Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Αγωγή κατοίκων κατά της ΔΕΗ για ρύπανση

Από το TVXS
Ομαδική μήνυση κατά της ΔΕΗ σκοπεύουν να καταθέσουν οι κάτοικοι του ενεργειακού λεκανοπέδιου Κοζάνης, για την ανεξέλεγκτη μόλυνση που προκαλούν οι δραστηριότητες της επιχείρησης στην περιοχή. Το tvxs.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, Ηλία Τεντζογλίδη. Η κίνηση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου. Οι κάτοικοι εξουσιοδότησαν τρεις δικηγόρους να ετοιμάσει την αγωγή κατά της ΔΕΗ, που θα κατατεθεί στο τέλος του χρόνου. Με αυτήν, οι κάτοικοι θα απαιτούν αποζημίωση ύψους 100.000 έως 300.000 για κάθε έναν από τους προσφεύγοντες, οι οποίοι σήμερα είναι 60 αλλά αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι την ημερομηνία προσφυγής στη δικαιοσύνη. Η αγωγή θα περιέχει στοιχεία για υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή, κάτι που προκύπτει ακόμα και από επίσημα στοιχεία της ίδιας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Επίσης, θα περιλαμβάνονται στοιχεία που αποδεικνύουν τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την πλευρά της επιχείρησης (μη καταβροχή δρόμων, μη κάλυψη φορτηγών και ταινιοδρόμων κ.α.) ενώ θα επισημαίνεται το γεγονός ότι στην περιοχή λειτουργούν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που λειτουργούν χωρίς την κατάλληλη άδεια.

Η ίδια η ΔΕΗ έχει καταθέσει μήνυση κατά των κατοίκων, για την διάρκειας 22 ημερών κατάληψη των ταινιοδρόμων μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη, το καλοκαίρι του 2008. Τότε η κατάληψη είχε λήξει με την επέμβαση των ΜΑΤ και συλλήψεις κατοίκων. Η αγωγή κατά των κατοίκων θα εκδικαστεί στο τέλος του Σεπτέμβρη.

Τηλεφωνική συνέντευξη 14/9/09

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θετική πρωτοβουλία! Κάποτε πρέπει να ξυπνήσουμε και να δει η ΔΕΗ οτι δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους κατοίκους του νομού! Όμως επειδή υπόλογοι δεν είναι μόνο οι ασκούντες Διοίκηση αλλά όλοι οι ασχολούμενοι με τα κοινά, ποιους δικηγόρους; Πως τους επέλεξαν;

Το Προφίλ μας