Του Γιώργου Δαλαγιώργου*
Η ύπαιθρος ερημώνει. Ερημώνει όχι τυχαία, αλλά από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που βάζουν το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο, την αγορά πάνω από την κοινωνία, τα οικονομικά μεγέθη πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες.
Και σήμερα, η αφορμή για να υψώσουμε ξανά τη φωνή μας δόθηκε μέσα από το «ευγενικό» μήνυμα της Εθνικής Τράπεζας, που μας ενημερώνει ότι το κατάστημα Σερβίων από 28/11/2025 αλλάζει. Θα λειτουργεί πλέον «ως σημείο εξυπηρέτησης συναλλαγών μέσω εναλλακτικών δικτύων», ενώ οι βασικές τραπεζικές εργασίες θα μεταφερθούν στην Κοζάνη, όπου –όπως λένε– θα μας περιμένει «αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση».Με όμορφα λόγια, η τράπεζα επιχειρεί να μας πείσει ότι το κλείσιμο του καταστήματος θα είναι για… καλό. Αλλά πώς να το πιστέψει αυτό ο κάτοικος της πόλης των Σερβίων, του Λιβαδερού, Μεταξά, Τριγωνικού, Πολυρράχου, Προσηλίου, Αυλών, Γουλών, Κρανιδίων, Λαβανίτσας, Καστανιάς, Πλατανορεύματος, Ελάτης, Τρανοβάλτου, Μικροβάλτου, Λαζαράδων, Φρουρίου, Βαθύλακου, Ιμέρων, Αύρας, Λευκάρων, Μεσιανής, Νεράϊδα, Ροδίτη, Κουβουκλίων ; Πώς να πειστεί όταν για μια απλή συναλλαγή θα πρέπει να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα, να χάσει χρόνο, να πληρώσει καύσιμα, και ίσως να χρειαστεί να επαναλάβει τη διαδρομή άλλη μια και άλλη μια φορά;
Και οι υπερήλικες; Οι συνταξιούχοι; Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοκίνητο; Αυτοί που δεν μπορούν καν να φτάσουν στην Κοζάνη γιατί τα ΚΤΕΛ υπολειτουργούν και τα περισσότερα χωριά δεν εξυπηρετούνται; Ποιος σκέφτηκε αυτούς τους ανθρώπους; Ποιος υπολόγισε τις ανάγκες τους; Κανείς.
Κι όμως, η τραπεζική συρρίκνωση δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Εδώ και χρόνια, ο Δήμος μας χάνει μία μία τις υπηρεσίες που είναι θεμέλια της καθημερινότητας. Η ΔΕΗ απομακρύνθηκε. Ο ΟΤΕ, το ΙΚΑ, τα ΕΛΤΑ, η Εφορία, όλες οι τράπεζες –Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank– εξαφανίστηκαν από την περιοχή και τώρα, η Εθνική Τράπεζα.
Το κέντρο υγείας; Υποβαθμισμένο. Λειτουργεί σαν αγροτικό ιατρείο, με ελλείψεις σε προσωπικό, ειδικότητες και λειτουργική υποστήριξη. Πώς να νιώσει ασφάλεια μια οικογένεια; Πώς να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, όταν η υγεία, η εργασία, οι υπηρεσίες και οι υποδομές τους ωθούν μακριά;
Τα δημοτικά σχολεία; Από τέσσερα που λειτουργούσαν στα Σέρβια, έχουν απομείνει δύο. Στα χωριά σχεδόν όλα έχουν κλείσει. Τα παιδιά λιγοστεύουν, οι οικογένειες φεύγουν, τα κτίρια μένουν άδεια. Και κάθε κλειστό σχολείο είναι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της τοπικής κοινωνίας.
Και τότε γεννάται το ερώτημα: ποιος φταίει; Ποιος έχει την ευθύνη;
Η ευθύνη ανήκει πρωτίστως στους Βουλευτές του Νομού, που παρακολουθούν τη συρρίκνωση χωρίς να την αναχαιτίζουν. Ανήκει στην Περιφέρεια, που βλέπει έναν ολόκληρο δήμο να χάνει τις δομές του και δεν παρεμβαίνει ουσιαστικά. Αλλά η αδράνεια δεν σταματά εκεί: υπάρχει και στον ίδιο τον Δήμο και σε φορείς που έπρεπε να είχαν χτυπήσει καμπανάκια κινδύνου πολύ νωρίτερα.
Και τώρα, αναρωτιόμαστε: Είναι άραγε αργά; Έχει χαθεί κάθε ελπίδα; Ή υπάρχει ακόμη περιθώριο για αντίδραση;
Η απάντηση εξαρτάται από εμάς. Από το αν θα υψώσουμε φωνή, αν θα διεκδικήσουμε, αν θα απαιτήσουμε πολιτικές που θα βάζουν τον άνθρωπο –και όχι τα οικονομικά συμφέροντα– στο επίκεντρο. Από το αν θα πιστέψουμε ότι η ύπαιθρος έχει μέλλον, αρκεί να πάψει να αντιμετωπίζεται ως κόστος.
Ο τόπος μας δεν θέλει λύπηση. Θέλει σεβασμό. Θέλει διεκδίκηση. Θέλει φωνή.
Και αυτή η φωνή πρέπει να ακουστεί έστω και τώρα — πριν η σιωπή γίνει οριστική.
Σέρβια 14/11/2025
Γεώργιος Δαλαγιώργος – Πρόεδρος Συνταξιούχων ΟΤΑ -Κάτοικος Σερβίων

7 σχόλια:
Η ύπαιθρος ερημώνεται και τα Σέρβια στρώνουνε κόκκινα χαλιά στον Μητσοτάκη στον Ανδρουλάκη στον Τσίπρα και από τα 4Α και μετά χάσαμε το μέτρημα. Το 2009 που έκλεισε ο ΟΤΕ η γαλάζια παράταξη κυβερνούσε, παλαιότερα που έφυγε το τεχνικό τμήμα της ΔΕΗ από τα Σέρβια η πράσινη παράταξη κυβερνούσε. Το 2012 που έφυγε η Εφορία η Γαλάζια με την Πράσινη Παράταξη κυβερνούσε. Επί Σύριζα 2016 έκλεισε το Δασαρχείο και το κατάστημα της ΔΕΗ και από το 2020 και μετά όλες οι τράπεζες και ότι άλλο έχει απομείνει. Δεν απογοητευόμαστε όμως διότι ο Δήμαρχος Ελευθερίου έχει μακρόπνοα σχέδια ανάπτυξης για τον Δήμο. Πενταόροφα Δημαρχεία, πράσινα πάρκα στην είσοδο της πόλης, συγχωνεύσεις δημοτικών σχολείων, καινούργια μικρόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο.
Η ανάπτυξη κατά την ελίτ των Σερβίων θα ερχόταν με ΧΥΤΑ αμιάντου και καύση σκουπιδιών
Αλήθεια η πυρκαγιά στο δημαρχείο βρέθηκε πως έγινε; Έγινε ΕΔΕ; Δημόσια περιουσία καμένη και δεν νοιάστηκε ο δήμος να βρει πως και ποιος φταίει;
θα ήθελα κατ αρχάς να συγχαρώ τον κ. Δαλαγιώργο για το άκρως ενδιαφέρων ,ουσιαστικό αλλά και επίκαιρο του άρθρο σήμερα στον τοπικό τύπο. Αγαπητοί μου συμπατριώτες ας αφήσουμε για λίγο τις αντιπαραθέσεις, αντιξοότητες, φαγομάρες, μιζέριες , αντιπάθειες, μίσος κ.λ.π. κ.λ.π. μεταξύ μας και ας δούμε όλοι μαζί αυτά που αναλυτικά περιγράφει ο συντοπίτης μας κ. Δαλαγιώργος. Κάθε μέρα ο τόπος μας βουλιάζει, πάμε από το κακό στο χειρότερο, οι κάτοικοι συνεχώς γίνονται λιγότεροι, η αγορά μικραίνει !!! Ας ενωθούμε όλοι μαζί, να αφήσουμε πίσω μας αυτά που μας χωρίζουν και να ενωθούμε όλοι μαζί για τον τόπο μας για τα παιδιά μας, για την προκοπή και για το μέλλον αυτού του ταλαιπωρημένου (χωριού) πλέον . Κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί, κάτι πρέπει να γίνει!!! αλλά τι? Προτείνω στον κ. Δήμαρχο και Δημοτικό συμβούλιο να κάνει μία γενική συνέλευση των κατοίκων , όπου ο κάθε πολίτης της περιοχής να εκφράσει τις απόψεις του , ίσως ΄έτσι μπορούμ3ε να βρούμε μία λύση!!!
Αγαπητέ Γιώργο ωραία και σωστά τα γράφεις όμως νομίζω ότι ρίχνεις περισσότερες ευθύνες στους βουλευτές από όσες έχουν και λιγότερες στην τοπική αυτοδιοίκηση από όσες έχουν. Ξέρεις πολύ καλά ότι η επαρχία γενικά χάνει τους κατοίκους της. Στην δυτική Μακεδονία το πρόβλημα είναι πιο έντονο και ειδικά στις περιοχές του νομού μας και των Σερβίων. Αλλά η τοπική κυβέρνηση δηλαδή η περιφέρεια και ο δήμος το κάνει; Μέχρι τώρα μόνο υποκλίσεις στην κυβέρνηση κάνουν! Και ο δήμαρχος μας βγάζει λίγο παράπονο αλλά στα τοπικά μέσα ενώ όταν έρχονται υφυπουργοί και πρωθυπουργός τι κάνει; Μόνο κομπλιμέντα! Εδώ έβραζε ο τόπος με την απολιγνιτοποιηση που μας επηρέασε άμεσα λόγω του ορυχείου και της ζημιάς στους εργαζόμενους της περιοχής και τα φορτηγά και αυτός έκανε τον μουσουρουλη...Ρεχάγκελ! Εάν θεωρήσουμε ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν δύναμη τοτε γιατί επαίρονται όταν γίνεται κάτι καλό στην περιοχή; Ποια κάστρα αναδείχθηκαν; Ποιο τουρκικό σχολείο αναδείχθηκε; Πόσο ανέβηκε το νερό λόγω αύξησης τελών; Είδατε ένα δημοτικό φροντιστήριο για τα παιδιά με δωρεάν ή έστω λίγα χρηματα ; Τόσους καθηγητές έχουμε. Είπαν για κινηματογραφικές προβολές αλλά έγιναν δύο και τέρμα! Γενικά οι δήμαρχοι νοιάζονται μόνο για την επανεκλογή τους. Άλλωστε όταν έκλεινε η εφορία ο σημερινός δήμαρχος δεν ήταν σε καμιά συγκέντρωση! Και στο δημαρχείο δούλευες δεν ξέρεις ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν συμπαθεί τα μακρινά χωριά γιατί θα προτιμούσε οι κάτοικοι να ζούσαν στα Σέρβια; Και φταίμε εμείς! Εγώ ψήφισα το 2019 την γέφυρα αλλά μετά την κοροϊδία με τους επιστήμονες και τους εθελοντές και τις βλακείες με τον αμίαντο που τα έβαλαν με την κοινωνία και έφεραν διχασμό δεν τους ψήφισα ξανά. Φυσικά ποτέ δεν ψήφισα δεξιά.
Κύριε Λαιοπουλε εγώ σε γενική συνέλευση με τους χειροκροτητες του Μητσοτάκη δεν πάω. Ενάμιση χρόνο πριν τα Σέρβια τον υποδέχθηκαν με τιμές. Τότε ο τόπος μας είχε αναπτυξη;
αγαπητέ γιατρέ καλά τα λες και η πρότασή σου έχει αμεσοδημοκρατική λογική, οπότε μαζί σου. Εύχομαι να εισακουστεί. Με όλο τον σεβασμό όμως, έχε κατά νου, ότι το πρόβλημα (γενικότερα στην Ελλάδα) δεν είναι το "τί", αλλά το "πώς". Χωλαίνουμε στην υλοποίηση και αυτή απαιτεί ειδικές γνώσεις, εμπειρία και συγκεκριμένη μεθοδολογία . Δεν είναι μαγικά, είναι ptoject management (όπως το λέμε και στο χωριό μου) κι εκεί, φοβάμαι, δεν παίρνουμε καλό βαθμό. Ο Λαός θα αποφασίσει, σωστά, αλλά το εξειδικευμένο προσωπικό εκλείπει.
ΑΓΑΠΗΤΕ ΤΣΙΦΤΣΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
ΑΛΛΑ Ο ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΠΑΛΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΛΑΟΣ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΦΥΣΙΚΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ
Δεν ήθελα να απαντήσω, αλλά ούτε να ξαναγράψω, αλλά για να έχω την συνείδησή μου ήσήσυχη και να τα έχω καλά με τον εαυτόν μου, απαντώ κύριοι ιδιαίτερα στους ανώνυμους των αναγραφομένων. αν δεν έχετε το θάρρος να γράψετε επώνυμα αυτά που πιστεύετε και θέλετε να εκφράσετε δημοσίως, σας συνιστώ να μην έλθετε στην γενική συνέλευση που πρότεινα , γιατί οι αρχές μου είναι ξεκάθαρες αυτά που πιστεύω τα λέω δημοσίως και ότι από αυτά μπορώ να κάνω τα κάνω ._
Δημοσίευση σχολίου