Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Σχεδιασμός χωρίς αύριο

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Εγκαίνια καινούργιου δημαρχείου (δεν έχει σημασία ποιου) διαβάζουμε σε πρόσκληση και αντιλαμβανόμαστε πως τρεις μόλις μήνες πριν εφαρμοστεί στην πράξη ο «Καλλικράτης» εξακολουθούν να εγκαινιάζονται δημαρχεία δήμων που σε λίγους μήνες δεν θα υφίστανται.
Η ορθολογική προσέγγιση και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός δεν υπήρξαν ποτέ το δυνατό σημείο της κρατικής μηχανής. Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πάσης φύσεως συμμαχίες και ισορροπίες, χρήματα εκταμιεύονταν για να χτιστούν καινούργια δημαρχεία, νέα ωδεία και αίθουσες γυμναστικής σε δήμους που σε λίγο καιρό θα αποτελέσουν κομμάτι μιας μεγαλύτερης αυτοδιοικητικής μονάδας.
Ασφαλώς ο «Καλλικράτης» δεν «έσκασε» ξαφνικά, ανατρέποντας τα δεδομένα. Εδώ και χρόνια είχε δρομολογηθεί και αναμένονταν απλά η πολιτική απόφαση που θα τον έθετε σε εφαρμογή. Παρόλο, λοιπόν, που η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν γνωστή, ο σχεδιασμός σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ακολουθούσε τη δική του μικρόνοη λογική, την οποία το κεντρικό κράτος επικροτούσε και χρηματοδοτούσε.
Ο σχεδιασμός χωρίς αύριο μετατράπηκε σε πάγια τακτική των εχόντων την εξουσία, οι οποίοι προκειμένου να επιτύχουν την επανεκλογή τους και να δείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι «έχουμε κι εμείς αυτό που έχουν οι μεγάλοι» έστησαν γυμναστήρια, ωδεία, δημοτικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας –υποτίθεται- ανάγκες, οι οποίες με τα σημερινά γεωγραφικά δεδομένα μπορούν να καλυφθούν, διανύοντας κανείς μικρή μόνο απόσταση.Τώρα τι θα απογίνουν όλα αυτά;

Σχόλιο ai-vreS: Έλα ντε! 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά Ιωάννα. Για να καταλάβεις σε τι χάος κατέληξαν οι σχεδιαστές του καλλικράτη.
Πλάκα έχει στα εγκάινια να ειναι και οι βουλευτές του Νομού. και ειδικά αυτοί που αρνήθηκαν τη θέση του Περιφερι΄΄αρχη για να στηρίξουν τον Καλλικράτη.
Ελλάς το μεγαλέιο σου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα, δεν έχει ένας οικισμός των 2000-3000 κατοίκων ανάγκη από γυμναστήρια, ωδεία και δημοτικές επιχειρήσεις??? Τι ανοησίες είναι αυτές? Οι κάτοικοι εκεί δεν έχουν ανάγκες? Τι Αθηναϊκή, μεγαλοαστική νοοτροπία είναι αυτή? Ας σβήσουμε εντελώς την επαρχία από το χάρτη, αν είναι, να μη μας τρώει και λεφτά! Τα λεφτά δινόντουσαν στους Δήμους για να τα διαθέσουν κατά το δοκούν. Τι να τα έκαναν δηλαδή, να τα έστελναν πίσω και να έλεγαν "όχι, ευχαριστούμε, κρατήστε τα για τον καλλικράτη μεθαύριο"?

Το Προφίλ μας