Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Γ. Τζέλλος: «Η Αιανή ανήκει σε όλους»

Συνέντευξη του Γ. Τζέλλου στον Σωκράτη Μουτίδη, στο περιοδικό Omikron (τευχ.Σεπτεμβρίου)

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιανής;
Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η πολιτιστική κληρονομιά της. Βέβαια η κληρονομιά αυτή δεν ανήκει μόνο στους Αιανιώτες, ανήκει σε όλους. Όλη η Δυτική Μακεδονία είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος με την Αιανή, όμως, να αποτελεί προπομπό. Πέρα, λοιπόν, από την πολιτιστική κληρονομιά, η Αιανή είναι ένας τόπος που μπορεί να συνδυάσει πολλά πράγματα, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες. Το καθαρό και αμόλυντο περιβάλλον για παράδειγμα ευνοεί στην ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και απ' ότι φαίνεται υπάρχει μια ιδιαίτερη κλίση των κατοίκων προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά στο κομμάτι του τουρισμού, η Αιανή έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται ανάμεσα σε δυο λίμνες, η μία είναι του Πολυφύτου και η δεύτερη αυτή που θα δημιουργηθεί με το φράγμα του Ιλαρίωνα. Οι λίμνες και το νερό δεν εξυπηρετούν μόνο στο να ποτίζουμε τα χωράφια, αλλά δημιουργούν προϋποθέσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στην Ελλάδα σε λίγες περιοχές και λίμνες γίνεται κάτι τέτοιο.
Υπάρχει σχεδιασμός από τη πλευρά σας για να προωθήσετε τέτοιες δραστηριότητες στις λίμνες αυτές;
Στην περιοχή μας έως τώρα δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν τέτοιες δραστηριότητες, γιατί ποτέ δεν είχε ξεκαθαρίσει το θέμα της στάθμης της λίμνης Πολυφύτου. Φέτος, για πρώτη φορά, λόγω των πολλών βροχών έχει πολύ νερό. Η νέα λίμνη πάντως θα είναι πιο όμορφη από τη σημερινή και θα υπάρχει σταθερότητα, λόγω του καινούργιου φράγματος. Είναι στα σκαριά μια μελέτη της νομαρχίας και του δήμου Κοζάνης με όλους τους παραλίμνιους δήμους, με σκοπό την αξιοποίηση της λίμνης. Δεν μπορεί, όμως, να γίνει οποιαδήποτε ουσιαστική παρέμβαση, αν δε σταθεροποιηθεί η στάθμη. Ελπίζουμε το 2011 να οριστικοποιηθούν όλα αυτά και το γεγονός ότι θα είμαστε μπροστά σε δυο λίμνες να μας δώσει ιδέες.
Αναφέρατε ότι στην περιοχή παρατηρείται αυξημένη ενασχόληση των κατοίκων με την κτηνοτροφία και τον αγροτικό τομέα; Υπάρχουν οργανωμένες και σύγχρονες μονάδες στο δήμο σας;
Στην περιοχή μας και στα προς τα Γρεβενά παράγονται τα καλύτερα κτηνοτροφικά προϊόντα και δεν το λέω εγώ αυτό, το λέει η προτίμηση που δείχνουν σε όλη την Ελλάδα στα προϊόντα μας. Το τοπικό διαμέρισμα Χρωμίου έχει πολύ ανεπτυγμένη κτηνοτροφία με σύγχρονες εγκαταστάσεις και οι κτηνοτρόφοι έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τηρούν κατά γράμμα τη νομοθεσία. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω αυτό το χωριό και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη. Όσον αφορά, όμως, στον αγροτικό τομέα, αυτό που προσδοκούμε είναι το μεγάλο αρδευτικό στην περιοχή μας και σε χωριά του δήμου Ελίμειας. Το αίτημα αυτό κατατέθηκε από το 1988 και ωρίμασε όλα αυτά τα χρόνια. Το έργο αυτό θα αρδεύσει 13.500 στρέμματα, από τα οποία τα 7000 ανήκουν στην Αιανή και τα υπόλοιπα σε χωριά της Ελίμειας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αρδεύσιμες και αποδοτικότερες καλλιέργειες ικανές για να κρατήσουν νέους εδώ. Άλλωστε, οι δυναμικές καλλιέργειες λείπουν από εδώ, λόγω του ότι δεν υπάρχει νερό. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να συνεννοηθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης με την αναπτυξιακή εταιρεία δυτικής Μακεδονίας για να προχωρήσει η μελέτη για το αρδευτικό της βόρειας ζώνης, το οποίο εξήγγειλε ο προηγούμενος υπουργός γεωργίας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Έχουν περάσει εννιά μήνες από τότε και ακόμη δεν έγινε μελέτη, για να κατατεθεί και να προχωρήσει το έργο.
Θεωρείτε πως η Αιανή είναι ευνοημένη από πλευράς θέσης;
Πιστεύω πως είναι ευνοημένη. Η απόσταση από το λιγνιτικό κέντρο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου μπορεί να της στερεί πόρους και εισοδήματα, γιατί δεν υπάρχουν πολλοί από το δήμο μας που εργάζονται στη ΔΕΗ, αλλά αυτό έχει και τα καλά του. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει καθαρό και αμόλυντο περιβάλλον. Πιστεύω πως το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί, γιατί μέχρι τώρα όλοι κινούνται γύρω από ότι έχει να κάνει με τη ΔΕΗ. Κάποια στιγμή θα έρθουν στην επιφάνεια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Βρίσκεστε, ωστόσο, σχετικά μακριά από τους κεντρικούς οδικούς άξονες. Πόσο επηρεάζει αυτό;
Ξέρετε, ένα από τα θέματα για το οποίο αγωνιζόμαστε-και θα βρούμε συμμάχους στην πορεία είμαι σίγουρος- είναι να γίνει ο κάθετος άξονας Κοζάνης-Καισαριάς-Τριγωνικού-Ρυμνίου-Λάρισας. Εμείς θέλουμε να συνδεθεί η Αιανή με τον κόμβο της Καισαριάς, με τον μοναδικό κόμβο που θα δημιουργηθεί στον κλειστό αυτοκινητόδρομο, ώστε να συνδεθούμε επιτέλους με το εθνικό δίκτυο. Ο σκοπός είναι όχι τόσο να εξυπηρετούνται οι λιγοστοί Αιανιώτες, αλλά κυρίως να μπορούν να έρχονται ευκολότερα οι επισκέπτες στην περιοχή μας, για να δουν το αρχαιολογικό μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο του μακεδονικού αγώνα κ.α. Μην ξεχνάμε ότι από τα τέσσερα μουσεία που έχει ο νομός Κοζάνης τα δυο βρίσκονται στο Δήμο Αιανής και είναι βαριά η κληρονομία αυτή. Αν λοιπόν και εφ' όσον γίνει αυτό το έργο, τότε η πορεία της Αιανής θα αλλάξει και στα επόμενα δέκα χρόνια θα αυξηθεί κατακόρυφα η επισκεψιμότητα.
Πως πάτε από τουριστική κίνηση;
Οι επισκέπτες είναι περίπου 10.000 ετησίως μαζί με τους μαθητές. Τελευταία, όμως, έχει πέσει ο μαθητικός τουρισμός. Τώρα που ολοκληρώθηκε πλήρως το αρχαιολογικό μουσείο θα πρέπει να εγκαινιασθεί, ώστε να ξεκινήσει μια νέα εποχή. Το δημοτικό συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση να προσκαλέσει τον πρωθυπουργό να εγκαινιάσει το μουσείο. Μόλις, λοιπόν, πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια και η επίσημη λειτουργία του μουσείου τότε θα μας μάθουν, γιατί δυστυχώς ακόμη δεν μας ξέρουν όσο θα έπρεπε. Η Αιανή, άλλωστε, αποτελεί έδρα εφορείας αρχαιοτήτων. Η μοναδική περίπτωση που η έδρα δεν βρίσκεται σε πρωτεύουσα νομού. Αυτό σημαίνει σεβασμό από την πόλη της Κοζάνης και των Γρεβενών. Πιστεύω, επίσης, ότι η απόφαση που πήραμε για την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου είναι καθοριστική για την επισκεψιμότητα της περιοχής. Εκεί θα προβάλουμε και τη βυζαντινή ιστορία της περιοχής, αλλά και την πλούσια λαογραφία της. Να σας πω ότι η κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου Αιανής αποτελεί εξαίρεση, γιατί ως γνωστόν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή ούτε ενός μικρού κτηρίου, γιατί δεν υπάρχει γενικό πολεοδομικό σχέδιο! Ευτυχώς οι διαδικασίες προς το κομμάτι αυτό ξεμπλόκαραν και επιτέλους προχωρούν οι εργασίες για την εκπόνηση του σχεδίου.
Διατελέσατε επί έξι χρόνια κοινοτικός σύμβουλος και επί πολλά χρόνια υπηρετήσατε τη δημόσια διοίκησης ως υπάλληλος του υπουργείου οικονομικών. Όταν καθίσατε για πρώτη φορά στη θέση του δημάρχου συναντήσατε αυτό που περιμένατε στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Λόγω του ότι ήμουν στην εφορία ήξερα από διοίκηση και επειδή έγιναν πολύ μεγάλα βήματα βελτίωσης στον τομέα αυτό, πίστευα πως αυτό συνέβαινε παντού. Δεν υπήρξε, όμως, η ανάλογη πρόοδος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν τα βρήκα τόσο οργανωμένα όσο θα έπρεπε ή όσο πίστευα ότι θα ήταν. Προσπαθούμε να οργανώσουμε τον δήμο, έχουμε καταφέρει πολλά, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. Βέβαια η εμπειρία μου είναι μικρή στην αυτοδιοίκηση. Απλά εμείς εδώ έχουμε ψηλά τον πήχη και δυσκολευόμαστε κάποιες φορές να τον περάσουμε.
Σας «τραβάνε» πίσω κάποια βαρίδια της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Πρέπει να αναγνωρίσω πως ένα μεγάλο μέρος από αυτά που ζητήσαμε στα συνέδρια, υιοθετήθηκαν, εξαγγέλθηκαν και υλοποιήθηκαν. Όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις πιστεύω πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Οι ανάγκες, όμως, δεν τελειώνουν ποτέ και ούτε μπορείς να τις περιορίσεις. Η κοινωνία βλέπει τον δήμαρχο ως τον πιο κοντινό της άνθρωπο στην πολιτεία, εξ' ου και η γνωστή φράση για «τα παράπονα στον δήμαρχο».
Τί θα θέλατε ως δήμαρχος και ως πολίτης;
Θα σας πω τι θα ‘θελα ως πολίτης, γιατί αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία. Θα ήθελα οι χρηματοδοτήσεις των δήμων και γενικά των προγραμμάτων να προέρχονται από τον πλούτο που παράγει η ελληνική οικονομία, από τους φόρους του ελληνικού λαού, από τα έσοδα της καθαρής οικονομίας και όχι από δανεισμό. Μην ξεχνάμε πως εμείς μπορεί να πήραμε το 1/8, όπως όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα, αλλά με πονάει από την άλλη μεριά ότι αυτά δεν είναι από τα έσοδα του κράτους, αλλά προέρχονται από δανεισμό. Όταν μέχρι τις 30 Απριλίου, το λογιστήριο του κράτους δανείστηκε υπερδιπλάσια από αυτά που ήταν να δανειστεί στο 12μηνο, ε, αυτό μου κακοφαίνεται ως πολίτη. Θα ήθελα να λειτουργούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να αποδίδει η οικονομία. Υποψιάζομαι, όμως, ότι λείπει ένας κεντρικός σχεδιασμός. Δεν μας είπε κανείς ποτέ τι στόχους έχουμε για τα επόμενα 15 χρόνια. Ότι κάνουμε το κάνουμε πρόσκαιρα. Για μένα, λοιπόν, η έλλειψη κεντρικά ενός στόχου και μιας κατεύθυνσης είναι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε.
Σχόλιο ai-vreS: μεστότητα, σεμνότητα, αγωνιστικότητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας