Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Απέραντο «χάος» στα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης διαπιστώνει η επιθεωρήτρια

Για χαοτική κατάσταση που επικρατούσε στις οικονομικές υπηρεσίες, αδιαφανείς διαδικασίες και εμπόδια που μπαίνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας κάνει λόγο η οικονομική επιθεωρήτρια που διερευνά το οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων, που ήδη διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές και αφορά την παράνομη εκταμίευση 7.147.687 ευρώ από τα ταμεία του δήμου με πλαστογραφημένα παραστατικά πληρωμής, η οικονομική επιθεωρήτρια αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία από καμία αρμόδια υπηρεσία του δήμου!
«Από τα διαχειριστικά στοιχεία που παρέχει ο δήμος προς έρευνα κανένα δε στηρίζεται σε αξιόπιστη πηγή και συνεπώς...δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αν δεν ερευνηθεί εξονυχιστικά, αφού άλλωστε δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα βιβλία», αναφέρει η οικονομική επιθεωρήτρια περιγράφοντας την κατάσταση στις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί επιβεβλημένη τη διασταύρωση οποιουδήποτε στοιχείου τής παρέχεται από το δήμο, καθώς χαρακτηριστικά αναφέρει τις διαφορές που υπάρχουν στα αναγραφόμενα χρηματικά ποσά που εμφανίζονται στο βιβλίο κρατήσεων, τις καταστάσεις, τα δέματα των ενταλμάτων και τις υποβληθείσες δηλώσεις προς τη Θ' ΔΟΥ. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων, ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν τηρεί τα βιβλία του σύμφωνα με τις υποχρεωτικές διατάξεις που ισχύουν από το 2000, αλλά τηρεί «απλογραφικό σύστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα και προβλήματα όχι μόνο στις διαχειρίσεις αλλά και σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των υπηρεσιών».
«Κακοδιαχείριση χωρίς χρονικό περιορισμό» Στην έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων που έχει στα χέρια του ο ανακριτής που χειρίζεται τη δικογραφία γίνεται λόγος για «τακτική της μη διαφάνειας που ακολουθούσε ο δήμος στις διαδικασίες κράτησης και απόδοσης των υπέρ τρίτων κρατήσεων και εργοδοτικών εισφορών» και κακοδιαχείριση που επεκτείνεται σε βάθος χρόνου χωρίς περιορισμό! Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιθεωρήτρια περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τηρούνταν το βιβλίο κρατήσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη διαδικασία γινόταν με «διάφορους τρόπους στο βάθος των ετών», καθώς με το...χειρόγραφο τρόπο υπάρχουν αλλοιώσεις, σβησίματα και προσθήκες, ενώ όταν υπάρχουν ανεπίσημες αθεώρητες καταστάσεις από ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν αναγράφεται το παραστατικό πληρωμής για τον κάθε δικαιούχο.
«Δεν υπάρχει καρτέλα προμηθευτών» Σημαντικά εμπόδια έχει συναντήσει η επιθεωρήτρια και στην έρευνα που διενεργεί στη διεύθυνση Προμηθειών, καθώς, όπως της έχει δηλωθεί, «ο δήμος δεν τηρεί μητρώο προμηθευτών ούτε καρτέλα προμηθευτών». Σύμφωνα με την έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων, «το μόνο που δύναται να παρέχει ο δήμος είναι να προσκομίσει τα πακέτα των Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής». «Ο δήμος δεν έχει, όπως μας δηλώνει, καρτέλες να μας χορηγήσει προκειμένου να διακριβωθεί το ύψος του ποσού που αφενός παρακρατήθηκε από το δήμο και δεν αποδόθηκε και αφετέρου επεστράφη από το Δημόσιο στους προμηθευτές, οπότε υφίσταται ζημιά και το ταμείο του δήμου και το Δημόσιο». Οπως επισημαίνεται, ο όγκος των συναλλαγών του δήμου με προμηθευτές είναι της τάξεως πολλών εκατομμυρίων ευρώ και απαιτείται απροσδιόριστος χρόνος για τον πλήρη έλεγχό τους.
«Δυσχέρειες στις έρευνες και χρονοτριβή» Οπως αναφέρεται στην έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων, η επιθεωρήτρια κατά τη διάρκεια της έρευνας έχει συναντήσει εμπόδια από την πλευρά των αρμόδιων υπαλλήλων. «Στα προφορικώς αιτηθέντα στοιχεία αντιμετωπίζουμε μία κοινή συμπεριφορά των αρμόδιων υπαλλήλων προϊσταμένων τμημάτων και διευθύνσεων, οι οποίοι δηλώνουν αναρμόδιοι προφασιζόμενοι ότι "δε γνωρίζω", "δεν ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο αντικείμενο", "δε θυμάμαι" κ.λπ. παραπέμποντάς μας ο ένας στον άλλον», τονίζεται στην έκθεση για το έλλειμμα του δήμου.
«Με σύμφωνη γνώμη των ανωτέρων του» Η οικονομική επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών, αφού περιγράφει το ρόλο του υπαλλήλου ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι πλαστογραφούσε παραστατικά πληρωμής, εκτιμά ότι «η ενταλματοποίηση γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη των ανωτέρων του». Μάλιστα σημειώνεται ότι «κάθε τέλος του έτους παρουσιάζεται ιδιαίτερη έξαρση πλαστογραφημένων παραστατικών πληρωμών από το συγκεκριμένο υπάλληλο». «Φαίνεται ότι τύγχανε ιδιαίτερης μέριμνας εκ μέρους των ανωτέρων του. Δε διαπιστώθηκε καμία διαμαρτυρία, παρατήρηση από κανέναν σε οποιαδήποτε βαθμίδα εξουσίας, όταν ο διαχειριστής ενταλματοποιούσε κρατήσεις με συνημμένα δικαιολογητικά σε φωτοτυπία με χειρόγραφες σημειώσεις, προσθαφαιρέσεις ποσών, σβησίματα κ.λπ.», σημειώνεται στην έκθεση.
«Υλικό έτοιμο προς... χρήση» Οπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, υπήρχαν παραστατικά με ανύπαρκτα ονόματα υπαλλήλων, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για παράνομη εκταμίευση χρηματικών ποσών. «Συναντήσαμε δε κατά κόρον παραστατικά, έτοιμες προσωρινές και οριστικές δηλώσεις όλων των φόρων, τις οποίες υπέγραφαν με όνομα «ΑΥΓΟΥΛΑ» και «ΜΠΑΚΗΣ», γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι υπήρχε πάντα διαθέσιμο υλικό, το οποίο ήταν έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογητικό πληρωμής, για να προσδώσει αληθοφάνεια σε κάθε παράνομη εκταμίευση», επισημαίνει η επιθεωρήτρια.
(Ρεπορτάζ Β.Κυριακούλης/εφημερίδα Αγγελιοφόρος) εμείς το πήραμε από το http://greece-salonika.blogspot.com/
Σχόλιο ai-vreS: βρε τι μου θυμίζει... τι μου θυμίζει...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας το άρθρο αναρωριέμαι : Αν αλλάξει το όνομα του Δήμου απο Θεσσαλονίκη σε Σέρβια ποιά η διαφορά ;
Μήπως έχει κάνει copy paste o δικός μας Δήμος. Απο ότι φαίνεται και σύμφωνα με αυτά που κατήγγειλε και διαβάσαμε ,κατά καιρούς, η αξιωματική αντιπολίτευση παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στον Δήμο Σερβίων μόνο που εδώ δεν προχώρησε ο έλεγχος.
Ελπίζουμε ο νέος Περιφερειάρχης να ασκήσει τα καθήκοντά του σύμφωνα με τον νόμο και υπεύθυνα και να ξεμπλοκάρει τον οικονομικό έλεγχο στο Δήμο Σερβίων.
Αν κρίνουμε απο τα λεγόμενα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ η διαφάνεια πρέπει να επικρατήσει παντού.Περιμένουμε να το δούμε πράξη.

Ανώνυμος είπε...

Τι σας νοιάζει εσας για το θεσσαλονίκη .

Το Προφίλ μας