Από το kozanilife.gr
Γράφει ο Αργύρης Καλλιανιώτης στην ομάδα του fb: Κοζάνη Μνήμες αναμνήσεις και εικόνες:
Τα κυριότερα ψάρια στην Κοζανίτικη κουζίνα ήταν τα γριβάδια και τα χέλια.
Τα γριβάδια έρχονταν ζωντανά, τυλιγμένα
σε υγρά τσουβάλια, κατευθείαν από την Καστοριά, όπου τα κρατούσαν
ζωντανά σε ειδικές λεκάνες από λαμαρίνα, μπροστά από τα ιχθυοπωλεία. Δεν
ήταν σπάνια η αποστολή τους με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, μαζί με τις άλλες
αποσκευές. Θυμάμαι στο σπίτι τα σκότωναν με ένα σκουπόξυλο, με ένα
χτύπημα στο κεφάλι. Γίνονταν συνήθως πλακί, στο φούρνο, κομμένα σε φέτες
τα μεγαλύτερα ή τηγανητά τα μικρότερα.
Τα χέλια, επίσης μπορούσαν να φτάσουν με
τον ίδιο τρόπο ζωντανά, αφού και αυτά αντέχουν στην ατμόσφαιρα, λόγω
της βλέννας που σκεπάζει τα σώμα τους. Ερχόταν από τη Δυτική Ελλάδα και
κυρίως από τη Λίμνη των Ιωαννίνων. Λόγω