Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Δήμος Πτολεμαΐδας: οι πρώτες προτάσεις για το Εθνικό Μουσείο Ενέργειας-Λιγνίτη

Αφιερωμένο στην ενέργεια και στο λιγνίτη με στόχο την ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου της Πτολεμαϊδας στον ενεργειακό χάρτη θα είναι το ψηφιακό μουσείο ενέργειας-λιγνίτη που θα κατασκευαστεί στο χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ. 



Η μελετητική ομάδα του έργου συναντήθηκε με το δήμαρχο Πτολεμαϊδας Γρηγόρη Τσιούμαρη, προκειμένου να παρουσιάσει τη μελέτη σκοπιμότητας, την ιστορική και τη μουσειολογική μελέτη και να γίνουν οι παρατηρήσεις. Η ομάδα αποτελείται από τους Τάσο Σιδηρόπουλο, διευθυντή προγραμμάτων της ΑΝΚΟ, Κώστα Κωνσταντινίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Post Scriptum, Κώστα Καραμάρκο, διευθύνοντα σύμβουλο της KKC, Μαρία Ρεντετζή, επίκουρη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αλεξάνδρα Νικηφορίδου, μουσειολόγο και Μάριο Αγγελόπουλο, διευθύνοντα Σύμβουλο Archiplus. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη «πρόκειται για ένα μουσείο ιστορικής μνήμης με υπερ-τοπική εμβέλεια και εθνικό χαρακτήρα που αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πτολεμαϊδας και της περιοχής στον ενεργειακό χάρτη της χώρας». 
Όπως επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης «μετά την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων του δημάρχου θα γίνει η κατάθεση των τελικών παραδοτέων της μελέτης σκοπιμότητας και της μουσειολογικής μελέτης, ενώ στα τέλη Ιουνίου θα παραδοθεί η μουσειογραφική μελέτη». Σημαντική πηγή πληροφοριακού υλικού αποτέλεσε η έρευνα του πατέρα Νικηφόρου Μανάδη, αλλά και οι πληροφορίες ανθρώπων που εργάστηκαν στο χώρο αυτό ή συγγενών τους και βοήθησαν την επίκουρη καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Ρεντετζή, αλλά και τη μουσειολόγο Αλεξάνδρα Νικηφορίδου στην εκπόνηση της ιστορικής και της μουσειολογικής μελέτης. Σύμφωνα με το μουσειολογικό σκεπτικό, στόχος είναι η βιωματική μάθηση που δίνει έμφαση στο ρόλο της εμπειρίας, η «τεχνική» της «αφήγησης ιστοριών» (story-telling) και ο «εναγκαλισμός του» από μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού. Το ιστορικό δεδομένο που διατρέχει τη μελέτη είναι η κάθετη ρήξη με την προπολεμική περίοδο και σε πολλαπλά επίπεδα σε ότι αφορά την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας. Η μελέτη σκοπιμότητας, σύμφωνα με τον Κώστα Καραμάρκο, προχωρά σε ανάλυση του τοπικού περιβάλλοντος, προτάσεις για το φορέα διαχείρισης του μουσείου, αλλά και διερεύνηση των ομάδων στόχων και των πιθανών επισκεπτών. 
Βασικοί στόχοι είναι : 
1. Δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσειακού (πολυ)χώρου για την Ενέργεια, 
2. Προβολή & πρόταση στον επισκέπτη των ενεργειακών μνημών & της ενεργειακής ιστορίας της περιοχής 
3. Ανάδειξη της ανθρώπινης δράσης, όπως αποτυπώνεται στο χώρο και το χρόνο. 
Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης που αφορά στο κτίριο 157 είναι 7.000.000 € και αφορά σε κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό-σχεδιασμό και υλοποίηση εκθεμάτων και ψηφιακή και τεχνολογική υποδομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας