Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Δήμος Βοΐου: Συμμετοχή του Δήμου Βοΐου στην Εθνική Συνάντηση Γεωπάρκων με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα»

Ο Δήμος Βοΐου συμμετείχε στην Εθνική Συνάντηση Γεωπάρκων με θέμα "Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 στο Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, με εκπρόσωπο την Άννα Μπατσή (Επιστημονική Υπεύθυνη του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης).

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της πρόεδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, στην οποία παρευρέθηκαν Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι Δήμων και στελέχη των 9 Ελληνικών Γεωπάρκων UNESCO.

 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

 

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του Προέδρου Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων κ. Νικόλαου Ζούρου και του Συντονιστή Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων κ. Χαράλαμπου Φασουλά, με αντίστοιχα θέματα:

-          Η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα Γεωπάρκων UNESCO – Σήμα ποιότητας για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, τον τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη – Προοπτικές.

-          Η σημασία της δικτύωσης των Γεωπάρκων στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο και οι δράσεις Περιφερειών και Δήμων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των περιοχών τους μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των Περιφερειών, Δήμων και Γεωπάρκων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα συνεργασίας τόσο μεταξύ των Γεωπάρκων, όσο και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO με τα Γεωπάρκα.

 

Ο Δήμος Βοΐου αποτελεί σημείο αναφοράς για το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης, στηρίζει τις δραστηριότητές του, συνεργάζεται με την ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε - συντονιστή φορέα του Γεωπάρκου και την επιστημονική του ομάδα, ενισχύοντας έτσι την εξωστρέφεια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Δήμου.

ü  Η κοιλάδα του Μεσιού Νερού στον Βούρινο, όπου ενώνονται οι τεκτονικές πλάκες Ευρώπης και Αφρικής, που αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης,

ü  η αξιοσημείωτη γεωλογική κληρονομιά

ü  η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Σιάτιστας και του Πενταλόφου,

ü  η αξιοσημείωτη άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Πενταλόφου και της Σιάτιστας,

ü  οι εκκλησίες, η ιστορία, τα ήθη και έθιμα

ü  τα τοπικά προϊόντα

ü  το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας,

ü  η Ιστορική Παλαιοντολογική Συλλογή και η Βοτανική Συλλογή Σιάτιστας,

ü  το Κέντρο Πληροφόρησης στη Σιάτιστα,

αποτελούν ορισμένα από τα κύρια στοιχεία του Δήμου Βοΐου που αναδεικνύονται μέσα από της δράσεις του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης.

 

Με αφορμή την επαναξιολόγηση του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες, ο Δήμος Βοΐου βρίσκεται σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του Γεωπάρκουγια την απαιτούμενη προετοιμασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας