Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Αναστολή λειτουργίας ορυχείων με παρέμβαση Δακή

«Θάλαμο αερίων» θύμιζε το Σάββατο η ατμόσφαιρα πάνω από το νομό Κοζάνης, με τις συγκεντρώσεις ρύπων να ξεπερνούν έως επτά φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Η κατάσταση, μάλιστα, ήταν τόσο αποπνικτική ώστε για πρώτη φορά στα χρονικά, χρειάστηκε να ληφθεί απόφαση για να διακοπεί κάθε δραστηριότητα στα τοπικά λιγνιτωρυχεία. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπέρασαν και τους 40 βαθμούς Κελσίου στον ακριτικό νομό, σε συνδυασμό με την πλήρη άπνοια, καθώς και τη σκόνη από τη δραστηριότητα των λιγνιτωρυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, που χρησιμοποιούνται στη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, προκάλεσαν συνθήκες ασφυξίας για τον τοπικό πληθυσμό.
Αντιδράσεις
Το «εκρηκτικό» ατμοσφαιρικό «κοκτέιλ» προκάλεσε την αντίδραση του νομάρχη Κοζάνης, Γ. Δακή, ο οποίος παρενέβη και ζήτησε να διακοπεί άμεσα κάθε δραστηριότητα στο χώρο των λιγνιτωρυχείων. Τα περίπου 1.500 φορτηγά που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη και μεταφορά του λιγνίτη «τράβηξαν χειρόφρενο», ενώ οι «διακόπτες κατέβηκαν» και στον τομέα των ταινιοδρόμων μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη. Η περιοχή έμεινε «νεκρή» για πολλές ώρες το Σάββατο, αλλά από χθες σταδιακά άρχισαν να επαναλειτουργούν κάποιες εγκαταστάσεις.
«Ήταν ένα πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό επεισόδιο, με αυξημένη μικροσωματιδιακή ρύπανση, η οποία διακρινόταν τόσο από τις μετρήσεις της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος της νομαρχίας, όσο και δια γυμνού οφθαλμού», σημείωνε σε χθεσινές του δηλώσεις ο νομάρχης Κοζάνης, Γ.Δακής.

Σε ορισμένες περιοχές του νομού, όπως στη Μαυροπηγή το μεσημέρι του Σαββάτου μετρήθηκε συγκέντρωση μικροσωματιδίων (ΑΣ10) 311 μικρογραμμαρίων/μ3 αέρα, ενώ το όριο που θέτει η Ε. Ε. προβλέπει ετήσια συγκέντρωση 40 μg/m3 και ημερήσια συγκέντρωση 50 μg/m3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας