Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Μένει στα χαρτιά η αλλαγή στις εκλογές της αυτοδιοίκησης;

του Παναγιωτη Πλιάτσιου, Πρωινός Λόγος
Εάν τελικά επιβεβαιωθεί η είδηση, έχει σημασία. Πολλαπλή. Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με την οποία εξέφραζε τη διαφωνία του για την αλλαγή εκλογικού νόμου στις εκλογές ΟΤΑ, ο, μέχρι πρόσφατα υποστηρικτής της πρωτοβουλίας του Γ. Μιχελάκη, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ανακοίνωσε και επίσημα ότι «οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014 θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να μη το αλλάξει όπως μέχρι πρότινος συζητούσε.» Τα παραπάνω μετέφερε, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Πατρέων, στον δήμαρχο Γιάννη Δημαρά κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής τους.
Με αυτό τον τρόπο κλείνει και επίσημα, δια χειλέων του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού, το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Όλα, λοιπόν, δείχνουν πως, ειδικά κάτω από την πίεση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση εγκαταλείπει την ιδέα και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Και, εάν δεν αλλάξει κάτι, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Μαϊου θα λάβουν χώρα με το ισχύον εκλογικό σύστημα.
Να θυμίσουμε, εδώ, όμως, πως στην πρόσφατη, πριν από έναν ακριβώς μήνα,  τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega και στον Γιάννη Πρετεντέρη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προανήγγειλε με τον πιο σαφή τρόπο ότι θα ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι «εκεί που υπάρχει θέμα αλλαγής -για μένα απολύτως αναγκαία αλλαγή- είναι στις δημοτικές εκλογές και στις περιφερειακές, να μπορείς να λες ότι εγώ θέλω τον Παπαδόπουλο για δήμαρχο, αλλά κατεβάζει τον Πρετεντέρη. Εγώ συγνώμη τον Πρετεντέρη δεν τον θέλω. Θα ψηφίσω άλλο ψηφοδέλτιο των μελών του Δήμου»!
Ένα μήνα αργότερα, οι πληροφορίες μιλούν για αλλαγή στάσης. Και, προφανώς, σε ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα, αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση Σαμαρά αδυνατεί να σχεδιάσει σοβαρά, να οργανώσει και να υλοποιήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Με τη… σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, φυσικά, εδώ, το οποίο (υποστηρίζοντας πως οι όποιες αλλαγές πρέπει να ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές) και τη στηρίζει. Γιατί, ειδικά η θέσπιση διαφορετικών ψηφοδελτίων για δημάρχους και άλλων για δημοτικούς συμβούλους, νομίζουμε πως, πραγματικά, θα επιφέρει μια σημαντική και θετική αλλαγή στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Και ελπίζουμε πως, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσουν στην εν λόγω απαραίτητη αλλαγή. Έστω και αν δεν τη θέλουν οι νυν δήμαρχοι…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΕΙΛΗΣΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ,ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΑΝΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΠΑΓΩΣΑΝΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΠΛΙΑΤΣΕ Ο ΔΙΚΟΣ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικό βήμα προόδου οι δύο κάλπες και τα δύο ψηφοδέλτια. Σύνθεση Δ.Σ. με επιλογή όλων από όλους του πολίτες, διότι όπως είναι φυσιολογικό θες τους συμβούλους της πλειοψηφίας της επιλογής σου, αλλά θες και άλλους τόσους της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο, την κριτική (θετική) και τις φρέσκιες προτάσεις τους. Η αλλαγή είναι επιβεβλημένη και μάλιστα τώρα.

Το Προφίλ μας