Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Aνακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση φοροδιαφυγής στην Ύδρα

'' Η υπόθεση της Ύδρας εξέθεσε διεθνώς τη χώρα και επέτρεψε να αναπαράγονται αρνητικά και άδικα στερεότυπα κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων. Στερεότυπα που δυστυχώς αποκρύπτουν όσα πολύ σημαντικά έχει πετύχει έως τώρα η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και στις διαρθρωτικές αλλαγές, με τη μείωση του ελλείμματος και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής είναι αταλάντευτος σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική ευαισθησία, ούτε καμία προοδευτική θεωρία που να μετατρέπει την φοροδιαφυγή σε αντίσταση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους πρέπει, είτε με φυσικό, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, να είναι διαρκώς παρούσες, ώστε οι έλεγχοι τους να μη συνιστούν επικοινωνιακό γεγονός ''.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιος Κασιμάτης
Ο Γιώργος Κασιμάτης, από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει πως το αρχικό Μνημόνιο αλλά και όσα ακολούθησαν είναι αντισυνταγματικά. Στο πλευρό του πολλοί καθηγητές της Νομικής Σχολής από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Στις 21 Ιουνίου 2011, δημοσιοποιήθηκε σε όλα τα ΜΜΕ ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως το Μνημόνιο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις διεθνείς συμβάσεις. Επίσης ότι κρίθηκε από τους δικαστές ότι οι διατάξεις του Μνημονίου δεν προσκρούουν σε άρθρα του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 2 για την προστασία της ανθρώπινης αξίας, το άρθρο 4 που κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας, το άρθρο 17 για την προστασία της ιδιοκτησίας, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και ο μισθός, το άρθρο 25 που αφορά την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 28, που αναφέρει ότι οι διεθνείς συμβάσεις επικυρώνονται με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
Μπορεί η νέα Κυβέρνηση να ακυρώσει το Μνημόνιο;

Μετά την αποκάλυψη του Συνταγματολόγου, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αν η νέα Κυβέρνηση, ή οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, μπορεί να ακυρώσει το αρχικό Μνημόνιο που υπέγραψε η Κυβέρνηση Παπανδρέου κι ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και να προχωρήσει σε εκ νέου διαπραγμάτευση των όρων του.

Τη σύνταξη του αρχικού Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, είχε αναλάβει να συντάξει το μεγάλο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου, Slaughter and May, μέλος του ισχυρότερου νομικού λόμπι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ρωτάω λοιπόν τον κ. Κασιμάτη αν σήμερα, που η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει τις 5 πρώτες δόσεις του δανείου που όριζε το αρχικό Μνημόνιο, μπορεί να ακυρωθεί η συμφωνία ως παράνομη. Ο καθηγητής είναι κατηγορηματικός:

Γ. Κασιμάτης: « Το Μνημόνιο μπορεί να ακυρωθεί, αν βρεθεί μία κυβέρνηση να εφαρμόσει τον όρο της κύρωσης σύμβασης. Είναι φανερό πως οι ίδιοι που έφτιαξαν την σύμβαση ξέρανε πολύ καλά ότι οι όροι της πάσχουν, γι αυτό και φρόντισαν να βάλουν μέσα σχετικό όρο. Αν δεν τον βάζανε σε περίπτωση ακύρωσής του από κάποιο δικαστήριο, θα έχαναν όλους τους όρους.

»Τι λέει λοιπόν, αυτός ο όρος: αν ακυρωθούν οι όροι του Μνημονίου, θα αξιώσουμε από την Ελλάδα όλους τους στόχους του, σαν να ήταν νόμιμες οι αρχές! Ποιος βάζει έναν τέτοιο όρο σε συνταγματικά κατοχυρωμένη διεθνή σύμβαση;

»Αυτό το φρόντισε ο «πονηρός δικηγόρος» του Λονδίνου που έφτιαξε την δανειακή σύμβαση της Ελλάδας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ξεφτιλίστηκε η Ευρώπη και η Ελλάδα, με το να αναθέσουν την σύνταξη διεθνούς σύμβασης, σε δικηγορικό γραφείο (σημ: η βρετανική νομική εταιρία Slaughter and May)».

Το Προφίλ μας