Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Ρούλης Κοκελίδης : Να ενισχυθούν οι παραγωγοί σιτηρών

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στο Νομό Κοζάνης. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Οι έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, οι ανώμαλες καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας, έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά την αγροτική οικονομία. Υπάρχει μείωση παραγωγής στα βασικά αγροτικά προϊόντα του Νομού Κοζάνης. Τα ροδάκινα του Βελβενδού, τα σιτηρά και οι υπόλοιπες καλλιέργειες έχουν δημιουργήσει οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα στους αγρότες. Η μείωση του εισοδήματος είναι πρωτοφανής. Εάν συνυπολογισθεί και ο κίνδυνος που υπάρχει, πολλοί καπνοπαραγωγοί να χάσουν το 70% του εισοδήματός τους με την επερχόμενη διαφοροποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων, είναι κατανοητό ότι η κατάσταση στον αγροτικό τομέα, μέρα με τη μέρα γίνεται τραγική. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την προβληματική κατάσταση των παραγωγών.
Το κόστος παραγωγής, με την αδικαιολόγητη αύξηση στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στο πετρέλαιο και τη μονοπωλιακή εμπορία των αγροτικών προϊόντων με την υποβάθμιση των συνεταιρισμών, είναι βασικά στοιχεία της «φιλοαγροτικής πολιτικής» της Κυβέρνησης Καραμανλή.
Με τα δεδομένα αυτά πώς είναι δυνατό να επιβιώσουν οι αγρότες και οι οικογένειές τους;
Στο Νομό Κοζάνης οι ξεφτιλιστικές τιμές που δόθηκαν στα σιτηρά, έχουν δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο εισόδημα των αγροτών. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν υποχρέωση να ενεργοποιηθούν και να στηρίξουν τους γεωργούς της περιοχής. Να αξιοποιήσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για στήριξη της αγροτικής παραγωγής από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.Χρειάζεται όμως άμεση κινητοποίηση, ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Από το άλλο μέρος, διευρύνεται καθημερινά η πεποίθηση των Ελλήνων αγροτών ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι αδύνατη, ανήμπορη να παίρνει σοβαρές πρωτοβουλίες. Η σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα δεν έχει προηγούμενο. Είναι πλέον προφανές ό,τι η αγροτική οικονομία στην πατρίδα μας, χρειάζεται μια νέα πολιτική για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Με πρωτοβουλία της πολιτείας πρέπει να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στην οργάνωση και στην ποιότητα του αγροτικού τομέα, παραπέρα οι συνεταιρισμοί να «ξαναχτιστούν» από την αρχή και να γίνουν παράγοντες ανάπτυξης, όπως είναι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έδειξε ότι είναι ανίκανη και απέτυχε παταγωδώς. Το Π.Α.Σ.Ο.Κ., όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι προετοιμασμένο να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αγροτική οικονομία για να γίνει, βασικός πυλώνας της νέας πράσινης αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας