Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Για τη διαχείριση της κακοκαιρίας από τους Δήμους

 του Αντώνη Πουγαρίδη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ 
 
1. Ο αποχιονισμός είναι δουλειά των υπηρεσιών. Όχι των αιρετών. 
2. Οι αιρετοί (πολλοί από αυτούς φιλότιμοι) δεν χρειάζεται να ανεβαίνουν στα γκρέιντερ. Αρκεί να συντονίζουν τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αφού έχουν τη διοικητική ευθύνη.
 3. Οι αιρετοί πρέπει να διαλέξουν τους υπηρεσιακούς παράγοντες που θα κάνουν τα αυτονόητα. Αν δεν κάνουν αυτοί που έχουν, πρέπει να τους αλλάξουν. Αν δεν τους αλλάξουν, υπεύθυνοι για την όποια δυσλειτουργία είναι οι αιρετοί. 
4. Το ότι είναι μεγάλος ο Δήμος, λίγο το προσωπικό και λίγα τα μηχανήματα είναι αστεία δικαιολογία. Τόσο η έκταση του Δήμου, όσο ο εξοπλισμός και το οργανόγραμμα, είναι δεδομένα εδώ και χρόνια, δεν τα μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης. Προγραμμάτισε το καλοκαίρι, να πάρεις μηχανήματα και προσωπικό, ή να αναθέσεις σε εργολάβο να πράξει τα δέοντα. 
 5. Αυτονόητα πρέπει να κρατηθεί ανοικτό το οδικό δίκτυο με τα χωριά και τους μεγάλους οδικούς άξονες. Αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνει στο έλεος της μια ολόκληρη πόλη στο εσωτερικό της. Δεν είναι δυνατόν οι κεντρικές οδικές αρτηρίες, να έχουν 3 εκατοστά πάγου, τρεις μέρες μετά τη χιονόπτωση.
 6. Δεν είναι κακό, να δούμε καλές πρακτικές από σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. 
7. Αν δεν καθαρίσεις τους δρόμους και τις πλατείες για να περνάει ο κόσμος, σταματάς την
οικονομική δραστηριότητα.
 8. Αν φοβάσαι μήπως χτυπήσει κανένα παιδί όταν πάει σχολείο, η λύση δεν είναι να κλείσεις το σχολείο, αλλά να εξασφαλίσεις την ασφαλή πρόσβαση.
9. Δεν είναι κακή ιδέα, να υπενθυμίζεται και στους πολίτες η ευθύνη τους. Πρέπει ο καθένας από εμάς (τους πολίτες) να καταλάβει πως η υποχρέωση να διατηρηθεί καθαρό το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι ή το μαγαζί μας, είναι δική μας. 


Τα παραπάνω αποτελούν παρατηρήσεις ενός αδαούς πολίτη, που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις πολιτικής προστασίας, στα πλαίσια και μόνο της κοινής λογικής. Παρακαλούνται οι φίλοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι να τις εκτυπώσουν, να τις κρεμάσουν στον τοίχο τους και να τις συμβουλεύονται καθ” όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, κατά την οποία θα κάνουν τον προγραμματισμό τους. Όσοι επανεκλεγούν δηλαδή, γιατί όσοι δεν επανεκλεγούν θα αφήσουν πίσω τους καμένη γη.


 *Με μικρές παραλλαγές, οι παραπάνω παρατηρήσεις θα μπορούσαν να κουμπώσουν και σε άλλους τομείς ευθύνης.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με την κοινή λογική τα παραπάνω δεν είναι παρατηρήσεις κοινής λογικής.

Το Προφίλ μας