Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Τέσσερις Δήμοι στο Νομό-Στα Σέρβια το Βελβεντό!

του Π.Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Τη δημιουργία τεσσάρων και όχι πέντε Δήμων, όπως ήταν η αρχική πρόταση, προβλέπει για το Νομό Κοζάνης το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» και τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, το οποίο κατατέθηκε χθες το πρωί στη Βουλή! Ο Δήμος Βελβεντού, ο οποίος αρχικά είχε ανακοινωθεί πως παραμένει αυτόνομος και χωρίς διαβούλευση, τελικά προβλέπεται πως θα συνενωθεί με το Δήμο Σερβίων, με έδρα τα Σέρβια και την ονομασία Δήμος Βελβεντού-Σερβίων! Την ίδια στιγμή, ως έδρα του Δήμου Βοΐου ορίζεται η Νεάπολη, με…ιστορική έδρα τη Σιάτιστα, ενώ η Αιανή συνενώνεται στο Δήμο Κοζάνης, με τον χαρακτηρισμό επίσης ως «ιστορικής έδρας», ο οποίος έχει απλά συμβολή σημασία!
Την ίδια στιγμή, στο Νομό Καστοριάς δημιουργούνται τρεις από τέσσερις Δήμοι (εκτός ο Δήμος Μακεδνών, πατρίδα του Προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου) και στο Νομό Γρεβενών δυο Δήμοι, έναντι τριών της αρχικής πρότασης (Γρεβενών και Δεσκάτης). Παραμένουν ως έχουν οι τρεις Δήμοι στο Νομό Φλώρινας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως, σε σχέση με το προσχέδιο, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία λιγότερων Δήμων (325 από 333-343)! Συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, από 1.034 οι δήμοι μειώνονται σε 325, ενώ καταργούνται οι Νομαρχίες και αντικαθίστανται από 13 Αιρετές Περιφέρειες. Οι δαπάνες των δήμων και των Περιφερειών θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου:
Συνοπτικά, για το Νομό Κοζάνης προβλέπονται:
1. Δήμος Κοζάνης με έδρα την Κοζάνη και ιστορική έδρα την Αιανή
2. Δήμος Εορδαίας με έδρα την Πτολεμαϊδα
3. Δήμος Βοίου με έδρα τη Νεάπολη και ιστορική έδρα τη Σιάτιστα
4. Δήμος Βελβεντού - Σερβίων με έδρα τα Σέρβια.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί από την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή της Βουλής, ενώ η ΚΕΔΚΕ, με χθεσινή ανακοίνωσή της, τονίζει πως «Η ΚΕΔΚΕ, θα μελετήσει το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, θα εκτιμήσει τις όποιες τροποποιήσεις του, σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια υλοποιώντας τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου έκτακτου Συνεδρίου της, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, με μυστική ψηφοφορία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις».
Μεγάλη σημασία έχει και η εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης της ΚΕΔΚΕ που συνεδρίασε στις 11 Μαΐου) για το χωροταξικό, που προβλέπει πως «Η Επιτροπή αφού έλαβε υπ’ όψη την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης, προτείνει τη δημιουργία τεσσάρων (4) Δήμων, ως εξής: α. Δήμος Κοζάνης όπως η πρόταση του Ν/Σ. β. Δήμος Εορδαίας όπως η πρόταση του Ν/Σ. γ. Δήμος Βοΐου, όπως η πρόταση του Ν/Σ αλλά με έδρα τη Σιάτιστα. δ. Δήμος Σερβίων με έδρα τα Σέρβια αποτελούμενος από τους Δήμους Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων και Κοινότητα Λιβαδερού».

Πολλές οι αντιδράσεις
Η χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών ήδη προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Ήδη χθες επρόκειτο να συνεδριάσουν εκτάκτως οι Συντονιστικές Επιτροπές σε Βελβεντό, Σιάτιστα και Αιανή για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ δήμαρχοι μίλησαν στον «Π.Λ.» για τις σημαντικές αυτές εξελίξεις:
Κώστας Κοσμίδης (δήμαρχος Σιάτιστας): «Δεν έχω να πω τίποτε πριν μελετήσουμε το νομοσχέδιο. Θα συγκληθεί αμέσως η Συντονιστική Επιτροπή και απόψε θα λάβουμε τις αποφάσεις μας».
Μανώλης Στεργίου (δήμαρχος Βελβεντού): «Μας εξέπληξε αρνητικά η κατάθεση του νομοσχεδίου και η παλινωδία της κυβέρνησης στο θέμα του Βελβεντού, με μια απόφαση-βόμβα που έρχεται να καταργήσει την αποδεδειγμένη ορεινότητα του Δήμου μας, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλους Δήμους. Και νομίζω πως έχουν υποχρέωση όλοι οι θεσμικοί παράγοντες να μην κλείσουν τα μάτια…Τέλος, υπάρχει ζήτημα για την ΤΕΔΚ Κοζάνης, καθώς η Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ φαίνεται να συνεδρίασε πριν το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης…».
Γιώργος Τζέλλος (δήμαρχος Αιανής): «Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για να παραμείνει αυτόνομος ο ιστορικός Δήμος Αιανής μέχρι τέλους. Το γεγονός πως συμπεριλαμβάνεται ως ιστορική έδρα του Δήμου Κοζάνης είναι μια πρόοδος, αλλά πολύ μικρή σε σχέση με το στόχο μας. Όσο διαρκεί η διαβούλευση, θα επιμείνουμε στους στόχους μας».
Νίκος Αλμπάνης (δήμαρχος Νεάπολης): «Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών, νιώθουμε όλοι και προσωπικά και εγώ ως δήμαρχος μια ικανοποίηση. Όπως και οι δημότες και οι κάτοικοι των γύρω χωριών που μας έφεραν μια πληθώρα υπογραφών για να μείνει ως έδρα η Νεάπολη. Είναι μια πρόταση η οποία βρίσκεται κοντά στην εξυπηρέτηση του πολίτη, χωρίς, βέβαια να αδικεί την ιστορία που έχει η Σιάτιστα, σεβόμενοι τους αγώνες των πολιτών της διαχρονικά. Αλλά, πάνω από όλα, στο 21ο αιώνα που ζούμε, με τα τόσα πολλά προβλήματα, η επιλογή της Νεάπολης ήταν το καλύτερο. Ενωμένοι όλοι οι κάτοικοι του Βοϊου, πλέον, πρέπει να δούμε τα προβλήματα με μεγάλο προβληματισμό και, με εργατικότητα και μεθοδικότητα, να κοιτάξουμε να έρθουν ακόμη καλύτερες ημέρες για ολόκληρη την περιοχή μας».
Δημοσθένης Κοκκολιός (δήμαρχος Σερβίων): «Έγινε εφαρμογή του σχεδίου και της φιλοσοφίας του και θα ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνηση για την, έστω και αργά., απόφασή της. Αυτό έπρεπε να γίνει από την αρχή. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τους Βελβεντινούς και είχαμε άριστη συνεργασία και το ίδιο πιστεύω και για τη συνέχεια. Εξάλλου, μπορούμε να αναπτύξουμε μαζί την περιοχή μας, που έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε και να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής. Όσο για την ονομασία…αυτά είναι καραγκιοζιλίκια! Αυτό λέμε στην περιοχή μας! Γιατί ο Δήμος Σερβίων είναι ιστορικός…».

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΕΟΡΔΑΙΑΣ-ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΟΙΟΥ. ΟΠΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ,ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΛΥΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Κ.ΠΛΙΑΤΣΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

O Dimos Kozanis ine megalyteros se ektasi;
Mehri tora itan ta Servia.

Ανώνυμος είπε...

ontws oti dipote allo 8a prokalesh aluta provlimata ( ston dhmo serviwn) fusika...an ginei i sunenwsh tote 8a lei8oun ta provlimata etsi den einai?????

Ανώνυμος είπε...

ta servia tosa xronia dhmos apedeixe ti einai dhmos noikokyrmenos (mphkan orkwtoi logistes)

Ανώνυμος είπε...

Ρε ΠΑΣΟΚΤΣΙΔΕΣ ο πρόεδρός σας παραδέχτηκε ότι δεν ξέρει καλά τα Ελληνικά και το αιτιολόγησε. Μήπως κάποιος από σας ξέρει να μου εξηγήσεις τι σημαίνει «διαβούλευση;» Αυτό αλλιώς το λέγαμε επί χούντας

Ανώνυμος είπε...

γιατι ασχολειστε τοσσο πολυ με το βελβεντο κ.πλιατσιο κ`οχι με τον 3ο δημο στο νομο κ`1ο σε εκταση που ειναι τα σερβια?μιλατε συνεχως για τα χρεη λες κ`αλλου δεν υπαρχουν(πτολεμαιδα),το βελβεντο εχει τα ιδια εσοδα κ`μηδαμινα εξοδα μπροστα στα σερβια!!η δεν το γνωριζετε?ιστορικα απεχει ετη φωτος απο τα σερβια-γεωγραφικο κεντρο ειναι φυσικα τα σερβια-πλυθυσμιακα επισης-σαν υπηρεσιες το βελβεντο υπαγεται στα σερβια,δεν υπαρχει ουτε μια στο εκατομμυριο να συζηταμε για το ονομα...μονο ζηλια κ` φθονος απο πλευρας βελβενων υπαρχει κ`εσυ την ενισχυεις!!

Ανώνυμος είπε...

http://www.facebook.com/profile.php?id=1242421129&v=app_2347471856&ref=profile#!/notes/panagiotis-pliatsios/oi-neoi-demoi-kai-oi-exaireseis-proinos-logos-stis-16-apriliou/402118767160.


Για τον 2.28 και 9.10.

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Γνώμη 16/4/2010 ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Οι νέοι Δήμοι και οι εξαιρέσεις
Τη ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται, επιτέλους, το περίφημο «Χωροταξικό» του σχεδίου «Καλλικράτης», για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Και, όπως είναι φυσικό, η σχετική συζήτηση για τον αριθμό των νέων Δήμων στο Νομό Κοζάνης έχει «ανάψει» για τα καλά. Μέχρι, λοιπόν, και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τίποτε δεν έδειχνε πως στο Νομό μας θα δημιουργηθούν περισσότεροι από τέσσερις Δήμοι: Κοζάνης, Εορδαίας, Βοΐου και Σερβίων. Αυτό διεφάνη και από τη χθεσινή συνάντηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Και δεν απομένουν και περισσότερες από 4-5 ημέρες για να αλλάξει άρδην η όλη εικόνα. Εκτός εάν οι συνεχείς, παρασκηνιακές παρεμβάσεις του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου για τη δημιουργία 4 Δήμων στην Καστοριά πιάσουν τόπο και ανοίξουν, τότε, (και δικαίως) τους ασκούς του Αιόλου και στο Νομό Κοζάνης. Ασκοί, που, όμως, μπορούν να ανοίξουν και στην περίπτωση που, για παράδειγμα, προκριθεί ένα σενάριο με 5 Δήμους, με αυτόνομο το Δήμο Αιανής ή τον Δήμο Βελβεντού! Γιατί, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν είναι περισσότερο από βέβαιο πως θα υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις; Εάν (λέμε…) μείνει ανεξάρτητο το Βελβεντό, δεν θα αντιδράσει η Αιανή; Και, ίσως, μετά, το Βέρμιο; Και τα Καμβούνια; Με δεδομένη, λοιπόν, τη δέσμευση και βούληση της κυβέρνησης για τους συνολικά 370 περίπου Δήμους, οιαδήποτε εξαίρεση θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα (σε ολόκληρη τη χώρα) μεγάλων αντιδράσεων από άλλες περιοχές που θα συνενωθούν! Όσο για τη δημιουργία Άνω και Κάτω Βοίου, κατ’ αρχήν δεν υπάρχει η βούληση των εκεί τοπικών κοινωνιών και των δημοτικών αρχών! Πλην, φυσικά, του Πενταλόφου, που θέλει να μείνει αυτόνομη Κοινότητα. Ελάχιστοι στο Βόιο πρόκριναν τη συγκεκριμένη λύση και αυτό, ίσως, ήταν στοιχείο καθοριστικής σημασίας. Σε κάθε, λοιπόν, περίπτωση, βαδίζουμε ολοταχώς για τέσσερις Δήμους στο Νομό Κοζάνης. Κάθε άλλη εξαίρεση (όσο κατανοητά και είναι πολλά επιχειρήματα, ειδικά από Αιανή και Βελβεντό) ίσως δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και μεγαλύτερες αντιδράσεις…

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Π.Π αυτα ειναι σωστα κ`αληθες,το παραλλογο ειναι οτι συμφωνεις με την διπλη ονομασια!!!για ποιο λογο πες μας??εκει που ειναι η εδρα ειναι κ`το ονομα παντα,εκτος αν ειναι ισοτιμοι οι παλαιοι δημοι,δηλαδη συμφωνεις επειδη ενας βουλ.ειναι απο βελβεντο να του δωσουμε το ονομα!!και αλλος απο νεαπολη να παει εκει η εδρα!?το ξερεις οτι σε συμβουλιο στα σερβια σημερα και κατοικοι των καμβουνιων ζητουσαν και αυτοι ονομασια!!?

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ειπε πως συμφωνω με τι διπλη ονομασία; (και δεν εχει σημασια αν συμφωνω ή όχι, δεν αφορά αυτό στον κόσμο που εχει τα προβληματα του, αλλά κουβεντα να γινεται...)! Δήμος Σερβίων πρέπει να ονομαζεται, εφοσον μεινει ενας Δήμος. Η διπλη ονομασία είναι για να χρυσωσουν το χαπι στο Βελβεντο και το ειπα 2 φορες σημερα! Κακώς ΤΩΡΑ το Υπουργείο πήρε πίσω την απόφαση του για τον αυτόνομο Δήμο Βελβεντού. Είναι εμπαιγμός! Αλλα οι διπλες ονομασίες είναι βλακειες. Και οι Βελβεντινοι δεν πολυ-ασχολουνται. Δεν είναι θεμα αυτό για εκείνους. Πάντως, αν είναι να εχετε διπλη ονομασία, καλυτερα Σερβίων-Βελβεντού. Η έδρα είναι στα Σέρβια.

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνείς και δεν συμφωνείς...
Κανείς δεν δίνει σημασία στην αποψη σου!

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δικιο...(εκτος, ίσως, απο τον φίλο που ρωτησε την αποψη μου). Άλλωστε το γραφω κι εγω πιο πανω...!!! Σέβομαι, όμως, ολους οσοι ρωτούν και ειναι εντος θεματος! Όπως ρωταω κι εγω και κανουμε συζητηση! Τώρα εάν εγώ γράφω επώνυμα, αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχει σημασία. Θα μπορούσα να ανοιξω κουβεντα ανωνυμα με τον 9,43 και αυτός να με αποκαλεί 10.23. Μια χαρα συζητηση κανουμε ρε συ...αστο να το συνεχισουμε...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας. Είμαι ένας νέος εικοσιεπτά χρονών από τα Σέρβια. Εχω σπουδάσει και έχω υπηρετήσει την πατρίδα μου στον ελληνικό στρατό. Είμαι όμως άνεργος και οι προοπτικές για τον τόπο μου δεν μου δίνουν σχεδόν καμμιά ελπίδα αισιοδοξίας. Οι άρχοντες του τόπου μου δεν θέλουν να δουν το πρόβλημα μου και ασχολούνται με... το όνομα του δήμου. Ένα έχω να πω. ντρέπομαι για τον τόπο μου για αυτούς που με διοικούν και για αυτούς που ο τοπικισμός τους έχει τυφλώσει τόσο που μου στέρησαν το δικαίωμα στην ελπίδα. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ..ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

πόσο πολύ δίκιο έχει ο 10:33.. έτσι νιώθουμε όλοι οι νέοι..
Και μόλις σήμερα είδα ένα ρεπορτάζ για τη γερμανία όπου τα σχολεία είναι στα χέρια των δήμων (όπως θα γίνει στην ουσία και εδώ με τον Καλλικράτη) και γινόταν αναφορά στο ότι οι δήμοι δεν έχουν πλέον τα χρήματα για να συντηρήσουν τα σχολεία. Μήπως πρέπει να ασχοληθούμε με όλα αυτά και όχι με τα ονόματα?? Με τον Καλλικράτη θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη για να ικανοποιούνται ανάγκες υγείας-παιδείας οι οποίες θα έχουν πλέον "αποκεντρωθεί"?? Και τι θα σημαίνει αυτό?? Αν είσαι πλούσιος δήμος (π.χ. δήμος Βορείων Προαστίων Αττικής-δεν ξέρω τι ακριβώς, λέμε τώρα) και μπορείς να έχεις υψηλά δημοτικά τέλη θα έχεις και καλές υποδομές υγείας, παιδείας, πρόνοιας ενώ αν είσαι δήμος Σερβίων, Βελβεντού ή ό,τι άλλο θέλετε όπου το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων είναι πιο χαμηλό οι παροχές σου θα είναι αντίστοιχα πιο χαμηλές??
Γιατί δεν ασχολείστε με όλα αυτά κύριοι/ες και αναλώνεστε σε κοκορομαχίες??

Ανώνυμος είπε...

Όπως ξέρετε καλά υπάρχουν πολλοί δήμοι με ονοματεπώνυμα. Αράχωβας - Διστόμου με έδρα το Δίστομο. Πρωταθλητής είναι ο τρίδυμος Βάρκιζας - Βούλας - Βουλιαγμένης με έδρα τη Βούλα. Ακόμη υπάρχουν και άλλοι με άλλο όνομα και άλλη έδρα π.χ. Οιχιλίας με έδρα το Μελιγαλά (πρωην Καποδιστριακοί δήμοι). Άρα μην το ψάχνουμε, έτσι τους ήρθε έτσι το βάφτισαν.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣ. ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ; ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

δεν ειναι το ιδιο σε καμια περιπτωση οι δημοι εδω δεν ειναι ισοι,και να εισαι σιγουρος οτι δεν τους ηρθε ετσι ουτε ο δημος βελβ.μονος!!ουτε τα συνθετα ονοματα!!σα να μου λες δημος αιανης-ελιμειας-κοζανης!!γιατι ετσι τους ηρθε..

Ζορμπάς Μιλτιάδης είπε...

Οτι έχει κάποιος να πει, πρέπει να βγαίνει και να το λέει ανοικτά. Μπορούμε να επιβιώσουμε στο νέο περιβάλλον;
Σήμερα είμαστε σε αρκετά καλό σημείο εκκίνησης. Το πλεονέκτημα μας είναι ότι μόνοι μας θα προσαρμοστούμε πολύ πιο γρήγορα να είστε σίγουροι. Επίσης θα συνεχίσουν όλες οι λειτουργίες των φορέων χωρίς μεσοπρόθεσμα προβλήματα.

Το Προφίλ μας