Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τέσσερις Δήμοι από τη…μισή συνέλευση!!!

του Π. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Με 41 ψήφους υπέρ, επί 66 μόλις (από τα 157) ψηφισάντων μελών, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ένωσης Δήμων Νομού Κοζάνης αποφάσισε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης να προτείνει τη δημιουργία τεσσάρων νέων Δήμων στο Νομό, μετά το σχέδιο «Καλλικράτης» και τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Πρόκειται για τους Δήμους Κοζάνης (Κοζάνη, Ελίμεια, Αιανή, Ελλήσποντος, Υψηλάντης), Εορδαίας (Πτολεμαϊδα, Μουρίκι, Αγία Παρασκευή, Βέρμιο, Βλάστη), Βοΐου (Σιάτιστα, Νεάπολη, Τσοτύλι, Άσκιο, Πεντάλοφος) και Σερβίων (Σέρβια, Βελβεντό, Καμβούνια και Λιβαδερό). Δηλαδή, η ΤΕΔΚ ήρθε να απορρίψει, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτονομία του Δήμου Βελβεντού, καθώς και το αίτημα της Αιανής για την ανεξαρτησία της.


Η πρόταση για τη δημιουργία των έξι Δήμων (τέσσερις, συν Βελβεντό και Αιανή) συγκέντρωσε 12 ψήφους, ενώ 13 μέλη της γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚ ψήφισαν κατά του σχεδίου «Καλλικράτη», ζητώντας να παραμείνει το σημερινό status quo. Να σημειωθεί πως η ψηφοφορία έγινε με ανάταση των χεριών, ενώ δεν προσμετρήθηκαν λευκά ψηφοδέλτια, όπως, για παράδειγμα, του δημάρχου Πτολεμαϊδας Γρηγόρη Τσιούμαρη και δημοτικών του συμβούλων (ενδεχομένως και άλλων παρόντων) οι οποίοι δεν ψήφισαν καμία εκ των τριών προτάσεων, αλλά δεν μετρήθηκαν καν στην ψηφοφορία! Ο κ. Τσιούμαρης ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία και η πρότασή του για τη δημιουργία τεσσάρων, μεν, Δήμων στο Νομό Κοζάνης, αλλά στο Δήμο Εορδαίας να ενσωματωθούν Δημοτικά Διαμερίσματα όπως το Κλείτος, η πρώην Χαραυγή, η Ποντοκώμη κτλ.
Μείζον ζήτημα ανέκυψε με την έδρα του Δήμου Βοΐου, καθώς η πλευρά της Σιάτιστας επέδωσε, μετά το τέλος της συνέλευσης, ψήφισμα-καταγγελία κατά του προεδρείου διότι, όπως υποστηρίζει, δεν τηρήθηκαν όλες οι σύννομες διαδικασίες. Οι Σιατιστινοί, διά του δημάρχου Κώστα Κοσμίδη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστου Ζευκλή, ζήτησαν να τεθεί σε ψηφοφορία και το θέμα της έδρας στο Δήμο Βοϊου, κάτι με το οποίο διαφώνησαν οι…Νεπαολίτες! 
Οι τελευταίοι, όταν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Σάββας Ζαμανίδης (ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να συζητηθεί) έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία, άρχισαν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται έντονα, λέγοντας πως υπάρχουν πέντε διαφορετικές αποφάσεις των εκεί Δημοτικών Συμβουλίων και είναι δικό τους ζήτημα. Τελικά, δι’ ανατάσεως των χεριών, 27 μέλη ψήφισαν να μη ληφθεί καμία απόφαση για το Βόιο, 23 να ληφθεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και εδώ το προεδρείο δεν καταμέτρησε τα λευκά ψηφοδέλτια! Έτσι, λοιπόν, η γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ απέφυγε να λάβει θέση για το Βόιο, φοβούμενη, ίσως, τις συνέπειες μιας, οποιασδήποτε, απόφασης. Στη γεμάτη ένταση συνεδρίαση κατατέθηκαν, τέλος, στο Προεδρείο και άλλες… 17 προτάσεις –αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με συνένωση ή αυτονόμηση Δήμων και Κοινοτήτων.
Εντύπωση και πολλά αρνητικά σχόλια προκάλεσε η απουσία δεκάδων μελών της γενικής συνέλευσης της ΤΕΔΚ Κοζάνης, καθώς, ουσιαστικά, στην ψηφοφορία συμμετείχαν λιγότεροι και από τους…μισούς αιρετούς! Αισθητές ήταν, επίσης, οι απουσίες των δημάρχων Ελίμειας Αθανάσιου Ματιάκη, αλλά, κυρίως, του δημάρχου Τσοτυλίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην ΤΕΔΚ Κοζάνης Μανώλη Γκάση, οι οποίοι δεν προσήλθαν στη συνέλευση. (...)

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ai-vreS είπε...

Το έχουμε ξαναγράψει αλλά μάλλον κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις φίλε μας. Η ανάρτηση δεν αναφέρεται στο δημοσιογράφο, αλλά στην είδηση που έγραψε. Αν έχεις κάποιο μήνυμα για 'κείνον, παρακαλούμε χρησιμοποίησε το προσωπικό του e-mail ή βρέστε τα τέλος πάντων τετ-α-τετ.

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα ειναι οτι η ΤΕΔΚ πήρε μια απόφαση πιό προχωρημένη απο την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει αποφάσεις των ΤΕΔΚ για ουσιαστική ανασυγκρότηση του κράτους κάνει τα χατήρια παραγόντων και παραγοντίσκων δυστυχώς.
Καλό το θεωρητικό περίβλημα του Καλλικράτη αλλά το περιεχόμενο μάπα.
Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να το πετύχει αυτό. Να παίζει χωρίς αντίπαλο και να βάζει γκόλ στον εαυτό του.
Δεν υπάρχει ελπίς σύντροφοι.

Ανώνυμος είπε...

Έγιναν και άλλα παράξενα(;;;). Ο κ. Πάτρας του Ασκίου έθεσε την πρόταση να ψηφίσει η ΤΕΔΚ κατά του Καλλικράτη και κατόπιν ο ίδιος ψήφισε(;) την πρόταση των τεσσάρων δήμων. Πλήρεις και κατασταλαγμένες οι απόψεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση στο μυαλό του δημάρχου!!!

Delino είπε...

Πριν από λίγο κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη.
Προτείνει τελικά 4 δήμους για το νομό Κοζάνης.
Συνολικά 325

Ανώνυμος είπε...

Me prolaves file mou Delino ayto akribos i8ela na grapso telika staxti sta matia rixane stous sindimotes mas??? kai den ftani ayto, diakekrimenoi sindimotes estila eyxaristiries epistoles ston Ragousi kai olo to xorgio panigirize me to dikio tou, alla o keros exi girismata apo oti fenete.

Ανώνυμος είπε...

Η συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ έγινε στις 11 Μαϊου έχοντας υπόψη (διαβάστε για να φρίξετε) τις αποφάσεις των ΤΕΔΚ των Νομών.
Η ΤΕΔΚ Ν.Κοζάνης συνεδρίασε μια μέρα μετά.
Πως η ΚΕΔΚΕ ήξερε την απόφαση της ΤΕΔΚ της Κοζάνης αφού η συνέλευση στα Κοίλα έγινε μια μέρα μετα;
Είπε κανένας τίποτα;΄
Συμπαιγνίες θλιβερές στις πλάτες των μαχόμενων ανθρώπων της αυτοδιοίκησης.
Δυστυχώς.
Αυτή είναι η αξιοπιστία της πολιτικής στην εποχή μας.

Ανώνυμος είπε...

Lefteria sto vathilako, anexartisia sti pontokomi, aftonomia ston perdika! :p

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥΙΖ:
Κάποιος (μπορεί και κάποιοι) στην ψηφοφορία για τους τέσσερις Δήμους συνελήφθει και εμετρήθη με σηκωμένα τα δύο χέρια .
Ποιός;

Το Προφίλ μας