Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Τι κρύβει η απόφαση του δημάρχου Σερβίων για τα έσοδα από την εκμετάλλευση των δασών Ελάτης και Λιβαδερού;

Του Β. Κωνσταντόπουλου

Είναι γνωστό σε όλους, ότι στην ανακοίνωση της μη συμμετοχής μου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είχα δηλώσει ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου ως το τέλος της θητείας με συνέπεια, υπευθυνότητα, ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα.

Φαίνεται ότι κάποιοι εκεί στην δημοτική αρχή δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη την δήλωσή μου και ενεργούν κατά το δοκούν, πέραν αυτών που ως σήμερα γνωρίζαμε ως πρακτικές λειτουργίας του δήμου.

Συγκεκριμένα, αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: Ω8ΒΤ46ΜΓΗ5-0ΕΗ) η υπ’ αριθμ. 169/2023 (22 Σεπτεμβρίου 2023(;)) απόφαση του δημάρχου, με την οποία ο δήμαρχος δεσμεύεται (;) και όχι αποφασίζει (άρα το έγγραφο δεν έχει καμιά ισχύ), ότι

τα έσοδα που θα προκύψουν «από την εκµετάλλευση των δασών της Ελάτης και του Λιβαδερού βάσει των ανωτέρω υπό (6) και (7) διαχειριστικών µελετών θα καλύπτονται σε κάθε περίπτωση οι ατοµικές ανάγκες των κατοίκων Ελάτης και Λιβαδερού σε καυσόξυλα και τα έσοδα που θα προκύψουν από την διάθεση της τεχνικής ξυλείας θα εγγράφονται σε διακριτούς κωδικούς των προϋπολογισµών του ∆ήµου Σερβίων και θα διατίθενται για την αειφόρο ανάπτυξη των δασών αυτών. Τυχόν αδιάθετα έσοδα θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες Ελάτης και Λιβαδερού µέσω ανταποδοτικών έργων και δράσεων

Στο τυπικό μέρος, η παραπάνω απόφαση-δέσμευση δεν έχει καμιά νομική ισχύ. Η απόφαση είναι απόφαση και δεν μπορεί να είναι δέσμευση. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος, που στα σχετικά της απόφασης δεν υπάρχει σχετική αναφορά σε νόμο ή διάταξη, που να εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο για τέτοιου είδους δεσμεύσεις.

Ο δήμαρχος δεν μπορεί να αναλαμβάνει τέτοιες δεσμεύσεις, χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα για τέτοιου είδους αποφάσεις. Και ο δήμαρχος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ή τουλάχιστον οφείλει να το γνωρίζει.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Κατά την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση της διαχειριστικής μελέτης του δάσους της Ελάτης, ο δήμαρχος αρνιόταν με επιμονή μέχρι τέλους, να συμφωνήσει με την πρόταση της παράταξής μας, που έλεγε αυτά ακριβώς που τώρα λέει ο δήμαρχος στην απόφασή του. Η δική του πρότασή ήταν τα έσοδα από την εκμετάλλευση του δάσους της Ελάτης, να πάνε στον δήμο για να χρησιμοποιηθούν κατά την κρίση της δημοτικής αρχής. Και δεν δέχτηκε καν, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, να μπει σε διακριτή ψηφοφορία η δική μας πρόταση, σε αντιδιαστολή με την πρόταση του δημάρχου (τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου το αποδεικνύουν).

Και επειδή εξ αιτίας αυτού εισέπραξε ένα μεγαλειώδες όχι στην πρότασή του, απείλησε τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν όχι (αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους) ότι θα ασκήσει νομική δίωξη εναντίον τους. Απέστειλε μάλιστα και επιστολή-αναφορά προς τον Γενικό Γραμματέα Δασών για το θέμα αυτό.

Τι άλλαξε λοιπόν από τότε ως τώρα; Και γιατί αυτή η βιασύνη να βγει απόφαση δημάρχου που δεν έχει καμιά νομική ισχύ;

Προφανώς οι εκλογές και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων αναγκάζουν τον δήμαρχο να προβεί σε σπασμωδικές κινήσεις.

Είναι βέβαιο ότι ο δήμαρχος δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει γνώμη και πρακτικές στο θέμα αυτό. Απλά τώρα υφίσταται τις συνέπειες της αλαζονικής του συμπεριφοράς κατά τις διαδικασίες ανάθεσης και έγκρισης της διαχειριστικής μελέτης του δάσους της Ελάτης.

Λέει ψέματα σε όσους, ευκολόπιστα, εν όψει και των εκλογών, απαιτούν δημοσίως  να αλλάξει γνώμη για το θέμα αυτό. Και είναι εμφανής η προσπάθειά του να επηρεάσει τους κατοίκους των κοινοτήτων αυτών.

Εάν δήμαρχος έχει αλλάξει απόφαση, δεν έχει παρά να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και είναι αρμόδιο να αποφασίσει. Εκεί θα συζητηθούν όλα τα θέματα και ο τρόπος εκμετάλλευσης των δασών και ο τρόπος διάθεσης των εσόδων.

Για να δούμε θα το κάνει;

Η παράταξή μας υπεύθυνα, όπως έκανε σε κάθε θέμα, θα τοποθετηθεί και θα αποφασίσει με βάση το συμφέρον των κατοίκων των κοινοτήτων αυτών.

Σε καμία όμως περίπτωση, δεν θα ακολουθήσουμε τον δήμαρχο ούτε και θα συμμετέχουμε στην διαδικασία επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει, όποια και αν είναι αυτή (έτσι κι αλλιώς οι δύο παρατάξεις συμμετέχουν και σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο), είναι αρμόδια να αποφασίζει για τον τρόπο αξιοποίησης των δασών στο σύνολο του δήμου.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Λάμπρος Δελινιωτης είπε...

Ο τέως Δήμαρχος χτύπησε πάλι.
Ανεδειξε μέγα πρόβλημα. Είναι η τρίτη το τελευταίο διάστημα παρέμβαση σου και απ ότι φαίνεται δεν σε παίρνει κανείς στα σοβαρά.Στοιχειο γιαυτό που γραφω είναι η συμμετοχή όλων η σχεδόν όλων των πρώην συνεργατών και κυρίως φίλων σου που σε αγνόησα και φιγουράρουν στο ψηφοδελτιο του κ Ελευθεριου
Τελευταίο απ ότι εσύ γράφεις ο κ Παλουκας Αυτή σου τη στάση για δήθεν υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν πείθει κανέναν.
Και τα επιχειρια αυτής της στάσης σου θα τα εισπράξεις απ το αγαπημένο σου χωριό τα ΚΡΑΝΙΔΙΑ θ τρίβεις τα μάτια σου
Αν αυτά κ τέως Δημαρχε αυτά είναι μόνον τα προβλήματα δηλ η μη πληρωμή των ανταποδοτικά τελών στη ΔΕΗ< κι εσύ δήλωσες πως δεν θα αυξανες τους φορους> Η ποτίστρα [το κείμενο συντεταγμένο από δικηγόρο παρ αρχείων παγω] λύθηκε και αυτο Αν λέω αυτά είναι μόνον τα προβλήματα η σημερινή Δημοτική αρχή είναι πετυχημένη και δικαιολογητικά η συνεργάτες σου και κυρίως φιλοι σου δεν σε παρακολουθούν.
Καλή συνέχεια στην κατηφόρα που επελεξες

Ανώνυμος είπε...

Άκου δέσμευση; Από ποιους ; Ποιοι είστε ΕΣΕΙΣ που δεσμευεστε όταν δεν είστε το δημοτικό συμβούλιο; Καμία παρειτσα; που είναι η απόφαση του δημοτικού συμβουλιους
Πάντως βρε Χρήστο ούτε χάντρες σε ιθαγενείς!
Βρε κιτσο πριν ελάχιστους μήνες στην Ελάτη μας έλεγες να δεχτούμε οπωσδήποτε την μελέτη γιατί αλλιώς .... Ομόφωνα το χωριο την απέρριψε όπως και στο λιβαδερο! Καλοπροαίρετα λοιπόν γιατί να ψηφίσω εσένα και όχι την Σπυρίδου που από την ΑΡΧΗ στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων;
Πραγματικά για κορόιδα μας έχεις;

"....σε έχω γραμμένο στο παλιό μου το τεφτερι"

Ανώνυμος είπε...

Λάμπρο Δελινιώτη εσύ κατάλαβες τι έγραψες; Γιατί κανένας άλλος δεν κατάλαβε τι έγραψες και τι θέλεις να πεις.

Ανώνυμος είπε...

Πωπωπω πόσο πικραμένος πρέπει να είναι ο κατακρίνω τον Κωνσταντοπουλο!
Φτάνουνε στο σημείο να κατακρίνουν την αντιπολίτευση γιατί ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ!
Και δεν ασχολείται καν με τα ΟΛΟΣΩΣΤΑ που γράφει ο Β.Κ! Απλά κάνει προσωπική επίθεση! Να δεις ποιο το κάνουν αυτό; Α ναι όσοι δεν έχουν επιχειρήματα!
Δεν περιέχει πάντως. Όλοι οι "παλιοί" ας στηρίξουν την παράταξη με τους Σπαρτιάτες και τους νοσταλγούς της χούντας! Έτσι. Άλλωστε επιβεβαιώνουν κάποιοι τον χαρακτηρισμό που τους έδωσε ο "άρχοντας" για τους παλιούς του ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κωνσταντόπουλος κ Δελνιωτη κάνει σαν αντιπολίτευση την δουλειά που του έταξε ο κόσμος.
Δηλαδή μας λες να μην μιλάει ότι κι αν βλέπει, να μην μας ενημερωνει για τα λάθη και τις παραλείψεις της δημοτικής αρχής για να βγει ο εκλεκτός σου.
Τότε θα ήταν υπόλογος δε μας τους υπόλοιπους.

Ανώνυμος είπε...

Όσο περνάει ο καιρός τόσο χαίρομαι που ο Κωνσταντόπουλος φεύγει τώρα που είναι ακμαίος και κάνει άψογα την δουλειά του. Βλέπω πως έχουν σκυλιασει διάφοροι. Πολλοί που είχαν θεσουλες χωρίς να κοπιασουν μόνο επειδή τους τραβαγε ο Βασίλης. Τώρα χάνουν οφίτσια , χάνουν την μικρή τους δόξα κι έχουν πάθει πλάκα! Μπράβο Βασίλη συνέχισε να μας ενημερώνεις. Και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο μας ενδιαφερει που κανείς καλά την δουλειά σου. Και φυσικά θα στηρίξουμε την κυρία Σπυρίδου καθώς είναι η μόνη αξιοπρεπής επιλογη με πολύ καλές υποψηφιότητες μέχρι τώρα. Σιγά μην ψηφίσουμε χρυσαυγιτες και χουντικούς!
Θα θυμίσω ότι ο Ελευθερίου όταν τον έβγαλε από πρόεδρο του Συμβουλίου ο βσιλης ουτε και πάτησε στο συμβούλιο σαν σύμβουλος άντε να πηγε μιά δυο φορές. Τόσο ήταν το ενδιαφέρον του , όσο είχε καρέκλα.
Το ίδιο θα κάνει και από το 2024; Που θα είναι αντιπολίτευση ; Θα τιμήσει την ψήφο των ψηφοφόρων του; Την εντολή τους;
Όσο για αυτούς που κάνουν προσωπικές επιθέσεις στον Βασίλη είναι απλό. Δεν μπορούν να τον αντικρούσουν και αναγκάζονται να πέσουν πολύ χαμηλά. Καμία πολιτικη αντιπαράθεση δεν μπορούν να κάνουν. Εδώ ολόκληρος δήμαρχος έβγαλε έγγραφο με "δεσμευομσστε". Ούτε απόφαση του, ούτε απόφαση του συμβουλίου ούτε της οικονομικής επιτροπης τιποτα μόνο κουτοχορτο μόνο για να ετοιμάσει την μέγα κωλοτουμπα ενός ανθρώπου που θέλει να έχει καρέκλα.

Ανώνυμος είπε...

Απίστευτο! Ο άλλος χαρακτηρίζει κατήφορο το ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πλειοψηφούσα παράταξη κάνει αυτό που πρέπει να κάνει: ενημέρωση, αντιπολίτευση , διαφάνεια, κριτική!
Και δεν χαρακτηρίζει κατήφορο ένα εγγραφο- ανέκδοτο! Επιπέδου 3Α, 3Κ, Ρεχάγκελ ο μουσουρουλης και χωρίς οποιαδήποτε αξία!
Πραγματικά καλά είναι να κάνετε ιπέρα. Η στήριξη σας στον Ελευθερίου μας δείχνει πολλά! Ποιον συνδυασμό πρέπει να ψηφίσουμε! Ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Λάμπρο,καλά λένε ότι όσο περνάν τα χρόνια κουρκουτιάζει το μυαλό.

Ανώνυμος είπε...

Σαν να μην μας τα λες καλά Λαμπρο.
Ο Κωνσταντόπουλος σου φέρθηκε άψογα στις προηγούμενες εκλογές, όταν σε έδιωξε ο Ελευθερίου και αυτός σε έβαλε στο ψηφοδέλτιο του, στο τοπικό Σερβίων.
Άρα χρωστάς στον Κωνσταντοπουλο.
Τι άλλαξε τώρα;

Ανώνυμος είπε...

Είναι αλήθεια οτι ο κ. Λάμπρος Δελινιώτης είναι στο επιτελείο του Ελευθερίου και μάλιστα στο γραφείο τύπου;

Ανδρέας Τσιφτσιάν είπε...

Η αλήθεια πονάει. Όποιος δε μπορεί να την αντιμετωπίσει, βρίζει αυτόν που την είπε.

κ. Κωνσταντόπουλε, σε συγχαίρω για άλλη μια φορά. Η αντιπολίτευση και η εκπροσώπηση των πολιτών, είναι μία πολύ σοβαρή δημοκρατική κατάκτηση, την οποία και τιμάς.

Ο πολιτικός πολιτισμός απαιτεί, ειδικά σε σημαντικές αιτιάσεις δημοσίου συμφέροντος, να δοθεί απάντηση επί της ουσίας, χωρίς περιστροφές, χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αντεγκλήσεις και αναφορές σε άσχετα πράγματα.

Ad hominem, name calling, αποπροσανατολισμός με τη μπάλα στην εξέδρα, ειρωνείες και παραπομπές σε πράγματα και καταστάσεις που δεν έχουν καμία συνάφεια με τα καταγγελλόμενα,

είναι η καλύτερη επιβεβαίωσή σου.

Σε πολεμούν βρόμικα; Είσαι καθαρός.

Ανώνυμος είπε...

Για πεσμας Λάμπρο όσες φορές έβαλες υποψήφιος πόσους ψήφους πήρες εσύ στο χωριό και άσε τόν Κων/πούλο!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Άστο ρε Λάμπρο αφού ξέρεις όπου πάς ζημιά κάνεις άσε νά περάσουν ή εκλογές και μετά πες ότι θες.

Ανώνυμος είπε...

Κ.Δελνιωτη έχεις χρόνο ακόμα εάν σέ βάζει υποψήφιο ο Χρήστος νά δούμε πόσους ψήφους θά πάρεις στο χωριό και πόσους στα Σέρβια;;; και άσε τά παχιά τά λόγια.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τόν 23:37 προλαβαίνεις προλαβαίνεις νά κατεβείς Λάμπρο και εγώ προτείνω νά κατεβείς για πρόεδρος στο τοπικό στα Κρανιδια.

Ανώνυμος είπε...

Άντε Λαμπρό Δελνιωτη! Ενίσχυσε με πράξεις αυτό που θεωρείς καλό. Έλα αναμέτρηση με τους δικούς σου συγχωριανούς σου.
Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους εκ Αθηνων (που αυτοί δεν είναι πονηροί Ε Μπουκουβάλα;)
Άντε κύριοι να δούμε πόσους ψήφους θα έχει η καλπη

Ανώνυμος είπε...

Κ. Κωνσταντόπουλε για τους ελευθερίου δελνιωτη
Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθεντα αχαριστο
Η συγκεκριμένη δέσμευση είναι πρωτοπόρα σε όλους τους δήμους
Εάν μου βρει κάποιος μια αντίστοιχη σε οποιονδήποτε δήμο θα κερδίσει μια δωρεάν συνομιλία με τον Ελευθερίου χωρίς ο Ελευθερίου να ουρλιαζει

Ανώνυμος είπε...

Χθες στην γιορτή της Ευξείνου λέσχης καθηγήτρια υποψήφια του Ελευθερίου έλεγε σε παρέα πόσο χάλια κάνει ο Κωνσταντόπουλος που κάνει αναρτήσεις αντιπολιτευτικές. ένα; Από την παρέα της την έβαλε στην θέση της λέγοντας πως ο Κωνσταντόπουλος κάνει αυτό που ορίζει η θέση του και πολύ καλά κάνει και ο Ελευθερίου δεν έχει τίποτα να απαντήσει σε αυτά που του λέει. Και μακάρι να είχαν όλοι οι δήμοι αντιπολίτευση που να μελετά τα θέματα και να ασχολείται ενώ η διοίκηση ούτε καν μας ενημερώνει το γίνεται Και κρίμα που τα λέει αυτά μορφωμένη γυναίκα. Μετα η καθηγήτρια είπε κρίμα τι ασχολείται είναι πια συνταξιούχος και ο φίλος της την αποστωμοσε τι κακό έχουν οι συνταξιούχοι δηλαδή εσύ δεν θα είσαι σε δύο χρόνια συνταξιούχος; Εάν εκλεγείς θα παραιτηθεις
Ποτέ δεν είχε πολιτικό λόγο και επιχειρήματα ο Ελευθερίου μόνο κάτι το παλιό και το σάπιο που όσους τους έλεγε έτσι τώρα τους έχει υποψηφίους!! Άλλα τέτοια κατάντια να εγκαλουνν τη
αντιπολιτευση γιατι κανει αντιπολίτευση είναι πρωτοφανής κατηφόρα. Ούτε ένα επιχείρημα δεν έχουν μόνο προσωπικές επιθέσεις . Συνταξιούχος ο ένας από χωριό η άλλη. Α άκουσα και οτι κακώς κατεβαίνουν γιατί μένουν στην Κοζάνη. Στο μεταξύ οι μισοί υποψήφιοι του Ελευθερίου μένουν στην Κοζάνη χαχαχχαχα

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Κάτι δεν πάει καλά.Κλάπηκε το αμάξι ενός Σερβιώτη και ευτυχώς βρέθηκε.Ο Ελευθερίου σαν φίλος του στο FB σχολιάζει και λέει: Όλοι μαζί μπορούμε.Κάτι δεν πάει καλά.

Το Προφίλ μας