Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Στον πάγο οι νέες μονάδες της ΔΕΗ

του Γ. Φιντικάκη από τα ΝΕΑ
ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ, με σφραγίδα του διοικητικού της συμβουλίου αλλά και και με πολλά ερωτήματα για τις πραγματικές αιτίες, μπαίνει το επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ της ΔΕΗ. Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα, με τον επικεφαλής της επιχείρησης, Τάκη Αθανασόπουλο, να εισηγείται στο Δ.Σ. την ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού κατασκευής της νέας μονάδας φυσικού αερίου 800 ΜW στη Μεγαλόπολη. Και έπεται συνέχεια, αφού, όπως έχει ενημερώσει τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Αθανασόπουλος σκέφτεται να ακυρώσει ή να αναβάλει άλλους δύο διαγωνισμούς για τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα (450 ΜW) και για την Πτολεμαΐδα (600 ΜW).
Ο κ. Αθανασόπουλος επικαλείται εξωγενείς αιτίες, ωστόσο, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ, «κάθε καθυστέρηση, υποχώρηση ή ακύρωση του σχεδίου αντικατάστασης των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ ισοδυναμεί με σκόπιμη και ηθελημένη παραχώρηση άνευ όρων ισόποσου μεριδίου παραγωγής στους ανταγωνιστές της επιχείρησης, που διαθέτοντας πλέον κατασκευασμένες μονάδες καλύτερου βαθμού απόδοσης θα κλείσουν τις γερασμένες μονάδες της».
Στη σημερινή του εισήγηση ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι λόγω τοπικών αντιδράσεων των κατοίκων της Πελοποννήσου, η εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα καταφέρει να παραδώσει έως το 2012 (χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της μονάδας) τα βασικά έργα υποδομών, δηλαδή τις γραμμές μεταφοράς Μεγαλόπολη- Πάτρα και τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης Πάτρας και Μεγαλόπολης. Επίσης, θα υποστηρίξει ότι ο ΔΕΣΦΑ μπορεί να εγγυηθεί μόνο για το κατασκευαστικό μέρος του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στη νέα μονάδα, αλλά όχι και για τις αδειοδοτήσεις. Απορία δημιουργεί τι μπορεί να μεσολάβησε από τις 25 Ιουνίου (ημέρα γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ) μέχρι σήμερα, καθώς τότε ο κ. Αθανασόπουλος διαβεβαίωνε ότι η μονάδα θα παραδοθεί στην ώρα της, δηλαδή το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας