Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Τι προβλέπει το business plan της ΔΕΗ που παρουσίασε στο ΔΣ ο Γιώργος Στάσσης – Κλείνουν οι λιγνιτικές το 2023 - Στα 650 με 700 εκ τα EBITDA το 2020

(upd: 14/12) Την απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 2023 και τη διατήρηση της Πτολεμαϊδα 5 με καύσιμο το λιγνίτη μέχρι το 2028 προβλέπει το business plan (μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο) της εταιρίας που ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο, όπως άλλωστε είχε ήδη αποκαλύψει το ρεπορτάζ του energypress.
Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο της εταιρείας στην ηλεκτροπαραγωγή θα υποχωρήσει στο 30%, ενώ στη λιανική ήδη από το 2020 το μερίδιό της θα πέσει στο 60%.

Η πρόβλεψη του business plan είναι ότι το EBITDA το 2020 θα είναι στα 650 - 700 και αν συνυπολογιστεί και η εφάπαξ επίπτωση από την πληρωμή των ΥΚΩ τότε αυτά θα ανέλθουν στα 850 με 900 εκ ευρώ. Καθοριστική για το αποτέλεσμα αυτό είναι η αύξηση των τιμολογίων, αλλά και το «σβήσιμο» των δυο πρώτων λιγνιτικών μονάδων το 2020 που είναι οι δυο του Αμυνταίου.
Για την περίοδο  2021-2023 τα EBITDA θα κινηθούν μεταξύ 650 και 700 εκατ. ευρώ  κατ’ ετος και το 2024 θα αγγίξουν το 1 δις ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το business plan που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιωργος Στάσσης στα μέλη του ΔΣ έχει ως στόχο τη διείσδυση στις ΑΠΕ προσθέτοντας στο δυναμικό της 1 Γιγαβατ έως το 2024.  Σε ότι αφορά την  Πτολεμαϊδα 5 για μετά το 2028 που θα πάψει να λειτουργεί με λιγνίτη δεν έχει αποφασισθεί τι θα γίνει και αν θα υπάρξει μετατροπή της για χρήση άλλου καυσίμου.
Με βάση όσα παρουσιάστηκαν στο ΔΣ, το 2021 θα κλείσουν οι δυο μονάδες της Καρδιάς το 2022 η Μεγαλόπολη 3 και οι τέσσερις από τις πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου. Την ίδια χρόνια θα τεθεί σε λειτουργία η Πτολεμαιδα 5. Το 2023 θα κλείσουν και οι μονάδες της Μεγαλοπολης 4, της Μελίτης και του Αγίου Δημητρίου 5. 
Αναφορικά με την τύχη του προσωπικού της εταιρίας, πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να αποχωρήσουν σταδιακά περι τους 5000 εργαζόμενους με την πλειοψηφία να προέρχεται από τις λιγνιτικες μονάδες. Συνολικά το 2024 θα μείνουν 11.500 εργαζόμενοι από περίπου 16.500 σήμερα. 
Η ΔΕΗ θα προχωρήσει, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το business plan σε 1.000 προσλήψεις με τις περισσότερες να κατευθύνονται στον ΔΕΔΔΗΕ. 
Στο χθεσινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:
Η ΔΕΗ κλείνει όλες τις υφιστάμενες λιγνιτικές μέχρι το 2023
Το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων που σήμερα λειτουργούν από τη ΔΕΗ μέχρι το 2023, θα περιλαμβάνει το νέο επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης που εγκρίνεται σήμερα από το ΔΣ της επιχείρησης. Όπως τόνισε μιλώντας στο Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη ο κ. Στάσσης η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δε θα καίει λιγνίτη μέχρι το 2028 και από την τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα βρεθεί στις πρώτες. Θα επιταχύνουμε το ρυθμό απόσυρσης και μέχρι το 2023 θα έχουμε αποσύρει όλες τις μονάδες που λειτουργούν σήμερα, είπε ο κ. Στάσσης υπογραμμίζοντας ότι η απόσυρση είναι εφικτή με βάση την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα. Η απόσυρση θα συνδυαστεί με ραγδαία αύξηση των επενδύσεων  στον τομέα των ΑΠΕ.
Αναλυτικότερα η λιγνιτική αποεπένδυση, σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες μονάδες της ΔΕΗ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και θα περιλαμβάνει τις μονάδες:
  • Άγιος Δημήτριος 1456MW (πέντε μονάδες)
  • Αμύνταιο 546MW (δύο μονάδες)
  • Μελίτη 289MW (μία μονάδα)
  • Καρδιά 1110MW (4 μονάδες)
  • Μεγαλόπολη 511MW (2 μονάδες)
Σε ό,τι αφορά την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ο κ. Στάσσης δεν άνοιξε τα χαρτιά του ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι να συνεχίσει να βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι το 2028. 
Η επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών (την οποία ως κατεύθυνση είχε αποκαλύψει ήδη από τις 4 Νοεμβρίου το energypress), εκτός από τους προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους γίνεται εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του κόστους του λιγνίτη, που μεταφράζεται σε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων για τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής της επιχείρησης το 2018 οι λιγνίτες προκάλεσαν ζημιές 200 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση ενώ για φέτος η χρονιά αναμένεται να κλείσει με ακόμη μεγαλύτερες λιγνιτικές ζημιές ύψους 300 εκατ. ευρώ. 
Για τους περίπου 5 χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στις μονάδες και τα ορυχεία οι επιλογές θα είναι 3: μεγάλος αριθμός εξ αυτών μέχρι το 2023 θα έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ένα μέρος μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλη διεύθυνση της ΔΕΗ ενώ σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει το υπουργείο ενέργειας κατά την παρουσίαση του τελευταίου νόμου θα δίνεται η δυνατότητα ακόμη και για μετάταξη στο δημόσιο. 
Το business plan παρουσιάζεται σήμερα και εγκρίνεται από το ΔΣ της επιχείρησης, ενώ τη Δευτέρα η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προγραμματίσει συνέντευξη τύπου όπου θα ανακοινώσει επίσημα τα στοιχεία του.
https://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας