Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση παιδικού βιβλίου με τίτλο «Γεια σου, φίλε!»
Ν. Κοζάνης
.Στην εκδήλωση θα παραβρίσκεται η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Εύη Κοντόρα, μία εκ των συγγραφέων του βιβλίου, η οποία θα κάνει την παρουσίαση ενώ θα μας τιμήσει με την παρουσία της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος Μαιρίνη Στεφανίδη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
,
Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»Tο Δεκέμβρη του 2009 η «Σύγχρονη Εποχή» απευθύνθηκε σε «συγγραφείς και όχι μόνο», όπως χαρακτηριστικά έγραφε στην πρόσκληση, στα πλαίσια ενός διαγωνισμού παιδικού - νεανικού διηγήματος για τη μετανάστευση. Η ανθολογία των 20 διηγημάτων με τον τίτλο «Γεια σου, φίλε!» υπήρξε αποτέλεσμα μιας προσεκτικής διαλογής κειμένων που συγκεντρώθηκαν ύστερα από αυτή την πρόσκληση. Στα διηγήματα της συλλογής, μέσα από τις σύντομες ιστορίες γίνεται προσπάθεια να ψηλαφηθούν οι σύνθετες αιτίες της μετανάστευσης και της πολιτικής προσφυγιάς και σε αρκετές ιστορίες οι πραγματικές αιτίες διαχωρισμού και αντιπαλότητας μεταξύ των ανθρώπων. Οι είκοσι ιστορίες διαδραματίζονται τόσο σε αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία. Πρωταγωνιστές τους είναι μικροί και μεγάλοι που αντιπροσωπεύουν διάφορους χαρακτήρες και συμπεριφορές. Η έκδοση διαπαιδαγωγεί για την ανάγκη της αλληλεγγύης και της φιλίας ανάμεσα στα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών εργατών, αλληλεγγύη και φιλία όχι θεμελιωμένη στα υποκριτικά καλέσματα του «κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου» που διακηρύσσει την «πολυπολιτισμικότητα» και το ότι «όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι» στα πλαίσια ενός συστήματος που συντηρεί και αναπαράγει την ταξική ανισότητα. Στη ρίζα της φιλίας και της αλληλεγγύης που προωθεί η έκδοση βρίσκεται η ταξική αλληλεγγύη, η συνειδητοποίηση μέσα από πολύ διαφορετικές εμπειρίες και δρόμους πως αυτό που ενώνει ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα είναι ότι είναι παιδιά της ίδιας τάξης. Σε πολλά από τα διηγήματα που προβάλλονται στην έκδοση αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, στην προβολή αξιών και ιδανικών. Ο χαρακτήρας του εκπαιδευτικού που προβάλλεται στα περισσότερα των διηγημάτων είναι αυτός που πρέπει να έχουν οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί και οι συνεργαζόμενοι με αυτούς αγωνιστές, ο εκπαιδευτικός που συγκρούεται με την επίσημη αστική διδασκαλία, με το επίσημο πρόγραμμα διαπαιδαγώγησης, με τα προγράμματα της ΕΕ που υλοποιούνται στα σχολεία, σύγκρουση με οποιοδήποτε κόστος στην επαγγελματική του προοπτική. Η έκδοση «Γεια σου, φίλε!» μπορεί να διαβαστεί και από μεγαλύτερους, καθώς μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή διαλόγου ανάμεσα σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Καλούμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους μικρούς μας φίλους να μας τιμήσουν με την παρουσία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου