Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Π. Κουκουλόπουλος: «Να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα για τις Προσκλήσεις ΔΑΜ»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αναγκαιότητα να δοθεί παράταση στην καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης σε τέσσερις Προσκλήσεις του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Δ.Α.Μ.), πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση, υποβάλλοντας μαζί σχετικό σημερινόέγγραφοτου Επιμελητηρίου Κοζάνης,και ζήτησε ξεκάθαρη απάντηση για την παράταση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

Η τοπική επιχειρηματική κοινότητα του νομού Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας χρειάζεται να της δοθεί επιπλέον αναγκαίος χρόνος, για να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις τεσσάρων Προσκλήσεων του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Δ.Α.Μ.), στις οποίες η καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 28η Ιουνίου 2024.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής Προσκλήσεις:

Ι)Την Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δράση «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» με κωδικό 1.2.6 και Α/Α ΟΠΣΕΣΠΑ: 7578,ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει

ΙΙ) Την Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δράση «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης», με κωδικό 1.2.5 και Α/Α ΟΠΣΕΣΠΑ7574, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

ΙΙΙ)Την Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δράση ««Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» με κωδικό 1.4.2. και Α/Α ΟΠΣΕΣΠΑ: 7573, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει

ΙV) Την Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δράση ««Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων υφιστάμενων μεγάλων επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης»», με κωδικό 1.4.1. και Α/Α ΟΠΣΕΣΠΑ7533, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Το ζήτημα απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία, ενώ έχει τεθεί τεκμηριωμένα από το Επιμελητήριο Κοζάνης, με το αριθμ. πρωτ. 1172/10.6.2024 σημερινό έγγραφό του, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα Ερώτηση.

Υπογραμμίζεται ότι το Επιμελητήριο Κοζάνης αιτείται να δοθεί παράταση στην καταληκτική προθεσμία υποβολών στις ανωτέρω Προσκλήσεις«κατά ένα μήνα τουλάχιστον και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2024», «δεδομένης της πολυπλοκότητας αλλά και της σπουδαιότητας των επενδυτικών σχεδίων προς ωρίμανση».

Αναλυτικότερα, όπως αποτυπώνεται στο συνημμένο έγγραφο, «λόγω των απαιτήσεων ωρίμανσης των έργων, παρατηρείται σημαντικός φόρτος σε υπηρεσίες (κυρίως Πολεοδομίες, Δ/νσεις Ανάπτυξης κλπ), αλλά και τραπεζικούς οργανισμούς. (...) Ο Ιούλιος είναι σημαντικός μήνας για τη διεκπεραίωση αιτήσεων, αλλά και την καλύτερη προετοιμασία του τεχνικού δυναμικού (Πολ. Μηχανικοί, Μηχανολόγοι κπλ ) της περιοχής μας, που εργάζεται εντατικά για την κάλυψη των απαιτήσεων των προς υποβολή έργων. Τα έργα είναι σημαντικά, πολλές φορές πολυσύνθετα και η παράταση ενός μηνός θα επιλύσει σημαντικά προβλήματα βοηθώντας στην επιτυχή ολοκλήρωση των Προσκλήσεων.Θεωρούμε, συνεπώς, πως δεν διαταράσσεται, αλλά διευκολύνεται η θετική έκβαση των Προσκλήσεων και συνεπώς πρέπει να αξιοποιηθεί και ο Ιούλιος προς την κατεύθυνση αυτή».

Δεδομένου ότι το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, εν προκειμένω δε οι συγκεκριμένες Δράσεις, φέρουν μείζονα σημασία για την οικονομική και κοινωνική ζωή στη Δυτική Μακεδονία που βιώνει τις πολύπλευρα καταστροφικές συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Δεδομένου τουσυνημμένου εγγράφου του Επιμελητηρίου Κοζάνης, με το οποίο υποβάλλεται το εύλογο και δίκαιοαίτημα της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας για παράταση στις προμνησθείσες Προσκλήσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Προτίθεστε να δώσετε την αναγκαία παράταση στην καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησηςστις τέσσερις ανωτέρω Προσκλήσειςτου Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Δ.Α.Μ.);

2)Πότε ακριβώς θα δημοσιεύσετε τις σχετικέςτροποποιητικές Αποφάσεις σας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Πάρις                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας