Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η «επέτειος», τα μνημόνια και η Ελλάδα…

του Π. Πλιάτσιου από το Kozanimedia.gr
Χθες, 23 Απριλίου του 2013, συμπληρώθηκαν τρία ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε και επίσημα, από το μακρινό Καστελόριζο, την προσφυγή της χώρας στο πρώτο μνημόνιο και στην «τρόικα» Ε.Ε.-Ε.Κ.Τ.-ΔΝΤ. Μια ημέρα που, αναμφίβολα, ήδη έχει περάσει στη σύγχρονη ιστορία του τόπου και, ασφαλώς, δύσκολα θα ξεχαστεί από τους έλληνες πολίτες, καθώς, ουσιαστικά, αποτέλεσε και την απαρχή των δεινών που επέφεραν οι σκληροί όροι των μνημονίων.
Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, νομίζουμε πως έχει γίνει περισσότερο κατανοητό παρά ποτέ άλλοτε πως στην περίπτωση που η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, ακούγοντας τα… κελεύσματα ολόκληρης της αντιπολίτευσης και ειδικά του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τότε τα δεινά που θα ζούσε ο ελληνικός λαός θα ήταν ασύγκριτα περισσότερα σε σχέση με τα δύσκολα χρόνια που βιώνει από το 2010 μέχρι και σήμερα!
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως…πρώτος και καλύτερος το πιστεύει ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα, ως πρωθυπουργός, εφαρμόζει στο ακέραιο την «πολιτική των μνημονίων», τα οποία ο ίδιος καταψήφισε το 2010!
Και, φυσικά, τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα κατέχουν υπουργικές καρέκλες, εφαρμόζοντας και εκείνοι όσα…δεν ψήφισαν τότε, αφήνοντας το «κακό» ΠΑΣΟΚ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, πληρώνοντας ένα τεράστιο τίμημα.
Όλα τα παραπάνω, φυσικά, σε καμία των περιπτώσεων δε σημαίνουν πως οι πολιτικές των μνημονίων ήταν και οι ορθές. Τουναντίον, σε κομβικές πτυχές τους αποδείχθηκαν εντελώς λανθασμένες, οδηγώντας σε συνεχή ύφεση, καμία ανάπτυξη και σε 1.400.000 ανέργους. Όμως σήμερα, τρία χρόνια μετά, έχουν φέρει και αποτελέσματα, όπως, για παράδειγμα, η διαφαινόμενη πιθανότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, την ώρα που το 2009 η χώρα είχε πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 25 δις ευρώ! Και, κυρίως, κρατούν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, έχουν φέρει μια κάποια οικονομική και πολιτική σταθερότητα και, υπό προϋποθέσεις, ίσως οδηγήσουν σταδιακά και στην έξοδο από την κρίση.
Η χθεσινή ημερομηνία, λοιπόν, η ιδιότυπη αυτή «επέτειος» της ένταξης της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, αποτελεί, ίσως, μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αναλογιστούμε όλοι μας τι θα συνέβαινε εάν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δε σήκωναν το βάρος της οδυνηρής, προφανώς, εκείνης απόφασης. Τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο πριν από μερικές εβδομάδες ήταν μόνο ένα μικρό… δείγμα της τραγωδίας που θα βίωνε η Ελλάδα. Μιας τραγωδίας που ακόμη δεν έχει αποκλειστεί, ειδικά στην περίπτωση εγκατάλειψης των μνημονίων και των μεταρρυθμίσεων, στο βωμό του άκρατου λαϊκισμού, της κινδυνολογίας και της ανέξοδης, εύκολης και «θολής» πολιτικής που υπόσχεται το μεγαλύτερο τμήμα της αντιπολίτευσης…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ακομα Παναγιωτη πρασινος εισαι;Ο φωστηρας σου ο ΓΑΠ ανελαβε την χωρα εξι μηνες νωριτερα.Σ αυτο το διαστημα τι εκανε;Φροντισε το διαστημα αυτο να τα κανει τοσο καλα ολα,(ειτε εσκεμμενα ειτε απο την ανικανοτητα του) ωστε να οδηγηθουμε αναγκαστικα στον μηχανισμο.Οι σημερινοι κυβερνωντες( χωρις να σημαινει οτι ειναι καλυτεροι και ικανοτεροι απο 'κεινον) τα βρηκαν σκα..α, οπως τα αφησε ο JEFRY.Τι περιμενες να κανουν περισσοτερο;Οταν εκεινος μας παρεδωσε σαν αρνια για σφαγη στα νυχια των ξενων και τωρα το παιζει τουριστας, τι καλυτερο περιμενες να γινει;Θα σουγραφα και αλλα, αλλα διαπιστωνω οτι, οτι και να πω το πρασινο γρασσο απ' τα ματια σου δεν το βγαζεις.Εσυ και μερικοι γραφικοι ακομα δινετε δικιο σ' αυτον, οποτε αδικο κοπο θα κανω.

Το Προφίλ μας