Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Δήμος Βελβεντού: Κεντρική Σύσκεψη με θέμα “Πολιτική Προστασία – Ανθεκτικότητα – Αειφορία: Τα Πιέρια Όρη στο επίκεντρο της προστασίας και της θωράκισης απέναντι στην κλιματική κρίση”

Κεντρική Σύσκεψη διοργάνωσε ο Δήμος  Βελβεντού την Τρίτη 11 Ιουνίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα “Πολιτική Προστασία – Ανθεκτικότητα – Αειφορία: Τα Πιέρια Όρη στο επίκεντρο της προστασίας και της θωράκισης απέναντι στην κλιματική κρίση”
με την συμμετοχή του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάδειξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) και Προέδρου του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων (Ελ.Δ.Α.Π.) Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Ι. Κωνσταντάτου και του Αντιπροέδρου του Σ.Π.Α.Υ Δημάρχου Παιανίας κ. Ι. Μάζη και συνεργατών τους.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ. Γ. Αμανατίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων της Έδρας κ. Χ. Γκοβεδάρος, οι Δήμαρχοι των Δήμων Σερβίων κ. Χ. Ελευθερίου, Βέροιας κ. Κ. Βοργιαζίδης, στους οποίους χωροταξικά απλώνεται ο ορεινός όγκος των Πιερίων, ο Εντεταλμένος Περιφ. Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Ι. Κιοσές, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφ. Δυτ. Μακεδονίας κ. Ν. Συλλίρης, ο Διευθυντής Δασών Ν. Κοζάνης κ. Δ. Τσίμπληνας, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Μακεδονίας κ. Ν. Μητσογιάννης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Κοζάνης κ. Γ. Καμπουρίδης, ο Διοικητής Π.Υ. Κοζάνης κ. Χ. Τσαναξίδης, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι του Βελβεντού και εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο των Πιερίων (ο ΔΑΣ Αγίας Κυριακής & Παλαιογρατσάνου, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι, Βελβεντού, ΕΟΣ, ΣΕΟ Κοζάνης, το Κέντρο για το Περιβάλλον και την Αειφορία Βελβεντού-Σιάτιστας, οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Καταφυγίου). Δεν μπόρεσε να παραστεί ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Ι. Ντούμος λόγω έκτακτης ανάγκης.

Ο Δήμος Βελβεντού αποτελεί έναν από τους πρώτους σταθμούς του οδοιπορικού που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), μετά την ίδρυση του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, προτάσεων, εμπειριών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και Δήμων της χώρας και με κύριο σκοπό να αναδειχθεί αλλά και να στηριχτεί υλικοτεχνικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πραγματικό κύτταρο της Πολιτικής Προστασίας για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της πατρίδας μας.

Ο Δήμαρχος Βελβεντού στο καλωσόρισμά του ανέπτυξε την αναγκαιότητα προστασίας των Πιερίων μέσω της συνεργασίας των κρατικών υπηρεσιών αλλά και των όμορων Δήμων με την βοήθεια του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων και του Σ.Π.Α.Υ.  Επέδωσε στον Πρόεδρο του Δικτύου κ. Κωνσταντάτο ένα αντίγραφο της εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου, πολιούχου του Βελβεντού. 

Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος και οι συνεργάτες του, ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για την πρωτοβουλία ίδρυσης του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων και παρουσίασε τηλεοπτικά την επιτυχημένη πρακτική του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας αφού ανέπτυξε την αξία της δικτύωσης των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κοινό σκοπό, δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια των Πιερίων.

Στη σύσκεψη όπου κατέθεσαν τις απόψεις τους όλοι οι συμμετέχοντες, συζητήθηκαν προτάσεις παρεμβάσεων και ενεργειών για την αποτελεσματική οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την συνεργασία των όμορων Δήμων πέριξ των Πιερίων και με την ουσιαστική συνδρομή του Δικτύου.

Στο τέλος της σύσκεψης ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης επέδωσε στον Δήμαρχο Βελβεντού μια αναμνηστική πλακέτα του Σ.Π.Α.Υ. για την συγκεκριμένη συνάντηση προς τον Δήμο του Βελβεντού.

Την επόμενη μέρα ακολούθησε επίσκεψη των φιλοξενούμενων από το Ελ.Δ.Α.Π. στο Βελβεντό και στα Πιέρια. 

Το επόμενο βήμα είναι ο αναγκαίος συντονισμός των όμορων Δήμων με το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων και τον Σ.Π.Α.Υ. στην κοινή προσπάθεια για την και την προστασία και τη θωράκιση των Πιερίων με την συνδρομή και της Περιφερειακής Αρχής.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η σύγχρονη πρόκληση. Μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε σημαντική ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας