Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

ΠΕΛΕΚΟΝ 2017, Μέρες Γιορτών Βοΐου

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ ΠΕΛΕΚΟΝ μέρες γιορτών Βοϊου 2017, δημιουργεί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα αξιώσεων, δίνοντας έμφαση  στην τοπική ιστορία και παράδοση της Πέλκας, της Σιάτιστας, του Σισανίου και της Εράτυρας.
«Το οχυρωματικό έργο Πέλεκον που βρίσκεται στην περιοχή και δεν έχει ερευνηθεί μετά το 1930, θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να προβληθεί. Το ίδιο και η περιοχή μας» λέει η υπεύθυνη της διοργάνωσης Θεοδώρα Λειψιστινού.
Στο πλαίσιο των γιορτών θα παρουσιάσουν έργα τους καλλιτέχνες που έλκουν την καταγωγή από την περιοχή : ο Γιάννης Βούρος, ο Σώτος Ζαχαριάδης, ο Κώστας Ντιός και ο Λάζαρος Πάντος, ενώ ο Γιώργος Κοσμίδης θα εγκαινιάσει έκθεση ανακυκλώσιμων υλικών.
Όπως εξήγησαν οι ομιλητές για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί έκθεση   ενδυμασιών των Καλλάσσα , ενώ ο  γνωστός για το έργο του εθελοντής και εκπαιδευτικός Θανάσης Λερούνης θα μιλήσει με θέμα «η ελληνική παρουσία στην Κεντρική Ασία και οι απόηχοί της στην παράδοση της φυλής των Καλλάσσα».
Περιάροση. Μια μοναδική τελετή οριοθέτησης
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν ομιλίες που θα ρίξουν περισσότερο φως στην τελετουργία της περιάροσης, της διαδικασίας δηλαδή εγκατάστασης του οικισμού με τέτοιο τελετουργικό τρόπο ώστε να παρέχεται η μεγαλύτερη δυνατή προστασία στους κατοίκους της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις που αυτή τη χρονιά επεκτείνονται και στη Σιάτιστα το Σισάνι και την Εράτυρα , περιλαμβάνουν και έκθεση εικαστικών που έλκουν την καταγωγή από την περιοχή όπως του Γιάννη Βούρου, του Σώτου Ζαχαριάδη, του Κώστα Ντιος και του Λάζαρου Πάντου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και έκθεση από ανακυκλώσιμα υλικά του καλλιτέχνη Γιώργου Κοσμίδη.
Οι εκδηλώσεις που διεξάγονται από τις 21 έως και τις 24 Ιουνίου, ολοκληρώνονται με τη συναυλία «Ο Ερωτόκριτος και άλλες μουσικές ιστορίες» του συνθέτη Πάρι Παρασχόπουλου με τους Δημήτρη Νικολούδη, Μαρία Καργαδούρη, Σάκη Βαρβέρη, Φίλιππο Κωσταβέλη και Γιάννη Κολοβό στο Πνευματικό Κέντρο του Πελεκάνου .
Το Φεστιβάλ διοργανώνουν : Η κοινότητα Πελεκάνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΕΛΚΑ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Μύριχος», η Κοινότητα Σισανίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σισανίου, ο Σύλλογος Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γεράνειας Σιάτιστας, η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης.
Συνδιοργάνωση Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , Δήμος Βοϊου.
Χορηγοί Επικοινωνίας ΕΡΤ3, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΣΗΕΜΘ, Θάρρος, Flash TV, Kozani .TV, Top, Σεντρα, antennes.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

backlinks

Follow by Email

Το Προφίλ μας

Google

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου