Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Η Ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην Κοζάνη

Απόψε εδώ, στην Κοζάνη χτυπάει η καρδιά της Ελλάδα. Χτυπά η καρδιά της ελπίδας. Είμαστε όλοι εδώ, για να πούμε ότι μαζί μπορούμε. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο. Για μας, για τα παιδιά μας, για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα.Ακούγεται το σύνθημα «Πάμε μαζί. Μαζί, στη νέα εποχή» Μαζί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, διότι μαζί ξεκινήσαμε πριν από μερικά χρόνια, εδώ, με τα λευκά χιόνα. Τώρα, θα φέρουμε την άσπρη μέρα, την άσπρη μέρα στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ γι΄ αυτό το συγκλονιστικό πάθος. Δεν είναι πάθος για την εξουσία, είναι πάθος για την Ελλάδα. Είναι πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του λαού μας. Ναι, τώρα είναι η ώρα. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω την παρακμή και να βάλουμε τη χώρα σε πορεία Εθνικής Ανάτασης. Ήρθε η ώρα να σημάνουμε εγερτήριο. Εγερτήριο, όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, που διψούν να ξαναδούν αυτή τη χώρα, την Ελλάδα, την πατρίδα μας, να προοδεύει, να πρωταγωνιστεί. Ήρθε η ώρα του λαού. Στις 4 του Οκτώβρη, ανατέλλει και πάλι ο ήλιος της ελπίδας πάνω από κάθε γωνιά της ελληνικής γης.
Ακούγεται το σύνθημα «Η γη τα τρέμει, ο ήλιος ανατέλλει» Ο ήλιος ανατέλλει και τα κατεστημένα που σταματούν την Ελλάδα τρέμουν. Και δεσμεύομαι. Δεσμεύομαι απέναντί σας, απέναντι σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Δεσμεύομαι, όπως σας κοιτάζω σήμερα στα μάτια, αυτό θα κάνω και αύριο ως πρωθυπουργός. Θα είμαι δίπλα σας, θα είμαι κοντά σας, θα είμαι εδώ, όπου χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Θα είμαι δίπλα σας από την πρώτη μέρα, στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, στο ΤΕΙ, στη δουλειά, στο εργοστάσιο, στο ορυχείο, στην υπηρεσία, στο χωράφι.

Μαζί, μαζί στον αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα. Γιατί δεν σηκώνει πλέον ο τόπος πολιτικές και πολιτικές ηγεσίες που αποφασίζουν μακριά από τον κόσμο, ερήμην του. Ηγεσίες που κρύβονται στα δύσκολα, που φυγομαχούν μπροστά στα προβλήματα, που μας οδήγησαν σε οικονομική, κοινωνική, πολιτική και ηθική παρακμή. Φτάνει πια. Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Φτάνει πια η υποκρισία. Φτάνουν πια οι δικαιολογίες. Φτάνουν πια τα ίδια και τα ίδια, οι μεγάλες υποσχέσεις, αλλά κανένα έργο. Εμείς, εδώ, ζητάμε την ευθύνη να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα. Στις 4 του Οκτώβρη, ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κάθε αντίληψη και κάθε κατεστημένο που κρατά τον τόπο μας πίσω. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, μόνο στον λαό. Σε αυτόν λογοδοτούμε, σε κανέναν άλλο.

Και ξέρω ότι τα πράγματα στην Κοζάνη δεν είναι εύκολα. Κόστος ζωής, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, αυτά προδιαγράφουν έναν δύσκολο χειμώνα. Κάθε μέρα που περνάει, με αυτή την κυβέρνηση, είναι άλλο ένα βήμα προς την απαξίωση του τόπου. Ακούγονται τραγούδια Ήδη, έχουμε αρχίσει τα τραγούδια και τους χορούς, για να ανατείλει μια νέα μέρα. Σε αυτές τις εκλογές, το ξέρετε καλά, δεν συγκρούονται μονάχα δύο κόμματα, δεν συγκρούονται μονάχα δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί. Συγκρούονται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις, πρακτικές και πολιτικές επιλογές. Εκείνοι, βλέπουν την εξουσία ως λάφυρο, τη νέμονται με τους λίγους και «ημέτερους». Για μας, η εξουσία είναι ευκαιρία για προσφορά. Προσφορά στον τόπο, προσφορά στον πολίτη, σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Εκείνοι θεωρούν ότι η νίκη στις εκλογές, τους δίνει προνόμια. Εμάς, η νίκη στις εκλογές, μάς γεμίζει ευθύνες. Εκείνοι δίνουν τον πλούτο στους λίγους. Εμείς πιστεύουμε ότι ο πλούτος δημιουργείται απ' όλους και οφείλει να κατανέμεται δίκαια σε όλους. Εκείνοι, κάθε φορά που τους τίμησε ο λαός με την εμπιστοσύνη του, υποβάθμισαν, εγκατέλειψαν, γκρέμισαν αυτά που παρέλαβαν. Εμείς, κάθε φορά που αναλάβαμε τα ηνία της χώρας, χτίσαμε πάνω σε αυτά που παραλάβαμε. Αφήσαμε έργο χειροπιαστό, για εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες. Και όποτε κάναμε λάθη, και τα αναγνωρίσαμε, και τα διορθώσαμε. Εκείνοι, ποτέ δεν πίστεψαν στην Ελλάδα και στις δυνάμεις της. Σε εσάς, σε εμάς, στους ανθρώπους. Παρέμειναν θεατές των εξελίξεων. Άφησαν την Ελλάδα στο περιθώριο. Στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο. Εμείς, ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αστείρευτων δυνατοτήτων. Ικανή να πρωταγωνιστεί. Είναι μια χώρα, που μπορεί να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Να κερδίζει τη διεθνή αναγνώριση, τα δικαιώματά της. Να διαπραγματεύεται με ικανό και αποτελεσματικό τρόπο.

Ολόκληρη η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη εδώ
http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/e34ce3d5-9d44-49a9-9739-99325b3a7e8a

7 σχόλια:

Delino είπε...

Κρατάω ένα σημείο από την ομιλία του: "Η Κοζάνη θα γίνει πρότυπο πράσινης ανάπτυξης".
Ανυπομονώ να δω τις αντιδράσεις του πανίσχυρου "λόμπυ του λιγνίτι" που επέβαλε τόσα χρόνια το υπάρχον στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή.

delino είπε...

Τις υποσχέσεις για τη σιδηροδρομική γραμμή με Θεσσαλία (Κοζάνη-Καλαμπάκα)που εκρεμεί από το 1953!!!, τον κάθετο άξονα (Κοζάνη-Λάρισα)που εκρεμεί από το 1974!!!, την ανάπτυξη του ορεινού όγκου (Πιέρια), τις λίμνες (Πολύφυτο) που τα ακούμε από το 1981!!! ποιοι του τα έδωσαν για να τα ξαναπεί;
Δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος γελάει μ αυτά γιατί κατάντησαν ανέκδοτα;

Ανώνυμος είπε...

Aλλος το D-elino και άλλος το...d-elino; Είναι ενα πρόσωπο ή 2 διαφορετικά;

Ανώνυμος είπε...

Απο την μέχρι τώρα, πορεία της προεκλογικής περιόδου, την ποιότητα και το επίπεδο του λόγου και την συνολική παρουσία, την αποσπά ο Πρόεδρος του Πασοκ.Εκτίμηση πολιτικών αναλυτών στην Αθήνα είναι οτι ο Πρόεδρος Πασοκ εχει το προβάδισμα σε όλα τα επίπεδα εναντι του Καραμανλή.
Και με βάση τις απόλυτες τάσεις του εκλογικού σώματος, το Πασοκ, αποκτά 152 εδρες και σχηματίζει αυτοδύναμη Κυβέρνηση...

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε οτι σε αυτή την ομιλία δεν είπε οτι η χώρα χρωστάει στην περιοχή, κάτι που είχε με έμαφαση τονίσει το Μάϊο. Θεωρήθηκε ριψοκίνδυνο απο τους τοπικούς συμβούλους; Το έκοψαν οι απο κάτω γιατί δεν αντέχει η οικονομία; Ή θεώρησαν οτι μας έχει ξεχρεώσει η αποχωρούσα κυβέρνηση; Εκτός αν θεωρούν οτι ξοφλάνε με τις μετεγκαταστάσεις! Να δείτε που μόλις αλλάξει η κυβέρνηση ο Δακής θα βγεί στο αντάρτικο για τα θέματα αυτά (τι μας χρωστάει η χώρα, το περιβάλλον, τις μετεγκαταστάσεις κλπ.)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ο Γιωργάκης.
Είπς γενικόλογα και αοριστίες. Δεν εστίασε σε τοπικό επίπεδο με συγκεκριμένες προτάσεις. και το κυριότερο ούτε αναφορά στο σκοπιανό γιατί πια δεν είναι μόνο θέμα ονομασίας. Οι γείτονες το έχουν ξευτιλίσει. Πλατείες γιορτές παρουσιάσεις την κλανουν την δουλειά τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Δακής να κανει το δρόμο που μας έταξε πρώτα στην περιοχή μαζί με τον Σόκουτη και μετά να απαιτεί από την καινούργια κυβέρνηση.

Το Προφίλ μας