Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

«Κοινωνικά στηριζόμενος ενεργειακός εφοδιασμός», εργαστήριο του 6ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης

Όσες/οι επιθυμούν να πάρουν μέρους στο εργαστήριο «Κοινωνικά στηριζόμενος ενεργειακός εφοδιασμός», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 02 Ιουλίου, στις 05:00 το απόγευμα, στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης, θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση infokoz@arsis.gr, έως τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, αναγράφοντας ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και την ένδειξη: εργαστήριο «Κοινωνικά στηριζόμενος ενεργειακός εφοδιασμός». 

Συντονιστής του εργαστηρίου θα είναι ο Γιώργος Κολέμπας, οικογεωργός-συγγραφέας, διαχειριστής της ιστοσελίδας http://www.topikopoiisi.eu/
Η δήλωση της συμμετοχής σας είναι απαραίτητη καθώς το βιωματικό εργαστήριο μπορεί να φιλοξενήσει έως 20 μέλη.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2461049799.

Εισαγωγή στο εργαστήριο
Οι εφαρμογές και τα συστήματα των ΑΠΕ μπορούν να έχουν δύο βασικές κατευθύνσεις: με τη μορφή μεγάλης κλίμακας, όπου μεγάλες εταιρείες επενδύουν σε μεγάλα βιομηχανικά συστήματα ΑΠΕ, με σκοπό τη μεγαλύτερη απόδοση για μεγιστοποίηση του κέρδους τους, αλλά και με τη μορφή μικρής κλίμακας. Τα μικρά αυτά συστήματα, για παράδειγμα οι μικρές ανεμογεννήτριες και όχι οι τεράστιες των εταιρειών, μπορούν να συνεισφέρουν στην αυτοδυναμία ενέργειας σε νοικοκυριά ή οικισμούς.
Η πλήρης αυτοδυναμία βέβαια παράγεται όχι στα πλαίσια ενός νοικοκυριού, αλλά στα πλαίσια ενός δικτύου συλλογικοτήτων ή κοινοτήτων ή δήμων ή περιφερειών, που έχουν στη διάθεσή τους συμπληρωματικά μεταξύ τους συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και το σύστημα διανομής της παραγόμενης ενέργειας. Τα δίκτυα δηλαδή χαμηλής και μεσαίας τάσης με τα οποία γίνεται η διανομή σε ένα τόπο ή μια μεγαλύτερη περιοχή. Οι ΑΠΕ υπάρχουν μεν παντού στη διάθεσή μας, αλλά δυστυχώς όχι οπωσδήποτε την ίδια χρονική στιγμή ή περίοδο. Όταν δεν έχει ηλιοφάνεια ή αέρα ή υδατόπτωση σε μια συγκεκριμένη χωρική κοινότητα ή δήμο, μπορεί να έχει σε κάποιον άλλο. Βιομάζα, βέβαια, μπορεί να έχει πάντα στη διάθεσή του, αρκεί να το έχει προγραμματίσει. Δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, αρκεί να κατασκευασθούν μικρά τέτοια συστήματα, αποκεντρωμένα και τοπικά. Χωρίς πολύ υψηλή τεχνολογία και μεγάλη εξειδίκευση. Η απελευθέρωση από την κεντρικά διανεμόμενη ενέργεια και ο δυνητικά αποκεντρωμένος χαρακτήρας αυτών των συστημάτων, είναι που τα κάνει επαναστατικά.
Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σύλλογοι ή συνεταιρισμοί από ενδιαφερόμενους πολίτες, που μαζεύοντας τις οικονομίες των μελών τους, αλλά και από άλλους για οικολογικούς και πολιτικούς λόγους υποστηρικτές και σε συνεργασία με κάποιους ειδικευμένους, να αναλαμβάνουν και τη κατασκευή των στοιχείων και την εγκατάσταση τέτοιων μικρών συστημάτων. Ο κατασκευαστής δε χρειάζεται να είναι ιδιωτική εταιρεία που θα λειτουργεί με βάση το κέρδος. Μπορεί να είναι και ένας συνεταιρισμός κοινωνικής οικονομίας ή μια δημοτική επιχείρηση που λειτουργεί για κοινωνικούς και οικολογικούς σκοπούς, αν βέβαια ένας τοπικός δήμος βρίσκεται στα χέρια των πολιτών. Να αυτοοργανωθούμε σε τέτοιες κινήσεις πολιτών, που θα κάνουν πραγματικότητα τέτοιους δήμους και την τροφοδοσία με ρεύμα από αποκεντρωμένα μικρά συστήματα ΑΠΕ, υδρογόνου και δέσμευσης της ελεύθερης ενέργειας, με βασικό σύνθημα: Όχι τα πάντα ηλεκτρικά! Εξοικονόμηση και εναλλακτικά!
Μπορούμε, λοιπόν, να στήσουμε έναν ενεργειακό εφοδιασμό με ενεργειακούς συνεταιρισμούς που θα εγκαθιστούν μικρά και αποκεντρωμένα συστήματα ΑΠΕ, βιοαερίου, υδρογόνου κ.λπ. Εγκατάσταση δηλαδή φ/β συστημάτων στις στέγες και ταράτσες των σπιτιών, στις στέγες των αγροτικών υπόστεγων και αποθηκών, σε μη παραγωγική γη. Εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών σε ευνοϊκά σημεία μη παραγωγικής γης. Όλα αυτά θα βοηθήσουν γενικότερα στην κοινωνικοποίηση-δημοτικοποίηση της παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας με διάθεσή της στα τοπικά δημοτικά δίκτυα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας