Στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύχθηκε, ο Βουλευτής παρουσίασε και κατέθεσε στα πρακτικά αριθμητικά δεδομένα από τον «Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης» για το ιστορικό ρεκόρ συρρίκνωσης της παραγωγής και στρεμματικής απόδοσης τα δύο τελευταία έτη, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης. Εμφατικά διεκδίκησε:1) αποζημίωση deminimis για τηναναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κροκοπαραγωγών, 2) ειδική ενίσχυση αντίστοιχη της μαστίχας Χίου,3) ειδική μέριμνα για τον κρόκο στην εν εξελίξει επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
«Το θέμα είναι επείγον. Ο κρόκος αποτελεί πενταετή καλλιέργεια, από τα 1.025 μέλη του Συνεταιρισμού, περίπου 200 φέτος έχουν σειρά να σπείρουν. Είναι, όμως, επιφυλακτικοί. Γι’ αυτό χρειάζεται σήμερα να στείλουμε ένα μήνυμα άμεσης ενίσχυσής τους. Η απάντησή σας φέρειζωτική σημασία για να μην χάσουμε καλλιεργούμενα στρέμματα από έναν “θησαυρό” - πηγή τοπικού πλούτου και εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.
Ειδικά για τον ΕΛΓΑ, ανέδειξε πως «οι κροκοπαραγωγοί μόνο πληρώνουν και δεν αποζημιώνονται για τίποτα!».
Εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Δ. Σταμενίτης, ανέγνωσε λίστα ενεργειών, σημαντικών μεν, που δεν απαντούνούτε άμεσα ούτε πλήρως στις επιτακτικές ανάγκες των κροκοπαραγωγών. Μεταξύ αυτών, η διαδικασία (που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί) για έκδοση προτύπου ποιότητας για τον κρόκο από τον CodexAlimentarius, το πρόγραμμα εξωστρεφούς γεωργίας, όπως και η επιτυχία του Συνεταιρισμού να εγγραφεί στο μητρώο της Κίνας.
Από τα λεγόμενά του, όπως προαναφέρθηκε, ξεχώρισε η είδηση ότι «έχει προταθεί η ένταξη του κρόκου στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων του έτους 2023 για 5.450 στρέμματα και,εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις σχετικής Κ.Υ.Α., δύναται να ενισχυθεί».
Για την ειδική ενίσχυση, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι αυτή δόθηκε στη Χίο στο πλαίσιο του καθεστώτος των μικρών νησιών Αιγαίου, όπου δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί ο κρόκος, καθώς και ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσηςαπό την Ελληνική Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παραπέμποντας στην υπαρκτή τεκμηρίωσητου «Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης», την οποία έχει στα χέρια του το Υπουργείο, ο Π. Κουκουλόπουλοςανταπάντησε ότι «ο κρόκος προφανώς έχειαντίστοιχα χαρακτηριστικά με τημαστίχα Χίου. Εδώ μιλάμε για καλλιέργεια με οικογενειακά χαρακτηριστικά, που οδηγεί σε συγκράτηση πληθυσμού σε μια περιοχή που πλήττεται βάναυσα από τηναπολιγνιτοποίηση και δεν αντέχει άλλο χτύπημα. Συνδέεται με έναν ξεχωριστό τοπικό τρόπο ζωής και τη διαμόρφωση μιας άυλης πολιτισμικής κληρονομίας, που πρέπει να διαφυλάξουμε».
Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το videoτης συζήτησης εδώ: https://collab.parliament.gr/~EbQuO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου