Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Κοιτίδα πολιτισμού το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής


της Τζ. Τζώρτζη
 Στις 7 Σεπτέμβρη  το Λαογραφικό Μουσείο της Αιανης, εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας του Κων/νου Τουσιμτση κ το θέμα αυτής «δι΄ ευχών των αγίων», η διάρκεια της οποίας θα είναι μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη. Θέμα της έκθεσης: πορτρέτα γερόντων και στιγμιότυπα της καθημερινής τούς ζώνης.
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες – η ασπρόμαυρη φωτογραφία κατά τη γνώμη μου είναι τέχνη...που εικονίζουν τραχιά πρόσωπα, χαραγμένα απ’ το χρόνο, με λαμπερό μάτι, άφθαρτο - και περήφανη θωριά! που είχαν όμως την πολυτέλεια να στηθούν για πορτρέτο…σε αντίθεση με τη φωτογραφία του μελετζη και του μπαλαφα, που φωτογράφιζαν τούς ροές τούς «επί το εργον»!...


     Μετά την περιήγηση στην αίθουσα συνεδριάσεων, περίμενε τούς επισκέπτες του, στην αυλή του μουσείου και στο χώρο της εισόδου μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. μικρή συναυλία κλασικής μουσικής από ένα τρίο του Ωδείου Κοζάνης και στη συνεχεία μπαίνοντας ακόμα ένα βιολί, κουαρτέτο, που γέμισε τον ήδη φορτισμένο ευχάριστα χώρο με απαλή μουσική!...
     Στον ίδιο χώρο την ιδία ώρα έφτασε από την Ολλανδία, η κ. Ταγια Βονκ Φαν Γκαλ, πρόεδρος των κριτών για το Ετήσιο Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων, η οποία μας ανακοίνωσε το λόγο για τον οποίο επισκέφτηκε την Αιανή, (ηρθε να ελέγξει και να βαθμολογήσει το συγκεκριμένο Μουσείο).
      Και όπως όλες οι προσεγμένες, και άριστα οργανωμένες εκδηλώσεις, αφού ευφράνουν  πρώτα το μάτι μάς, το αυτί μάς ….στο τέλος έρχονται να ευφράνουν και το λαρύγγι μάς!...στην ανατολική πλευρά της αυλής του μουσείου, που έχει θεά τη λίμνη του Αλιάκμονα, στήθηκε μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα από γυναίκες του χωριού, που η κάθε μια έβαλε τέχνη και αγάπη, ώστε το αποτέλεσμα να είναι τέλειο!...και το κρασί συνόδευε την καλή κουβέντα και διάθεση όλων όσων παρευρίσκονταν στο χώρο.
      Αξίζουν συγχαρητήρια στην κυρία καραμητρου, που είναι υπεύθυνη του μουσείου, και στους συνεργάτες της και για τις τρεις εκδηλώσεις που ανέβασαν πολιτιστικά όσους παρευρεθηκαν εκεί. όμως αυτό που έχω να επισημάνω τελευταίο, είναι: εκτός από το εσωτερικό του μουσείου, που είναι μεγάλης αξίας παρακαταθήκη και κόσμημα στην περιοχή, δεν αρκεστηκαν να προβάλλουν μονό το εσωτερικό του, αλλά με επίπονη εργασία αρκετών χρονών, διαμορφώσαν και τον περιβάλλοντα χώρο, εξαιρετικά επιβλητικό!….  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους προσπαθούν με αυτό το εξαίρετο αποτέλεσμα!

Το Προφίλ μας