Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ηλεκτροφόρα καλώδια σε φάρμες γουνοφόρων ζώων σε Σιάτιστα και Καστοριά

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των επιθέσεων σε φάρμες γουνοφόρων ζώων, που προκαλούν ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά στην ελληνική γουνοποιία, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Καστοριά. Η εγκατάσταση ηλεκτροφόρων συστημάτων στην περίφραξη των εκτροφείων και η αύξηση των αστυνομικών περιπολιών στις φάρμες της Καστοριάς και της Σιάτιστας, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Καστοριάς. 

Συμμετείχαν οι νομάρχες Καστοριάς Κώστας Λιάντσης και Κοζάνης Γιώργος Δακής, οι δήμαρχοι Καστοριάς Γιάννης Τσαμίσης και Σιάτιστας Κωνσταντίνος Κοσμίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Γιώργος Ντίνας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκτροφείων Γουνοφόρων Ζώων Βασίλης Δήμτσας και ο αστυνομικός διευθυντής Καστοριάς, Ηλίας Στεφανής. 
Ο Γ. Ντίνας χαρακτήρισε «μεγάλη μάστιγα για την ελληνική γουνοποιία το χτύπημα των εκτροφείων και την μαζική απελευθέρωση των Μινκ». Σημείωσε ότι «οι τελευταίες επιθέσεις σε εκτροφεία της Ελλάδας και οι άμεσες αποφάσεις για τη στήριξη των ελληνικών εκτροφείων, καθώς και η αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, είναι θέμα που θα συζητηθεί σύντομα σε διεθνές φόρουμ». Διευκρίνισε ότι το θέμα έχει εισαχθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 4 Οκτωβρίου, παρουσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκτροφέων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεσμεύτηκαν να στηρίξουν ορισμένα μέτρα που προτείνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων. Μεταξύ των μέτρων είναι «η ειδική έκδοση άδειας και χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εγκατάσταση ηλεκτροφόρων συστημάτων στις περιφράξεις των εκτροφείων». Παράλληλα, αποφασίστηκε ? και δεσμεύτηκε γι? αυτό ο αστυνομικός διευθυντής Καστοριάς Η. Στεφανής ? η έντονη παρουσία της αστυνομίας με καθημερινές περιπολίες στις περιοχές της Καστοριάς και της Σιάτιστας που είναι εγκατεστημένες οι φάρμες. Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. διαβεβαίωσε ακόμη ότι εντείνονται οι προσπάθειες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της πρόσφατης επίθεσης σε μεγάλο εκτροφείο της Καστοριάς, από το οποίο απελευθερώθηκαν 50.000 Μινκ. Στο πλαίσιο της ανάδειξης και προβολής της ελληνικής γούνας και των εκτροφείων, οι νομάρχες Κοζάνης Γ. Δακής και Καστοριάς Κ. Λιάντσης, διαβεβαίωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν την δημιουργία ενημερωτικού και διαφημιστικού υλικού, το οποίο θα προβληθεί σε πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ. Άλλωστε σημείωσαν ότι «τα ελληνικά εκτροφεία έχουν σχεδιαστεί και λειτουργούν στη βάση ενός συνόλου αυστηρών διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων». Επίσης, από κοινού οι εμπλεκόμενοι φορείς ζητούν την ένταξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων ως κτηνοτρόφους, τη χορήγηση άτοκων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στους πληγέντες και την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών λειτουργίας των μονάδων εκτροφής. «Μετά τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα και την οικονομική καταστροφή που υπέστησαν συνάδελφοί μας από επιθέσεις ακτιβιστικών οργανώσεων ευελπιστούμε στη στήριξη της πολιτείας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Γ. Ντίνας. Να σημειωθεί ότι στις περιοχές Καστοριάς και Σιάτιστας είναι εγκατεστημένες 31 φάρμες γουνοφόρων ζώων με ζωικό πληθυσμό 700.000. Η αύξηση των εκτροφών στη Δυτική Μακεδονία οριοθετείται στην τελευταία πενταετία, οπότε άρχισαν τα τρία τελευταία χρόνια και οι επιθέσεις των «ακτιβιστικών οργανώσεων» η δράση των οποίων προϋπήρχε σε σκανδιναβικές χώρες και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας