Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Πανεπιστημιακοί κατά πρυτάνεων

Του Απόστολου Λακασά
Δριμύτατο «κατηγορώ» κατά των πρυτανικών αρχών και της στάσης τους στις εκλογές για το Συμβούλιο Ιδρύματος εξαπέλυσε χθες ομάδα πανεπιστημιακών, προκαλώντας την αντίδραση των πρυτάνεων. Ετσι, οι πρυτάνεις, δίνοντας στην έως τώρα αντιπαράθεσηχαρακτηριστικά εμφύλιας διαμάχης, απειλούν με δικαστικές αγωγές ενώ προγραμματίζουν έκτακτη σύνοδο την προσεχή Δευτέρα για να εξετάσουν τα τελευταία γεγονότα.
«Δεν μπορεί ένας νόμος να μην εφαρμόζεται γιατί κάποιοι θέλουν εδώ και τώρα να τον σταματήσουν. Αυτό γίνεται μόνο στην Ουγκάντα, δεν είμαστε Ουγκάντα και ούτε πρέπει να γίνουμε», ...
δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπ. Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος.
Ειδικότερα, οξύτατη ήταν η παρέμβαση του Δ.Σ. του Παρατηρητηρίου για τον Διάλογο και την Ερευνα στα Πανεπιστήμια κατά όσων αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αχ. Μητσός, ανέφερε ότι όσοι εμποδίζουν με τη βία τη διενέργεια εκλογών «σίγουρα υποβοηθούνται από πρυτανικές αρχές και καθηγητές πανεπιστημίου». Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μπ. Σαββάκης συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά, σ’ αυτές τις ομάδες που αντιδρούν με πράξεις βίας, συμμετέχουν και καθηγητές, και μίλησε για «ουσιαστικό θέμα δημοκρατίας». «Πρόκειται για εκβιασμένη αντίδραση με στόχο να μην αλλάξει τίποτα», τόνισε η αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάσω Κιντή, η οποία έκανε λόγο για καθεστηκυίες δυνάμεις που αντιδρούν από «αδράνεια ή και ιδιοτέλεια». Επίσης, ο καθηγητής του Παν. Αθηνών Ν. Αλιβιζάτος κατηγόρησε τον πρύτανη του ΑΠΘ Ιω. Μυλόπουλο για «εκτροπή» και κλιμάκωση της έντασης τους τελευταίους μήνες στο ίδρυμα από πλευράς του. Στο ΑΠΘ μάλιστα ζητήθηκε η συνδρομή της Δικαιοσύνης για να μην παρεμποδιστεί η σημερινή εκλογική διαδικασία. «Είναι τερατώδες τα ΑΕΙ να έχουν γίνει χώροι βίας και από χώροι επιχειρημάτων να μετατρέπονται σε χώρους χτυπημάτων», πρόσθεσε ο εκ του Αθηνών κ. Π. Σούρλας. Επίσης, το Παρατηρητήριο κατηγόρησε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη για τη στάση του στην κατάληψη της Νομικής. «Εστειλε πράγματι τρεις επιστολές προς τις Αρχές, που θα έπρεπε να είναι σαφέστερες, αλλά και η αστυνομία έπρεπε να κάνει τη δουλειά της. Επιδείχθηκαν ανευθυνοϋπεύθυνες στάσεις από όλες τις πλευρές», τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος.
Πάντως, οι θέσεις του Παρατηρητηρίου εξόργισαν τη Σύνοδο Πρυτάνεων, ενώ ο κ. Μυλόπουλος επιφυλάχθηκε για κάθε νόμιμο δικαίωμά του, ακόμη και για προσφυγή στα δικαστήρια. «Η σύνοδος με λύπη παρακολουθεί τη νέα εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης των εκλεγμένων διοικήσεων των πανεπιστημίων. Η κ. υπουργός προβαίνει δημοσίως σε ανυπόστατες κατηγορίες κατά του πρύτανη του Παν. Αθηνών για τη Νομική. Είναι θλιβερό στον ολισθηρό αυτό δρόμο να συμμετέχουν και “πρόθυμα” μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας», ήταν η απάντηση του συντονιστικού της Συνόδου Πρυτάνεων, ενώ τον κ. Πελεγρίνη στήριξε με απόφασή της και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας