές των μισθών και συντάξεων και εμφανίστηκε κάθετος ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης των εμπόρων. Παράλληλα ο ίδιος προσέθεσε πως η ΔΕΗ δεν προχωρά στα αναπτυξιακά της σχέδια, δεν προχωρά η κατασκευή της πέμπτης μονάδας με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην ανάπτυξη, ενώ τα δημόσια τέλη και τα τέλη υπηρεσιών αντί να μειωθούν αυξάνονται, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν  παραπάνω τους εμπόρους.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα γιατί?
Με το μνημόνιο σωθήκαμε,ο κόσμος έχει λεφτά και δουλειές.
Μαύρο στα κόμματα του μνημονίου.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΜΕ ΠΡΟΗΝ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΥΣ...ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΙ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ...ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΕΙΝΑ....ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΟΛΟΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ ΠΙΣΟ ΤΟΥ..ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ..( ΑΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΑΦΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΟΤΙ ΠΕΡΝΟΥΣΑΜΕ ΚΑΛΑ)..
ΑΧ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΗΜΕΝΗ....

Ανώνυμος είπε...

Χειρότερα είναι τα πράγματα στα Σέρβια.Η εμπορική εικόνα της πόλης εχει μειωθεί.Εκτός Δευτέρας, καθημερινά τα πράγματα είναι άσχημα. Η 117 Εθνομαρτύρων είναι η πιο εμπορική οδός.

Ανώνυμος είπε...

10:45
Ποιος είπε ότι με το μνημόνιο θα σωζόμασταν; Όταν αναγκάζεσαι να πας στον τοκογλύφο δεν έχεις άλλη επιλογή.

Ανώνυμος είπε...

Άρα δεν σωθήκαμε από το μνημόνιο?
Γιατί δεν χρεοκοπήσαμε να κόψουμε και το χρέος μας τότε,όπως η Αργεντινή?

Ανώνυμος είπε...

@10:08
Σκέφτηκες γιατί οι άλλες χώρες π.χ. Γερμανία, Τουρκία Αμερική που δανίζονται γιατί δεν δηλώνουν χρεοκοπία όπως η Αργεντινή ώστε να μην πληρώσουν τα Δανικά; Εσύ στην προσωπική σου ζωή επιστρέφεις τα δανικά;

Το Προφίλ μας