Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Το χρέος μας στις μελλοντικές γενιές

του Βασίλη Παπαθανασίου, Μηχανολόγου Μηχανικού
Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα μπαίνει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο η έννοια της «Πράσινης Ανάπτυξης». Τα όλο και διογκούμενα προβλήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως η ποιότητα του αέρα, η μόλυνση του εδάφους και η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μπαίνουν στα προγράμματα των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των τοπικών κοινωνιών, παράλληλα με την ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 άρχισαν να γίνονται γνωστές έννοιες όπως «Αειφόρος Ανάπτυξη», η οποία οριζόταν ως «η ανάπτυξη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να διακυβεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες». Στη Διάσκεψη του Ρίο (1992) η πρώτη από τις 27 αρχές που αποτελούν τη Διακήρυξη για το περιβάλλον είναι ότι «τα ανθρώπινα όντα βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος για μια αειφόρο ανάπτυξη». Την ίδια χρονιά η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 5ο πρόγραμμα δράσης με θεματικό τίτλο «Στόχος η αειφορία». Από το 2005 και μετά μπαίνει η έννοια «Πράσινη Ανάπτυξη» η οποία μέσα της περιλαμβάνει του γνωστούς μέχρι σήμερα όρους, όπως αυτοσυντηρούμενη ανάπτυξη ή βιώσιμη ανάπτυξη ή αειφόρος ανάπτυξη. "Πράσινη Ανάπτυξη¨ είναι η πρόταση για την αντικατάσταση της ασύστολης εκμετάλλευσης των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές.
Η πράσινη ανάπτυξη είναι μια πρόταση για μια νέου είδους ανάπτυξη, όπου το περιβάλλον και η ποιότητα δεν είναι μια παράμετρος ή μια ακόμα τομεακή πολιτική, αλλά ο κύριος άξονας και η βάση ενός πρωτοποριακού και εναλλακτικού αναπτυξιακού σχεδίου μιας χώρας στη παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Η ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής ανεμογεννητριών, φωτοβολταïκών, γεωθερμικών και άλλου είδους περιβαλλοντικών τεχνολογιών και η αξιοποίησή τους στην παραγωγή ενέργειας, είναι ένας μόνο από τους τομείς που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 410.000 θέσεις εργασίας προκειμένου η ΕΕ να φτάσει το στόχο του 20% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή, βιομάζας). Χρειάζεται όμως ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ολοκληρωμένων τομεακών πολιτικών και προγραμμάτων, κυρίως στη γεωργία, που θα ξεκινούν από την νομοθεσία, τα οικονομικά κίνητρα, την έρευνα για να υπάρξει η «Πράσινη Ανάπτυξη».
Κύριος στόχος της είναι προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά της ικανότητας ανανέωσής του, αλλά και η αύξηση της απασχόλησης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο διπλός αυτός στόχος θα επιτευχθεί μέσα από τη δημόσια συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των φορέων στη λήψη αποφάσεων. Ειδικότερα οι τοπικές αυτοδιοικήσεις οφείλουν μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, να προσδιορίζουν το τοπικό πλαίσιο δράσεων. Θεωρείται αυτονόητο ότι το τοπικό πλαίσιο δράσης θα προωθεί την «Πράσινη Ανάπτυξη» που λαμβάνει υπόψη της τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της περιοχής. Θα λαμβάνει όμως υπόψη του και μια σημαντική υποχρέωσή μας, τη διατήρηση των μη ανανεώσιμων πόρων για τις υπάρχουσες και μελλοντικές γενιές.
Τελευταία όλο και συχνότερα ακούμε ότι υποθηκεύουμε, με το τεράστιο χρέος και τα μεγάλα ελλείμματα, το μέλλον των επόμενων γενεών. Με την καθυστέρηση εφαρμογής της «Πράσινης Ανάπτυξης» διακυβεύουμε και την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Η «Πράσινη Ανάπτυξη» αποσκοπεί στην εξασφάλιση πόρων για το μέλλον, αποσκοπεί στην κοινωνική ισότητα ανάμεσα στις παρούσες και μελλοντικές γενιές και αυτό είναι χρέος όλων μας.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν στις επόμενες γενιές κληρονομήσουμε όπως λέει και το άρθρο χρέη, ελλείματα και σπαταλήσουμε τους φυσικούς πόρους τότε είναι σαν να σκοτώνουμε εμείς οι ίδιοι τα παιδιά μας.
Μήπως ήδη το κάναμε;

Ανώνυμος είπε...

Είμαι 32 χρόνων δουλεύω σε δυο δουλειές παίρνω 780 και 300 αντίστοιχα με σκοπό να πάρω ένα αυτοκίνητο. Ο θείος μου που δούλευε στη ΔΕΗ βγήκε σύνταξη στα 55 και παίρνει 2500.
τέτοια ισότητα τι να την κάνω;

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο "ΧΡΕΟΣ" φροντίζει η γενιά που κυβερνά είναι τα "ΧΡΕΗ". Αρκεί αυτοί να έχουν ψηλούς μισθούς και συντάξεις και εμάς περιφρονητικά μας λένε "ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 600".
Θα ξύσουν μέχρι τον πάτο ότι μπορούν να πάρουν, αρκεί αυτοί να περνάνε καλά.
Μου θυμίζουν τους κυνηγούς που πρώτα σκοτώνουν ότι πετά και κινείται και μετά κλαίνε γιατί δεν υπάρχει κυνήγι!

Ανώνυμος είπε...

Οταν οι συνδικαλιστάρες υπογράφουν να βγούν αυτοί και η γενιά τους στην σύνταξη στα 50 και με 100.000Ε εφάπαξ αλλά ο νέος εργαζόμενος θα πάρει 600$ ποιος φταίει;To παιδί του δεν θα είναι ο νέος εργαζόμενος;Oταν οι τράπεζες δίνουν δάνεια με 40 χρόνια εξόφληση ποιος θα το πληρώσει το δάνειο τελικά;Oλοι νομίζουν ότι όταν βάζουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί ότι λύνουν το πρόβλημα.
Κάποτε όμως το πρόβλημα θα μας καταπιεί.Κάποια στιγμή όλα θα καταρρεύσουν και τότε....
Ολοι με ξένα κόλυβα κάνουμε κηδεία αλλά δυστυχώς κάνουμε την κηδεία των παιδιών μας......(φτού-φτού)

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το άρθρο. Δίνει τροφή για να σκεφτούμε το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας. Μάλλον εκεί αποσκοπείς κ. Παπαθανασίου και φαντάζομαι το συνδέεις συνειρμικά και με το θέμα του ορυχείου στην περιοχή μας.
Ας ελπίσυμε να αφυπνιστούν κάποιοι.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό για τις 410.000 θέσεις εργασίας όντως ισχύει;

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν είχαν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες θα έλεγα ότι είσαι υποψήφιος φίλε μου.
Το θέμα δεν είναι περοβαλλοντικό αλλά αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας. Πρέπει να σκεφτούε την πράσινη ανάπτυξη συνολικά και όχι για μικροκομματικά οφέλη.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς υπάρχουν και συνειδητοποιημένοι πολίτες με θέσεις και απόψεις. Γιατί οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν εχουν ακομη καταθέσει γραπτώς προτάσεις και θέσεις για το Νομό Κοζάνης και όχι μόνο...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια πρέπει να το δούμε το θέμα ολόπλευρα. Τα περιβαλλοντικά θέματα δεν χωρούν σε εξειδικεύσεις. Συνδέονται με την ανθρώπινη επιβίωση, την τεχνολογική ανάπτυξη, την ηθική και όλες τις πλευρές της ζωής. Το πρόβλημα δεν είναι εποχιακό είνα προαιώνιο και διαχρονικό. Όταν ο άνθρωπος έκοψε το πρώτο κλαδί του δέντρου για να φτιάξειτο πρώτο του εργαλείο προέκυψε αυτόματα ένα οικολογικό -τεχνολογικό και ηθικό πρόβλημα που το βιώνουμε ακόμα και σήμερα και διαχέεται σε όλο το βίο μας. Το ζητούμενο είναι η ισορροπία και μία στρατηγική συνύπαρξης και επιβίωσης, κύριοι.
αδαής

Ανώνυμος είπε...

Πουθενα στον κοσμο δεν υπάρχει πράσινη αναπτυξη.Αυτη είναι ανακαλυψη του ΠΑΣΟΚ και δεν σημαινει τιποτα.

Delino είπε...

Προς ανώνυμο 12:20
Τα στοιχεία αυτά για 410.000 θέσεις εργασίας τα δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για να μην αναφέρουμε την οικολογική οργάνωση Greenpeace που υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες θα δημιουργήσουν για κάθε χαμένη θέση εργασίας στους τομείς που μολύνουν την ατμόσφαιρα επτά "πράσινες θέσεις" εργασίας.

Ανώνυμος είπε...

1.46 Του ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτσι όπως το θέτεις. Είναι αυτό που φωνάζουν εδώ και χρόνια φορείς και οικολόγοι. Απλά τώρα με τα ΜΜΕ έχει ακουστεί περισσότερο στους υπόλοιπους επειδή το αναφέρει συνέχεια ο Παπανδρέου. Εδώ πάντως δίνεται σωστή προσέγγιση του θέματος. Πάντως ας ελπίσουμε να το καταλάβουν καλά οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ γιατί αν ακούσουμε πάλι ιστορίες για νέες μονάδες και για ορυχεία μάλλον σημαίνει ότι δεν έχουν πιάσει το νόημα του αρχηγού ή αλλους σκοπούς εξυπηρετούν.
Να έχουμε βέβαια και το νου μας γιατί τα χρήματα που θα διατεθούν στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια είναι πάρα πολλά και μήπως, μήπως λέω εγώ, εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα από πίσω;

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στα παιδιά Αρσένη και Παπαθανασίου που έγραψαν τις παραπάνω αναρτήσεις.
Η αναφορά στην υποβάθμιση του Αλιάκμωνα (στην ερώτηση που κατέθεσε στην Ε.Ε. ο Αρσένης) που τόσα όνειρα η περιοχή μας επενδύει (αξιοποίηση τη λίμνης)
με την προστασία της περιοχής μας από τη λειτουργία του ορυχείου Προσηλίου, που από ότι ξέρω ο Παπαθανασίου είναι μέλος της Επιτροπής Αγώνα
μας δίνει ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει μέλλον στην περιοχή μας αρκεί να το θελήσουμε και εμείς.

Ανώνυμος είπε...

2:30 Σίγουρα υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι που θέλουν νέες μονάδες και νέα ορυχεία. Τους ξέρουμε από όσα συνέβησαν στην περιοχή μας με το ορυχείο Προσηλίου.
Και βέβαια δεν κόπτονται για την ενέργεια αλλά για τα μεγάλα συμφέροντα, αφού όπως λες είναι πολλά.
είναι πολλά τα λεφτά ... Άρη.

Ανώνυμος είπε...

Οφείλω να πω μπράβο στο Ai-vres, μπράβο στους συντάκτες των αναρτήσεων και μπράβο στους σχολιαστές που εν μέσω εκλογών δεν ξέφυγαν από το θέμα. Βρίσκω πολύ εύστοχα και σοβαρά, πράγμα σπάνιο μέχρι τώρα, τα σχόλια.
Τελικά από τη σοβαρότητα του θέματος της ανάρτησης εξαρτάται και ο σχολιασμός!
Μήπως πρέπει να μπαίνουν πιο συχνά τέτοιες αναρτήσεις για πολλά προβλήματα στην περιοχή μας;

ai-vreS είπε...

Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια φίλε μας. Οι εκλογές είναι σαφώς σοβαρό θέμα της επικαιρότητας -σοβαρότατο και κρισιμότατο- αλλά δεν είναι το μόνο.

Μπορεί το blog να έχει έκδηλο ιδεοπολιτικό προσανατολισμό, δεν ανήκουμε όμως όλα τα μέλη της ομάδας στον ίδιο πολιτικό χώρο. Άλλωστε, δεν μπορείς να βιώσεις την προσωπική σου πραγματικότητα αποπλαισιωμένα από τα οικονομικά-πολιτικά-ιδεολογικά-πολιτιστικά-κοινωνικά δρώμενα γύρω σου...

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι θα πρέπει όλοι εμείς να θέσουμε τα παραπάνω θέματα (Αρσένη, Παπαθανασίου) στους υποψήφιους που θα επισκεφθούν τα Σέρβια και την ευρύτερη περιοχή και να ζητήσουμε να τοποθετηθούν επί της ουσίας.
Είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες να δεσμευτούν κάποιοι για το αύριο της περιοχή μας.
Εμείς ζούμε εδώ και θέλουμε και τα παιδιά μας να ζήσουν σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον.
Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα παιδιάμας να κρατήσουμε τον τόπο μας όπως μας τον παρέδωσαν οι δικοί μας.

Το Προφίλ μας