Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Ερώτηση Αλ. Αθανασιάδη για αγορές εξοπλισμών χωρίς διαδικασίες

ΘΕΜΑ: Αποφάσεις για Μείζονα Εξοπλιστικά Προγράμματα χωρίς Διαδικασίες.
Την 25η Ιουνίου υπογράφτηκε δια περιφοράς και χωρίς καμιά ανακοίνωση, από τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη γαλλική κυβέρνηση, για προμήθεια δεκαπέντε (15) ελικοπτέρων έρευνας-διάσωσης Super Puma, με διακρατική συμφωνία. Το ύψος του προγράμματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ αν και στο ΕΜΠΑΕ 2006-2010 προβλεπόταν δαπάνη 235 εκατ. ευρώ.
Με την ίδια αδιαφανή διαδικασία η κυβέρνηση προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα 420 ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) ύψους 1,2 δις. ευρώ χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συμπαραγωγή με ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες και χωρίς να υπάρχουν σαφείς και δεσμευτικές προδιαγραφές κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στην παραλαβή τους.
Επίσης έχει αφιχθεί η γαλλική αντιπροσωπεία για συνομιλίες για την προμήθεια έξι (6) φρεγατών ύψους αρχικά 2,8 δις και η οποία θα φθάσει τελικά τα 4-5 δις ευρώ.
Ακόμη υπάρχει ο διαγωνισμός για την προμήθεια πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετο στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον υπάρχει συνολικός σχεδιασμός των αναγκών αλλά και σαφείς προτεραιότητες. Είναι αντίθετο βεβαίως με τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθεί η Κυβέρνηση.
Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης είναι πράγματι παράλογο η Κυβέρνηση να προχωρεί σε αποφάσεις και να δεσμεύει τεράστια ποσά για νέα εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς να τηρεί στοιχειώδεις διαδικασίες.
Ενώ «επείγεται» η Κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις που θα δεσμεύσουν την επόμενη Κυβέρνηση και να επιβαρύνει τους φορολογούμενους με αρκετά δις ευρώ, δεν αξιοποιεί και δεν χρησιμοποιεί τον υπάρχοντα σύγχρονο εξοπλισμό. Για παράδειγμα ενώ ο τομέας έρευνας διάσωσης είναι σημαντικός για τα εθνικά μας θέματα η Κυβέρνηση αδιαφορεί και δεν ενεργοποιεί τα υπάρχοντα οκτώ (8) σύγχρονα ελικόπτερα που παραμένουν αχρησιμοποίητα στο Λιμενικό Σώμα και την Πυροσβεστική.
Ταυτόχρονα αδιαφορεί παρά τις κραυγές αγωνίας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για την προμήθεια πυρομαχικών και ανταλλακτικών, με συνέπεια την χαμηλή διαθεσιμότητα και την απαξίωση σε επικίνδυνο βαθμό του υπάρχοντος σύγχρονου υλικού, για το οποίο οι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί με πολλά δις ευρώ.
Είναι αδιανόητο και δημιουργεί ερωτηματικά η πολιτική της Κυβέρνησης να προχωράει εν κρυπτώ και με αδιαφανείς διαδικασίες σε αποφάσεις τέτοιας σημασίας και τόσο μεγάλου ύψους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί δεν αξιοποιούνται τα υπάρχοντα σύγχρονα συστήματα και ειδικά τα ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης και προχωρείτε με αδιαφανείς διαδικασίες στην προμήθεια νέων;
2. Γιατί λαμβάνονται αποφάσεις από το ΚΥΣΕΑ για εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς να ανακοινώνονται επίσημα;
3. Γιατί αφήνετε λόγω έλλειψης πυρομαχικών και ανταλλακτικών να απαξιώνεται σύγχρονος εξοπλισμός για τον οποίο ο Έλληνας φορολογούμενος έχει επιβαρυνθεί με δις ευρώ;
4. Είναι απαραίτητος ο αριθμός των υπό προμήθεια οπλικών συστημάτων;
5. Πώς εξαγγέλλει ο κ. Πρωθυπουργός μείωση των δαπανών εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 15% για το 2010 και 10% για τα επόμενα χρόνια και από την άλλη προωθούνται μαζικές παραγγελίες οπλικών συστημάτων και μάλιστα σε αριθμό, που κατά τη γνώμη μας, υπερβαίνει τις άμεσες ανάγκες;
6. Γιατί δεσμεύονται οι επόμενες κυβερνήσεις με βεβιασμένες αποφάσεις, στο μέσο του καλοκαιριού αφού οι εξοπλισμοί που παραγγέλλουν τώρα θα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα μετά από δυο χρόνια;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μακροσκελής επερώτηση, που δεν έχει κανένα τοπικό ενδιαφέρον.Τα εξοπλιστικά αφορούν άλλους, που ασχολούνται με αυτά.Το σημαντικό είναι, οτι την επερώτηση την κάνει ενας, που αντι να επερωτά την Κυβέρνηση, για τα τοπικά προβλήματα του τόπου, βρήκε το χρόνο να ρωτήσει για τα εξοπλιστικά.
Φαίνεται οτι οι βουλευτές εδω , αντι να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής,ασχολούνται με άλλα θέματα.Αραγε πόσες μερες σκεφτόταν για να κανει τέτοια επερώτηση, για εξοπλισμούς;
Γιατί δεν κάνει επερώτηση στην βουλή για άλλα τοπικά θέματα;
Στα Σέρβια, ο Αθανασιάδης εχει να πατήσει πολλά χρόνια.Το οτι είναι απο τους πλουσιότερους ελληνες βουλευτές είναι γνωστό, όπως γνωστό είναι οτι χρηματοδοτεί στην λειτουργία του καναλιού FLASH TV.

Ανώνυμος είπε...

Aντιγράφω απο εύστοχο σχόλιο του kozan.gr, για τον συγκεκριμένο κύριο.

Επ΄ ώμου αρμ! Παρά πόδα άρμ! Φτάνει πια Αλέκο αρμ!

Καλές οι ερωτήσεις για τις δαπάνες στα εξοπλιστικά συστήματα της χώρας, αλλά δεν νομίζεις ότι αυτές εντάσσονται στα πλαίσια της δράσης σου στη κεντρική πολιτική σκηνή;

Μετεγκαταστάσεις, 5η μονάδα, ΕΑΣ Σερβίων και ένα σωρό θέματα υπάρχουν αυτή τη περίοδο προς συζήτηση στη περιοχή μας. Μάλλον θεωρείς ότι είναι περσινά ξινά σταφύλια και δεν έχει νόημα να ασχολείσαι επί διαρκή βάση μ' αυτά.

Γι αυτό λοιπόν, σου εύχομαι καλή συνέχεια στο Στρατό και καλός πολίτης!

Υ.Γ1: «Πότε απολύεσαι»;

Υ.Γ2: Αλήθεια εκείνος ο κύκλος συζητήσεων για την οικονομική κρίση συνεχίζεται ή είχε «τύχη» ανάλογη εκείνης του κύκλου των «χαμένων πολιτικών»….. συγνώμη, ποιητών ήθελα να πω.

Το Προφίλ μας