Η ταινία της 09/8
Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν; (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: What Ever Happened To Baby Jane?) είναι ο τίτλος του ψυχολογικού θρίλερ, παραγωγής 1962 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Όλντριτς με πρωταγωνίστριες τις Μπέτι Ντέιβις στο ρόλο της Μπέιμπι Τζέιν Χάτσον και Τζόαν Κρόφορντ στο ρόλο της Μπλανς Χάτσον. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χένρι Φάρελ και τη διασκευή σεναρίου έκανε ο Λούκας Χέλερ.
Η υπόθεση του έργου.
Η Μπέιμπι Τζέιν Χάτσον (Μπέτι Ντέιβις) και η Μπλανς Χάτσον (Τζόαν Κρόφορντ), είναι δυο αδελφές που μένουν μαζί σε μια ρημαγμένη έπαυλη του Χόλυγουντ με ζωντανές τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Η πρώτη υπήρξε παιδί θαύμα και αστέρι της επιθεώρησης, αλλά δεν κατάφερε να έχει την ίδια επιτυχία μετά την ενηλικίωσή της και η δεύτερη υπήρξε μεγάλο αστέρι του Χόλιγουντ που αναγκάστηκε να αποσυρθεί στο μεταίχμιο της δόξας λόγω ενός ατυχήματος που την άφησε ανάπηρη και για το οποίο θεωρήθηκε υπεύθυνη η Μπέιμπι Τζέιν. Μετά το ατύχημα που άφησε τη Μπλανς καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα, η αντιζηλία μεταξύ των δυο αδελφών λαμβάνει ομηρικές διαστάσεις καθώς η Τζέιν αρχίζει σιγά σιγά να τρελαίνεται και να έχει τον έλεγχο πάνω στη ζωή της αδελφής της. Όταν η Τζέιν πληροφορείται ότι η αδελφή της σκοπεύει να την κλείσει σε ψυχιατρική κλινική, καταστρώνει σχέδιο εξόντωσης της Μπλανς. Δεν ξέρει όμως ότι η Μπλανς κρύβει ένα μεγάλο μυστικό που έχει να κάνει με τα πραγματικά γεγονότα του ατυχήματός της, το οποίο όταν βγει στην επιφάνεια πρόκειται να προκαλέσει τραγικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τζέιν.
Διάρκεια 2 ώρες και 13 λεπτά
Παραλειπόμενα
-Η ταινία ήταν υποψήφια για 11 βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου της καλύτερης ταινίας και της καλύτερης σκηνοθεσίας.
-Το 1962 η Μπέτι Ντέιβις δέχτηκε να συμπρωταγωνιστήσει μαζί με την μεγάλη της αντίπαλο Τζόαν Κρόφορντ στην ταινία τρόμου «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;» του Ρόμπερτ Όλντριτς, πιστεύοντας ότι ο ρόλος της Μπέιμπι Τζέιν Χάτσον, ως πρώην παιδί θαύμα , θ´αναβίωνε την καριέρα της και θα´χε απήχηση στο κοινό που είχε λατρέψει την Ψυχώ του Χίτσκοκ δυο χρόνια πριν. Έτσι πνίγοντας τον εγωισμό της συνεργάστηκε με την μισητή της αντίπαλο, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, με εκτόξευση αρνητικών δηλώσεων κι απ´τις δυο πλευρές, στο μεταξύ η Ντέιβις έλαβε και την ενδέκατη υποψηφιότητά της για τα όσκαρ, ενώ η ακαδημία αγνόησε την Κρόφορντ. Η Κρόφορντ πικραμένη τότε, στράφηκε δημόσια εναντίον της Ντέιβις, ζήτησε λοιπόν απ’τις υπόλοιπες υποψηφίους να την άφηναν να δεχτεί εκείνη το βραβείο, σε περίπτωση νίκης, ενώ εκείνες ήταν απούσες. Η Ντέιβις, της οποίας η ερμηνεία είχε λάβει πολύ καλές κριτικές θεωρούνταν το φαβορί, όμως την βραδιά των Όσκαρ το βραβείο πήγε στην Αν Μπάνκροφτ, η οποία λόγω θεατρικών υποχρεώσεων δεν είχε μπορέσει να παραβρεθεί στην τελετή. Μόλις το όνομα της νικήτριας ανακοινώθηκε η Ντέιβις πάγωσε κι η Κρόφορντ την προσπέρασε για να παραλάβει το Όσκαρ για λογαριασμό της Μπάνκροφτ. Η Ντέιβις αργότερα σχολίασε:
Αν είχα κερδίσει το Όσκαρ, η ταινία μας θα έκανε επιπλέον εισπράξεις ένα εκατομμύριο δολάρια. Η Τζόαν χάρηκε που δεν κέρδισα.
Η ηθοποιός δεν είχε πει ακόμα την τελευταία λέξη. Δυο χρόνια αργότερα στα γυρίσματα της ταινίας «Το μυστικό της Σάρλοτ», που επρόκειτο να την επανενώσει με την Κρόφορντ, η Ντέιβις ανάγκασε την αντίπαλό της να αποχωρήσει από την ταινία.
-Η ταινία γυρίστηκε σε πραγματικό σπίτι στο Hollywood Hills. Το σπίτι βρίσκεται στο 16100 Franklin Avenue και είναι γνωστό ως το "The House of Baby Jane". Το σπίτι είναι πλέον ιδιωτικό και δεν είναι επισκέψιμο από το κοινό.
-Η Davis και η Crawford ήταν μεγάλες αντίπαλοι στη ζωή και η αντιπαλότητά τους μεταφέρθηκε στα γυρίσματα της ταινίας.
-Η ταινία ήταν εμπορική επιτυχία, αποφέροντας πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια στο box office.
-Η ταινία έχει επανεκτιμηθεί από τους κριτικούς τα τελευταία χρόνια και θεωρείται πλέον ένα κλασικό του είδους του ψυχολογικού θρίλερ.
-Η Davis κέρδισε το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της.
Βραβεία
Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ) καλύτερων Κοστουμιών στη Νόρμα Κοτς
Υποψηφιότητες:
Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου – Μπέτι Ντέιβις
Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου – Βίκτορ Μπουόνο
Όσκαρ Φωτογραφίας, Ασπρόμαυρη Ταινία – Έρνεστ Χάλερ
Όσκαρ Καλύτερου Ήχου – Τζόζεφ Ν. Κέλι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου