Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Από τη Γαλλία στις Πρέσπες με ...αγάπη

Ανακάλυψε τις Πρέσπες πριν από τρία χρόνια, όταν το 2006, φοιτήτρια ακόμη στη χώρα της, τη Γαλλία, πήγε εκεί ως εθελόντρια του Πολιτιστικού Τριγώνου Πρεσπών. Η "μαγεία" του τοπίου, η εύλαλη σιωπή της φύσης, η αγνότητα των ανθρώπων στον ακριτικό αυτό τόπο, την έκαναν να τον …ερωτευτεί και ν' αποφασίσει όχι μόνο να μείνει, αλλά και να δημιουργήσει τη δική της εταιρία εκεί, μια εταιρία οικοτουρισμού, για εναλλακτικές αποδράσεις στη φύση. Η Μαρί Αρσέ έκανε μόνο ένα μικρό "διάλειμμα" στη διαμονή της στις Πρέσπες αυτά τα τρία χρόνια, για να πάρει το πτυχίο της, στην ανάπτυξη αγροτικού χώρου κι επέστρεψε για να "χτίσει" στις Πρέσπες τη νέα της ζωή. Σκέφτηκε, έκανε σχέδια επί χάρτου και αίφνης την κατέλαβε το… "Πνεύμα της Ανακάλυψης", όπως ονόμασε την εταιρία της, που έχει έδρα στο Λαιμό των Πρεσπών και προσφέρει υπαίθριες αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή. Μια ιδέα, να στήσει ένα μεγάλο κυνήγι θησαυρού στις Πρέσπες, ήταν το πρώτο "βήμα" που οδήγησε στη δημιουργία του "Πνεύματος της Ανακάλυψης", που μας καλεί όλους ν' ανακαλύψουμε τον πανέμορφο τούτο τόπο, αυτόν που ο Παλαμάς, στη "Φλογέρα του Βασιλιά", περιγράφει τόσο γλαφυρά: "τον τόπο το νησόχτιστο και σα ζωγραφισμένο/ στη λίμνη την αξέχαστη με τα δασά λιβάδια/ με τα μεγάλα τα βουνά τα λογγωμένα γύρω". "Η αρχική ιδέα, όταν ήμουν ακόμη εθελόντρια, ήταν να κάνουμε, μαζί με μια φίλη, ένα μεγάλο κυνήγι θησαυρού στις Πρέσπες, ένα παιχνίδι που θα περιλαμβάνει όλα τα χωριά κι όχι μόνο τα 2-3 πιο γνωστά και προβεβλημένα, που συνήθως προσελκύουν τους επισκέπτες. Ήθελα να δουν όλοι την ομορφιά των Πρεσπών, όπως τη ζω εγώ", λέει στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρί, η οποία, αφού μελέτησε καλά την περιοχή, αποτάθηκε στον ΟΑΕΔ και εξασφάλισε χρηματοδότηση- μέσω προγράμματος για νέους επαγγελματίες- που της επέτρεψε να στήσει τη δική της επιχείρηση.
Εξερευνήστε την Πρέσπα
Η Μαρί μας καλεί να γνωρίσουμε καλύτερα την περιοχή, προσφέροντάς μας διάφορα εργαλεία ανακάλυψης, όπως ποδήλατα και κιάλια, πλήρη πακέτα για παρακολούθηση πουλιών ή για παρατήρηση του καθάριου ουρανού στο τριεθνές των Πρεσπών. Επίσης, μέσα από τα μονοπάτια περιπέτειας, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ζήσει και να γνωρίσει την περιοχή, δοκιμάζοντας παράλληλα τις ικανότητές του σε διάφορους τομείς, ενώ τα παιχνίδια προσανατολισμού που προσφέρονται τον βοηθούν ν' ανακαλύψει τους μικρούς "θησαυρούς", που κρύβει στα σπλάχνα της η καταπράσινη γη των Πρεσπών.Γιγάντια μονοπάτια περιπέτειας, διαγωνισμοί προσανατολισμού και μέρες ανακάλυψης είναι μόνο μερικές από τις ειδικές δραστηριότητες που προσφέρει το "Πνεύμα της Ανακάλυψης", μαζί με "πακέτα" ειδικά προσαρμοσμένα στις προσωπικές απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.
Ζήσε την "περιπέτεια του βοσκού"
Μια από τις δραστηριότητες που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η "περιπέτεια του βοσκού", ένα μονοπάτι περιπέτειας σ' ένα παραδοσιακό χωριό των Πρεσπών, τον Άγιο Γερμανό. Εκεί, η κτηνοτροφία παραμένει μία από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων. Η ζωή του βοσκού, μοιρασμένη ανάμεσα στα βουνά και στο χωριό, είναι πλούσια σε μοναδικές παραδόσεις και καθημερινές ασχολίες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίχτες έχουν το ρόλο των γιων των βοσκών. Βάσει του "σεναρίου", οι πατεράδες τους έχουν πλέον μεγαλώσει και θέλουν να τούς δοκιμάσουν για να δουν, αν είναι έτοιμοι ν' αρχίσουν να δουλεύουν μόνοι τους στο βουνό. Στην "περιπέτεια του βοσκού", οι παίχτες μαθαίνουν για την καθημερινή ζωή των βοσκών και για τη ζωή σ' ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό.
Ανακαλύψτε τον …κρυμμένο θησαυρό
Ένα παιχνίδι για τους μικρούς, αλλά και μεγαλύτερους φίλους των Πρεσπών, που απαιτεί γνώσεις και ταχύτητα είναι το παιχνίδι "κρυφοί θησαυροί". Στόχος των συμμετεχόντων είναι να βρουν κρυμμένους "θησαυρούς", που στην ουσία είναι αδιάβροχα δοχεία που περιλαμβάνουν ένα τετράδιο και μερικά μικρής αξίας αντικείμενα. Για ορισμένους "θησαυρούς", το πρώτο δοχείο κρύβει ένα στοιχείο που οδηγεί στο τελικό κουτί του θησαυρού, που όταν το βρουν οι παίχτες θα πρέπει να πάρουν ένα από τα αντικείμενα μέσα σ' αυτό, να το αντικαταστήσουν μ' ένα παρόμοιο και να γράψουν το όνομά τους (ή κάποιο ψευδώνυμο) στο τετράδιο, για να καταγραφεί ότι τον βρήκαν. Ένα "διαδικτυακό τετράδιο" είναι, επίσης, διαθέσιμο για να παρακολουθούνται οι δραστηριότητες. Σ' αυτό το παιχνίδι το έπαθλο δεν είναι υλικό. Οι συμμετέχοντες κερδίζουν τη χαρά του να βρίσκονται στα χωριά και τη φύση της Πρέσπας με τους φίλους και τις οικογένειές τους.
Κάντε δώρο ένα …κομμάτι της Πρέσπας
Εάν ψάχνετε ένα πρωτότυπο δώρο για κάποιο οικείο σας πρόσωπο, δεν έχετε παρά να τού προσφέρετε ένα "κομμάτι" της Πρέσπας. Η Μαρί μας καλεί να προσκαλέσουμε τους φίλους μας στην Πρέσπα και να τούς κάνουμε δώρο είτε μια "ενεργή μέρα (μια δραστηριότητα κι ένα γεύμα" είτε ένα πακέτο "ας γευτούμε την Πρέσπα", που περιλαμβάνει ένα γεύμα και μια διανυκτέρευση. Οι φίλοι μας μπορούν, επίσης, να διαλέξουν μόνοι τους μια από τις πολλές προτάσεις για εναλλακτικές αποδράσεις που προσφέρει το "Πνεύμα της Ανακάλυψης".
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας