Κλειστή ήταν το Σαββατοκύριακο η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Βέροιας. Οι τρεις γιατροί της κλινικής έχουν συμπληρώσει τις εφημερίες, σύμφωνα με τα προγράμματα ασφαλούς εφημερίας που καταθέτουν οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και έτσι δεν υπήρχε γιατρός για να εφημερεύσει.
Πρόκειται για το νοσοκομείο στο οποίο πριν από δύο μήνες έφεραν το 13 μηνών βρέφος τους δύο γονείς από Κοζάνη, επειδή ήταν κλειστές οι παιδιατρικές κλινικές της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας.
Λόγω της μη λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας, τα παιδιατρικά περιστατικά από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία αλλά και από τις γύρω από τη Βέροια περιοχές, διακομίστηκαν στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Νάουσας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Βογιατζή, φαίνεται πως το πρόβλημα οδεύει προς τη λύση του. Μία παιδίατρος από το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας προσφέρθηκε εθελοντικά να καλύψει τις μέρες εφημερίας της κλινικής που μένουν κενές.
Οσον αφορά τον θάνατο του 13 μηνών βρέφους από την Κοζάνη, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το πόρισμα της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατέληξε, δύο μήνες μετά, στο συμπέρασμα ότι... πρέπει να γίνει ΕΔΕ!
Στο μεταξύ, η Ομποσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Αριστείδη Μπουσουλέγκα, για απαράδεκτη συμπεριφορά σχετικά με δύο αποφάσεις του. Η πρώτη αφορά έγγραφο του Α. Μπουσουλέγκα προς τα νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης, με το οποίο δίνει εντολή να «τιμωρούνται» με παράταση της θητείας οι ειδικευόμενοι που διεκδίκησαν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες πραγματοποιώντας επίσχεση εργασίας.
Η ΟΕΝΓΕ απειλεί τον Α. Μπουσουλέγκα με ποινικές, αστικές και πειθαρχικές προσφυγές εναντίον του, καθώς θεωρεί την εντολή δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης. Η δεύτερη περίπτωση αφορά την απόφαση του Α. Μπουσουλέγκα να ζητήσει από τα νέα Δ.Σ. των νοσοκομείων να καταρτίσουν προγράμματα εφημεριών, όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των νοσοκομείων, αλλά σύμφωνα με τις περικομμένες πιστώσεις του υπουργείου Υγείας.
«Δεν είναι δυνατόν οι ειδικευόμενοι γιατροί να παίρνουν ειδικότητα, χωρίς να έχουν συμπληρώσει τις απαραίτητες ώρες διδασκαλίας, επειδή έκαναν επίσχεση εργασίας», απαντά ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ. «Αν δεν συμπληρώσουν τα μαθήματα που πρέπει να διδαχτούν, δεν θα έχουν και τις απαραίτητες γνώσεις για να φροντίσουν τους ασθενείς», τονίζει. Οσον αφορά τα προγράμματα των εφημεριών, ο Α. Μπουσουλέγκας τονίζει ότι εκτελεί την εντολή του υπουργείου και εκφράζει την πεποίθησή του ότι ακόμη και με λιγότερα χρήματα, οι εφημερίες των νοσοκομείων μπορούν να είναι ασφαλείς. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου