Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Η Πρεμιέρα των Ελλήνων ευρωβουλευτών

Από το deutsche welle
Στο Στρασβούργο συνεστήθη την Τρίτη 14/7 σε σώμα το νέο ευρωκοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Ακολούθησε η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων, αλλά και η υποδοχή των νέων ευρωβουλευτών. Πολλοί ευρωβουλευτές, αστειευόμενοι, λένε ότι η πρεμιέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θυμίζει την πρώτη μέρα του σχολείου: νέοι συνάδελφοι, νέο περιβάλλον, αλλά και αυστηρή πειθαρχία στο ...κουδούνι που ορίζει την αρχή και το τέλος των συνεδριάσεων στην Ολομέλεια. Στο Στρασβούργο η υποδοχή των ευρωβουλευτών έγινε σε πανηγυρική τελετή, με τον ευρωπαϊκό ύμνο «Ωδή στη χαρά» του Μπετόβεν.
Ήταν μία ξεχωριστή στιγμή για τον Γιώργο Κουμουτσάκο, νέο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και μέχρι πρότινος εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών. «Έζησα και κατανόησα όταν ακούστηκε ο ύμνος της Ευρώπης που είμαστε όλοι οι ευρωβουλευτές όρθιοι, που ήταν κατά κάποιον τρόπο η ορκωμοσία μας, ότι τελικά υπάρχει αυτή η Ευρώπη» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Και πιστεύω ότι και οι 700 ευρωβουλευτές, ακόμα κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις για την Ευρώπη, εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκαν όλοι ότι εδώ κάτι γίνεται. Οτι αυτή η ήπειρος είναι ενωμένη και μπορεί να γίνει ακόμα πιο ενωμένη. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό».

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καμία πολιτική ομάδα δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, γι’ αυτό η νομοθετική διαδικασία γίνεται με μεγαλύτερη συναίνεση απ’ ότι σε ένα εθνικό Κοινοβούλιο. Πάντως, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η διάθεση για συμβιβασμό δεν αναιρεί τις πολιτικές διαφορές: «Είναι προφανές ότι εμείς σαν ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο, αλλά και ως ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα θα επιχειρήσουμε να προωθήσουμε τις δικές μας θέσεις: για μία διαφορετική Ευρώπη, ένα καινούριο αναπτυξιακό πρότυπο, ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Και βέβαια για τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, από τα αγροτικά μέχρι τα θέματα μεταφορών, τουρισμού και άλλα...» Η νέα ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σιλβάνα Ράπτη, που είχε εκλεγεί δύο φορές στη Βουλή των Ελλήνων, βλέπει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και στο Στρασβούργο: «Η λέξη συμβιβασμός στην Ελλάδα ξέρουμε όλοι ότι συνοδεύεται από ένα αρνητικό φορτίο. Συμβιβασμός σημαίνει ήττα και σίγουρα δεν σημαίνει πρόοδο» λέει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Deutsche Welle. «Εδώ αντιθέτως αυτό που βλέπω είναι ότι η λέξη συμβιβασμός είναι μία τελείως διαφορετική έννοια. Ομολογώ ότι είναι μία διαφορετική αντίληψη από τον τρόπο που έχω συνηθίσει εγώ να λειτουργώ. Είμαι λίγο της συγκρουσιακής πολιτικής με την έννοια ότι πρέπει να διεκδικούμε δυναμικά τα δικαιώματά μας. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συνεχίσει και εδώ. Είδα ότι έχει νόημα αυτό που λες να το λες με ένταση, αλλά ταυτοχρόνως με ευγένεια, με αγωγή και σεβόμενος πάντα τη διαφορετική άποψη» (...)
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας