Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Κοινότητα Λιβαδερού: Ο Πρόεδρος και το τοπικό συμβούλιο, απευθύνονται σε όλους τους αρμόδιους και ζητάνε την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό και τη μείωση των αγριόχοιρων

Ο πολλαπλασιασμός των αγριόχοιρων στην ΠΕ Κοζάνης αλλά και στο Λιβαδερό έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στα ύψη, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τις σοδειές τους να εξαφανίζονται από τα κοπάδια αγριόχοιρων, που προκαλούν σοβαρές καταστροφές στις καλλιέργειές τους.

Δεν είναι μόνο η καταστροφή των καλλιεργειών πριν 3 ημέρες κτηνοτρόφος του Λιβαδερού δέχθηκε επίθεση με σοβαρό τραυματισμό την ώρα που έβοσκε τα πρόβατα του σε περιοχή του χωριού που ευτυχώς σήμερα δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Ο Πρόεδρος και το τοπικό συμβούλιο, απευθύνονται σε όλους τους αρμόδιους και ζητάνε την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό και τη μείωση των αγριόχοιρων.

Για το Κοινοτικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

 prlogos.gr

1 σχόλιο:

Ανδρέας Τσιφτσιάν είπε...

Στη Γερμανία είναι ανοιχτή η συζήτηση για εξόντωση του 70% του πληθυσμού των αγριογούρουνων, αλλά περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν. Το κυνήγι εκεί γίνεται από οργανωμένες και μεγάλες ομάδες κυνηγετικών συλλόγων. Σε εξέλιξη είναι και η συζήτηση να επιτραπούν νυχτερινές και θερμικές διόπτρες σε όπλα.

Στην Ισπανία έχουν ανακαλύψει τον "κυνηγετικό τουρισμό" και κρατούν τον πληθυσμό σε κάποια ισορροπία, εξοντώνοντας τα ζώα κατά εκατοντάδες. Το κρέας ελέγχεται και μοιράζεται σε τοπικά εστιατόρια. Πηγαίνουν και πολλοί κυνηγοί από τη Γερμανία, οργανωμένα, ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με τη γερμανική ADAC, χωρίς κυνήγι, ο πληθυσμός των αγριογούρουνων μπορεί και να τετραπλασιάζεται κατ' έτος!

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική αρχή πάλι, υπήρξαν σε μόνο μία από τις περασμένες χρονιές, 2.614 τροχαία ατυχήματα, με τραυματίες και 27 νεκρούς.

Η ADAC δείχνει στο video διάφορα σενάρια πρόσκρουσης και προτείνει, με ταχύτητα μέχρι 80Km/h, καλύτερα να το χτυπήσεις στα ίσια χωρίς επικίνδυνο και βίαιο ελιγμό, από τον οποίον κινδυνεύεις περισσότερο, ειδικά σε γλιστερό οδόστρωμα ή με αντίθετη κυκλοφορία. Αυτοκίνητα χωρίς ESP (πρώτο σενάριο στο video) μπορεί να βγουν εκτός δρόμου ή να τουμπάρουν. Στο video η ADAC προτείνει δυνατό φρένο και διατήρηση της πορείας.

Για ταχύτητες μεγαλύτερες από από 80Km/h δεν υπάρχει σενάριο στο video και η ερώτηση, τί κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση, μένει αναπάντητη.

Το video της ADAC εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=WWVVN9Uh0O0

Η Περιφέρεια και το κράτος οφείλουν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στους δήμους και στις κοινότητες. Δεν είναι στην αρμοδιότητα των τελευταίων. Οι δήμοι δε μπορούν να κάνουν τίποτα. Χρειάζεται πρωτοβουλία κεντρικού σχεδιασμού. Είναι σοβαρό ζήτημα δημόσιας ασφάλειας.


Το Προφίλ μας