Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Πρόβλημα στη λειτουργία του ΤΟΕΒ Σερβίων

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Μπροστά σε ένα ενδεχόμενο πρόβλημα που θα επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή βρίσκεται η υπηρεσία του ΤΟΕΒ Σερβίων, μετά το περιστατικό κλοπής καλωδίων και άλλου υλικού που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριου, που έχει ουσιαστικά αφήσει στην υπηρεσία να λειτουργεί πλέον με τρεις αντλίες από τις δέκα που λειτουργούσαν αρχικά. 
Όπως σημειώνει μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σερβίων κ. Κώστας Ζαρογιάννης: «Το δίκτυο ύδρευσης λειτουργεί από την 1η Απριλίου, όπου ξεκίνησε και η αρδευτική περίοδος. Μπορέσαμε και «μπαλώσαμε» τρεις (3) αντλίες από τις δέκα (10) συνολικά, μετά την κλοπή των καλωδίων. 

Τώρα δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως αλλά τουλάχιστον δουλεύουν και στέλνουν νερό. 
Έχουμε τη διαβεβαίωση του κ. Νομάρχη ότι θα τακτοποιηθεί το θέμα και ότι θα μας δώσουν το απαιτούμενο ποσό ώστε να αγοράσουμε καινούρια καλώδια για να μπορέσουμε να τις φτιάξουμε». Να σημειωθεί πως το ΤΕΟΒ Σερβίων εξυπηρετεί γύρω στις 25.000 στρέμματα της ευρύτερης περιοχής των Σερβίων. Όσο για το οικονομικό κόστος της ζημιάς που προήλθε από την κλοπή, κοστολογήθηκε στις 70.000 ευρώ από τον μηχανικό της νομαρχίας μαζί με τα εργατικά έξοδα. Το ΤΟΕΒ ωστόσο, λέει πως τα χρήματα που τελικά θα χρειαστούν θα είναι πολύ λιγότερα, αφού δεν θα χρειαστούν εργατικά, δεδομένου ότι θα τα κάνουν όλα μόνοι τους, από ιδία. Αυτό που ουσιαστικά ζητά ο ΤΟΕΒ από τη Ν.Α., η οποία έχει διαβεβαιώσει πως θα βοηθήσει άμεσα, είναι 30.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσουν τα καλώδια που εκλάπησαν και όποιον άλλο απαραίτητο εξοπλισμό. Το προσωπικό του ΤΟΕΒ, όπως σημειώνει ο ίδιος, έχει ήδη βγάλει στην επιφάνεια άλλες δύο αντλίες (από 50 μέτρα βάθος), και τονίζει πως αφού ενωθούν τα καλώδια χρειάζεται πάλι κομμάτι - κομμάτι οι αντλίες αυτές να μπουν μέσα στη λίμνη. Ορατός όμως παραμένει ο κίνδυνος να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα άμεσα, αφού μέχρι τώρα η εν λόγω ποσότητα νερού επαρκούσε απόλυτα για να καλύψει τις ανάγκες, ωστόσο από την επόμενη εβδομάδα τα δεδομένα θα αλλάξουν. Υπάρχουν γύρω στα 7.000 στρέμματα τριφύλλι που έχουν συλλεχθεί και τα εν λόγω χωράφια θα χρειαστούν νερό. Οι υπάρχουσες τρεις (3) αντλίες δεν δίνουν την επαρκή ποσότητα νερού, αφού εκτιμάται ότι η ζήτηση μπορεί να ανεβάζει τον αριθμό των αντλιών που θα χρειαστούν σε (5) με (6), διπλάσια ποσότητα από ότι τώρα. Όπως σημειώνει ο κ. Ζαρογιάννης οι υπεύθυνοι της Νομαρχίας τους διαβεβαιώνουν καθημερινά ότι το θέμα θα ρυθμιστεί, θα αποδοθεί το ποσό, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν σταδιακά οι εργασίες αποκατάστασης. 
«Το μόνο που περιμένουμε είναι έστω αυτά τα λεφτά για να αγοράσουμε τα καλώδια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο προϋπολογισμός του ΤΟΕΒ δεν προβλέπει την κάλυψη έκτακτων ποσών όπως ήταν η κλοπή του ηλεκτρολογικού υλικού, που πιθανότατα έγινε από την 1η μέχρι τέλη Ιανουαρίου, το διάστημα δηλαδή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, που δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στον οργανισμό, πέρα από δύο μόνιμους διοικητικούς υπάλληλους.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΣΕΡΒΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΕΩΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ο.Ε.Β ΣΕΡΒΙΩΝ.
ΠΕΡΥΣΙ ΕΙΧΑΝ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΠΟΤΙΣΜΑ.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΒΓΗΚΕ OFF.ΣΚΕΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.
ΦΕΤΟΣ, ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΙΖΕΙΣ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ 24ΩΡΑ...
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΓΙΑ ΠΟΤΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ:
ΤΡΙΦΥΛΛΙΑ,ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ 35 ΕΥΡΩ
ΞΗΡΙΚΑ-ΣΙΑΤΑΡΙΑ 10 ΕΥΡΩ.
ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ.
ΗΔΗ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΩΝ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΣΤΟ ΤΟΕΒ ΕΙΝΑΙ
ΓΟΥΛΕΣ 30/000 ΕΥΡΩ. ΑΥΛΕΣ 40.000 ΕΥΡΩ. ΣΕΡΒΙΑ 80.000 ΕΥΡΩ. ΚΡΑΝΙΔΙΑ 50.000 ΕΥΡΩ.
ΠΑΡΟΤΙ ΤΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ....

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ? ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ?
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟΣ , ΤΟΣΟ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ...............
ΧΡΕΟΣ ΧΡΕΟΣ ΧΡΕΟΣ ΧΡΕΟΣ ...............
ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΑΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΑΓΚΑΖΕ ΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΧΑΛΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Στα Σέρβια (ΤΟΕΒ) δεν έκοψε ποτέ το ρεύμα η ΔΕΗ σε αντίθεση με το Βελβεντό που μια ζωή τους το κόβουν λόγω του ότι μένει συνεχώς απλήρωτο.
Αυτό είναι ένα δείγμα της σωστής σας διαχείρησης.

Σημειωτέον ότι μιλάμε για έναν κάμπο 10πλάσιο από αυτό του Βελβεντού.

Πείτε μου συνολικές επενδύσεις αγροτών του Βελβεντού σε σχέση με τους αγρότες της περιοχής μας.
Συγκρίνετε μου εκσυχρονισμό εγκαταστάσεων-μονάδων-μηχανημάτων.
Αναλύστε μου το μέγεθος παραγωγής της κάθε μεριάς.
Αναφέρετλέ μου ανθρώπινες μονάδες διαχείρισης. Ένας αγρότης της περιοχής μας ισοδυναμεί σε όγκο παραγωγής μηχανημάτων και προυπολογισμού σα 10 της περιοχής του Βελβεντού.

Σταματήστε λοιπόν να γίνεστε προκλητικοί!

Άλλωστε ποτέ στη ζωή μου δεν άκουσα τη φράση "κάμπος Βελβεντού"...πάντα "κάμπος Σερβίων" ακούω!

Χ.Ζ.

Ανώνυμος είπε...

Eπειδή Χ.ά-Ζ.εψες, μάθε ορισμένα πράγματα....
''Ο Τοπικός Οργανισμός Έγγειων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Βελβεντού είναι Οργανισμός Κοινής Ωφέλειας και αποτελεί Γεωργική Συνεταιριστική Οργάνωση αναγκαστικής μορφής (άρθρο 12, παρ.1, Ν.Δ. 3881/1958). Είναι Ν.Π.Ι.Δ. (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Γεωργίας (άρθρα 13, παρ.1 και 20, Ν.Δ. 3881/1958) υπαγόμενος όμως στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα λόγω της ανατεθειμένης σ’ αυτόν από το νόμο άσκησης υπηρεσίας δημόσιου χαρακτήρα.

Το αρδευτικό δίκτυο

Η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου Βελβεντού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 (αρχικά από τη Δασική Υπηρεσία, με τη συνεργασία και άλλων Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας: βλ. κείμενο για χειμάρρους και τεχνικά έργα στην ενότητα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ). Τη διοίκηση και τη λειτουργία του έργου ανέλαβε ο ΤΟΕΒ Βελβεντού, με την ίδρυσή του, το 1960 (Καταστατικό με αριθμό 59041/7374/1960, Υπουργείο Γεωργίας).

Το αρδευτικό δίκτυο αφορά σε μια σειρά υδρομαστευτικών έργων στους χειμάρρους Λάφιστα και Ξηρόλακκας (πιο συγκεκριμένα στο ρέμα του Θολόλακκα) με ανοιχτά κανάλια - επενδυμένα ή χωμάτινα.

Το δίκτυο εκτεινόταν αρχικά έως και τις παρυφές του ποταμού Αλιάκμνονα. Με την κατασκευή, όμως, του φράγματος και της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου ένα σημαντικό τμήμα της αρδευόμενης έκτασης κατακλύστηκε από τα νερά της τεχνητής λίμνης.

Εξαιτίας και της μείωσης των θερινών παροχών της Λάφιστας άρχισε να μελετάται η αλλαγή του αρδευτικού δικτύου, με την μετατροπή του σε δίκτυο υπόγειων αγωγών υπό πίεση και με υδροδότηση από το νερό της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου. Το αρδευτικό δίκτυο άρχισε να λειτουργεί με τη νέα του μορφή το 1975, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Σήμερα :

Η συνολική αρδευόμενη έκταση ανέρχεται σε 16.000 στρέμματα περίπου και το αρδευτικό δίκτυο είναι χωρισμένο, λόγω της υψομετρικής διαφοράς, σε τέσσερις ζώνες (χαμηλή, μέση, υψηλή και υπερυψηλή). Το συνολικό μήκος των κλειστών αγωγών είναι περίπου 140 km . και στο κλειστό αυτό δίκτυο υπάρχουν 1.556 υδροληψίες.

Το βασικό (κλειστό) υδροδοτικό δίκτυο αποτελείται από:

* τις δεξαμενές άρδευσης Δ1, Δ2, Δ3, Δ4
* το παραλίμνιο αντλιοστάσιο, που διαθέτει δέκα (10) κατακόρυφα αντλητικά συγκροτήματα και τροφοδοτεί με δύο (2) καταθλιπτικούς αγωγούς τη δεξαμενή Δ1.
* τα αντλιοστάσια Α2 και Α3, που διαθέτουν έξι (6) και δύο (2) αντλητικά συγκροτήματα αντίστοιχα, βρίσκονται δίπλα στη δεξαμενή Δ1 και τροφοδοτούν με καταθλιπτικούς αγωγούς τις δεξαμενές Δ2 και Δ3.
* η δεξαμενή Δ4 της υπερυψηλής ζώνης τροφοδοτείται με τα νερά του χειμάρρου Λάφιστα.
* τους κλειστούς αγωγούς (συνολικού μήκους 140 km .): οι μεγάλης διαμέτρου σωλήνες είναι χαλύβδινες και οι υπόλοιποι πλαστικοί ή αμιαντοτσιμεντοσωλήνες.

Ένα τμήμα, που βρίσκεται ΝΑ του οικισμού, έκστασης 1.600 περίπου στρεμμάτων αρδεύεται ακόμα με ανοιχτές διώρυγες.
Στοιχεία Επικοινωνίας


Τοπικός Οργανισμός Έγγειων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Βελβεντού

Πρόσωπα Επικοινωνίας


: Πρόεδρος: Ρήγας Δ. Χατζήνας

Διεύθυνση


: Μητροπολίτου Κωνστάντιου Ματούλα 26, 504 00, Βελβεντό

τηλ.– φαξ Γραφείων


: 24640 31340

e - mail


: toebvelvendou@koz.forthnet.gr

Ώρες Λειτουργίας


: 7:00 – 14:30

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΟΙ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ.... ΠΟΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΧΕΤΕ ΡΕ; ΜΕ ΣΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ; ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ; ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΣΤΑΡΙ ΚΛΑΔΕΜΑ Η ΑΡΑΙΩΜΑ;
ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ Ο ΚΑΜΠΟΣ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΙΤΡΙΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΚΑΛΑΜΙΕΣ.
ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΩΝ ΟΠΩΡΩΝΩΝ. ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΖΑΜΠΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ.

zabetas είπε...

Βλέπω προς μεγάλη μου απογοήτευση πως ή αιώνια κόντρα ανάμεσα σε Σερβιώτες και Βελβενδινούς, καλά κρατεί. Έλεος, δεν είστε εχθροί, αλλά γείτονες όμορων δήμων. Επιτέλους ενώστε τις δυνάμεις σας για ένα καλύτερο αύριο για εσάς και τα παιδιά σας, για την όσο καλύτερη τουριστική, αγροτική και όχι μόνο αξιοποίηση των πλούσιων τόπων από όπου και κατάγεστε. Είναι κρίμα εκτός Νομού να γνωρίζουμε την άριστη αρμονία μεταξύ Βελβενδού και Σερβίων και γνωρίζοντάς σας μέσα από ένα μπλοκ να βλέπουμε μια ανούσια αντιπαράθεση... Αδικείται τους εαυτούς σας... Μην αφήνετε τους λίγους να σπέρνουν ανάμεσά σας την διχόνοια και την ανούσια και ανόητη ανάπτυξη του ΕΓΩ. Έχετε πολλά να δώσετε σαν περιοχή... Άριστης ποιότητας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, ανεκμετάλλευτους και μη αξιοποιήσιμους τουριστικούς προορισμούς και πολλά άλλα...

Με εκτίμηση ο φίλος σας zabetas.

Ανώνυμος είπε...

Ας ρωτήσουμε λοιπόν διάφορους κυρίους όπως κ.Κουτλιάμπα αλλά και τον κ.Κοτιώλα, να μας πουν γιατί ποτίζουν στον κάμπο των Σερβίων και αν έχουν κανένα παράπονο!
Αφήστε λοιπόν τα ανούσια λαικίστικα περί ιστορίας του κάθε ΤΟΕΒ με δήθεν υποδείξεις στο να απευθυνθούμε στη διοίκηση...τι να μας πουν αν τα γράψατε σωστά?
Στο Βελβεντό ποτίζετε με 52ευρώ/στρέμμα σε αντίθεση με τα Σέρβια που ποτίζουμε με 30ευρώ/στρέμμα.

Άλλωστε δε μπορώ να καταλάβω το τι δουλειά έχετε κάθε τρεις και λίγο να σχολιάζετε ό,τι ανακοινώνεται σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Γιατί δεν απαντάτε επώνυμα κύριοι του Βελβεντού?
Τι φοβάστε..τη μελλοντική συννένωση με τα Σέρβια ή ένα ενδεχόμενο "σουτ" από τη μεριά μας.

Το Προφίλ μας