Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Δευτερολογία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά κατά τη λήξη του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ΣΕΦ

Συντρόφισσες & Σύντροφοι
Ε ναι λοιπόν …ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ!!
Πιάσαμε ξανά το νήμα της πολιτικής σκέψης , του διαλόγου , της συλλογικής προσπάθειας.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν και είναι πολλοί για να πραγματοποιηθεί αυτό το Συνέδριο, τα πολύ πετυχημένα εργαστήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου, σε όλους εσάς.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας.
Αλλάζουμε! Ότι μας πλήγωσε το αφήνουμε οριστικά πίσω μας. Αλλάζουμε γιατί αλλάζει ο κόσμος. Νέες προκλήσεις, νέα προτάγματα ζητούν απαντήσεις.
Προχωράμε μπροστά , με το βλέμμα στο μέλλον
Ναι, υπάρχει πραγματική ελπίδα .
Όλοι μαζί μπορούμε.
Με σχέδιο και δέσμευση για σκληρή δουλειά, με ειλικρίνεια χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις και λαϊκισμούς.
Είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην ίδια κοίτη!

  • Πολιτικά στελέχη και προσωπικότητες με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και ιστορικές διαδρομές ,
  • Σύντροφοι που τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε σε δρόμους χωριστούς
  • Άνθρωποι που είχαν αποστασιοποιηθεί, απογοητευμένοι από τον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου
  • Η νέα γενιά της Παράταξης που έδωσε στο συνέδριο μας φρεσκάδα με το λόγο της, ανατρεπτική ορμή με τις ιδέες της, δημιουργικότητα με τις προτάσεις της
Γινόμαστε κάθε μέρα και περισσότεροι.
ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ:
1.Δώσαμε καθαρά μηνύματα στην Ελληνική κοινωνία
Για τη συνεννόηση
Κατ’ αρχάς η συνύπαρξή μας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι τυχαία ούτε ευκαιριακή, είναι απόφαση που βασίζεται στη συνεννόηση.
Όμως η συνεννόηση αφορά κυρίως τη χώρα.
Αυτό είναι και το πρώτο μεγάλο μας μήνυμα στην ελληνική κοινωνία.
Γιατί επιβάλλεται η χώρα να βρει αυτό που τόσο της έλειψε όσο τίποτα άλλο από το ξέσπασμα της κρίσης : ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ των πολιτικών δυνάμεων για Εθνική Γραμμή.
Για τη συμμετοχή
Είναι καιρός να αναβαπτιστούμε σ’ αυτή την ιδέα που το ΠΑΣΟΚ πετυχημένα από το 1974 προώθησε.
Η Δημοκρατική Παράταξη δεν είναι άθροισμα στελεχών, δεν είναι ένα άθροισμα πολέμαρχων, όπως σωστά ειπώθηκε σε αυτή την αίθουσα, αλλά κίνημα λαού, μόνο ως τέτοιο μπορεί να υπάρξει.
Η συμμετοχή και όχι η παραίτηση είναι κεντρικό μας μήνυμα σε όλο τον ελληνικό λαό και κυρίως στη νέα γενιά, που πίστεψε, προδόθηκε και τώρα απέχει.
Σήμερα που αναπτύσσεται το παγκόσμιο ρεύμα του ανοικτού κόσμου η Ελλάδα με τη νέα γενιά της δεν πρέπει να μείνει αμέτοχη . Μπορεί να πρωταγωνιστήσει.
Για την πίστη στη Δημοκρατία.
Το τρίτο μεγάλο μας μήνυμα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της Δημοκρατίας που έχει κλονιστεί.
Πολλά πρέπει ν’ αλλάξουν, πολλά πρέπει να διορθωθούν, αλλά η συκοφάντηση και η υποβάθμιση των αντιπροσωπευτικών θεσμών, οδηγεί στην πλήρη κυριαρχία συμφερόντων, που είναι ανεξέλεγκτα και αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον.
Δεν ήρθε το τέλος της πολιτικής.
Ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών και η αναβάθμιση του κύρους των θεσμών είναι βασική μας προτεραιότητα.
Το τονίζω ιδιαίτερα γιατί καθημερινά οι θεσμοί δέχονται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μεγάλα πλήγματα.
Ο Πρωθυπουργός έδωσε προχθές πρωτοφανές δείγμα καθεστωτικής αντίληψης θεωρώντας ως θεσμικό εμπόδιο αποφάσεις της Δικαιοσύνης που απλά δεν συμφωνούσε μαζί τους.
Και δεν σταματούν εδώ. Ο πανικός τους, τούς οδηγεί σε έναν απίστευτο κατήφορο, τούς οδηγεί σε νέο γύρο επιθέσεων σκανδαλολογίας. Και το κάνουν αυτό σήμερα, εντελώς τυχαία! Σήμερα, που ολοκληρώνεται με τόσο μεγάλη επιτυχία το Συνέδριο μας.
Η απάντηση είναι για άλλη μια φορά ξεκάθαρη: Διαφάνεια για τους πάντες και παντού. Χωρίς παιχνίδια με τους θεσμούς. Επιθέσεις στον Πρωθυπουργό της χώρας που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θωράκισε τη χώρα, δεν πιάνουν. Θα πάρουν την περιφρόνηση που τους αξίζει. Ματαιοπονούν.
2. Οριοθετήσαμε με σαφήνεια την ταυτότητα μας και το πολιτικό μας στίγμα. Ποιοι είμαστε, ποιους εκφράζουμε
Για εμάς η Σοσιαλδημοκρατία, είναι στοιχείο  της πολιτικής μας ταυτότητας,  δεν είναι σημαία ευκαιρίας.
Είναι ιδέες , είναι παράδοση, είναι κατακτήσεις, είναι διαρκής αγώνας.
Και όπως διαπιστώσαμε με οδυνηρό τρόπο και στην χώρα μας, όποτε η παράταξη αυτή συρρικνώθηκε βρήκαν έδαφος δυνάμεις ακραίες, λαϊκίστικες και δημαγωγικές.
Η Σοσιαλδημοκρατία πέρασε μεγάλη κρίση, αλλά άντεξε, ανασυγκροτείται και ανανεώνεται.
Βρίσκει πια τη νέα ισορροπία ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνική προστασία.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ , έχουμε ανάγκη από ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τη σύγχρονη κεντροαριστερά που μπορεί να φέρει τη νέα αλλαγή.
Ανάπτυξη, απασχόληση, αλληλεγγύη είναι το τρίπτυχο μας.
Που σημαίνει πρώτα απ’ όλα:
  • παραγωγή, νέος πλούτος, Ελληνική παραγωγή, υγιής επιχειρηματικότητα.
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ρήτρα απασχόλησης και κίνητρα. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους, νοιαζόμαστε για τους άνεργους.
  • Ισχυρές πολιτικές αναδιανομής και σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας.
Στην Ελλάδα της κρίσης είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία ανάμεσα σε δυναμικά, παραγωγικά στρώματα και στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες  που οι εξελίξεις θέτουν στο περιθώριο.
Μια συμμαχία εμπιστοσύνης που μόνο εμείς θέλουμε και μπορούμε , να εκφράσουμε.
3.Δουλέψαμε στο Σχέδιο Ελλάδα
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ.
Ή θα μεγαλώσουμε την πίτα και με ισχυρές πολιτικές αναδιανομής θα πολεμήσουμε τις ανισότητες ή θα μοιραζόμαστε τη φτώχεια μας.
Δίνουμε βάρος στη δίκαιη περιφερειακή ανάπτυξη.
11 αναπτυξιακές ημερίδες σε 11 Περιφέρειες της χώρας και συνεχίζουμε το διάλογο με την Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς.
Το όραμα της αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση είναι ολοζώντανο και μας εμπνέει.
Παρουσιάσαμε μια πιλοτική πρόταση για την αυτοχρηματοδοτούμενη ανάπτυξη, με βάση το πλαίσιο του σχεδίου Ελλάδα που είναι η αξιοποίηση του BRAND, της τοποθεσίας και του προϊόντος.
Είμαστε συγκεκριμένοι, τέρμα οι γενικότητες που βαρέθηκαν οι πολίτες. Τεκμηριώσαμε ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς να ξεπουλιέται ο τόπος, με αξιοποίηση του εθνικού πλούτου και σεβασμό στο περιβάλλον.
4.Επιβεβαιώσαμε τη πολιτική στρατηγική για αυτόνομη πορεία και Εθνική Συνεννόηση
Βλέπω με ενδιαφέρον και ομολογώ με ικανοποίηση μια στροφή. Όλοι αυτοί που προέβλεπαν και επεδίωκαν την πολιτική μας εξαφάνιση, αναλώνονται τελευταία σε επιθέσεις φιλίας γιατί βλέπουν την ανοδική μας πορεία.
Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά τη θέση μας. Πιστεύουμε ότι αδύναμες κυβερνήσεις δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Είμαστε σταθεροί στην πρόταση μας για το σχηματισμό μιας ισχυρής Κυβέρνησης ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Εμείς θέλουμε και θα είμαστε μέρος της λύσης, όμως δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός.
Είμαστε μια παράταξη πατριωτική και το έχουμε αποδείξει. Όταν τα άλλα κόμματα πετροβολούσαν και πήγαιναν στα Ζάππεια και τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων, δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού.
Γι αυτό δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κουνά το δάκτυλο και να μας ζητά προκαταβολικά αποφάσεις ερήμην του Ελληνικού λαού. Αυτοί που βιάζονται να θέσουν από τώρα διλήμματα ας τα βάλουν πριν απ΄όλα στους εαυτούς τους και ας περιμένουν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Και κάτι ακόμη: Να σταματήσουν τις διαστρεβλώσεις για δήθεν ίσες αποστάσεις.
Πραγματική αντιπολίτευση στη χειρότερη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση κάνουμε εμείς.
Εμείς στην πράξη παίζουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ολοφάνερο.
Η ΝΔ είναι και παραμένει για εμάς ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία επιμένουν στην καρικατούρα του μικρού δικομματισμού και την πόλωση που δηλητηριάζουν τη χώρα.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πιστεύει και έχει επιλέξει την αυτόνομη πορεία και την αυτοδύναμη στρατηγική.
Επιδιώκουμε την ενίσχυση μας και ζητάμε αλλαγή των συσχετισμών για να προωθήσουμε Εθνική Γραμμή και προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο. Βάση μπορεί να αποτελέσει το πρόγραμμα Ελλάδα και οι μεγάλες ανατροπές.
Και για να κλείσω αυτό το κεφάλαιο είμαι υποχρεωμένη να πως στους πολίτες καθαρά και ξάστερα:
Όποιος δεν θέλει να μπει η χώρα σε νέα αδιέξοδα, σε νέο φαύλο κύκλο, έχει λύση: Να ενισχύσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

5.Έχουμε πλαίσιο Οδικού Χάρτη- Συγκεκριμένο Χρονοδιάγραμμα – Θεσμική θωράκιση των διαδικασιών
Προχωράμε με σταθερά βήματα στη δημιουργία του ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης. Η πρωτοβουλία αυτή δεν ξεκίνησε χθες.
Αποτέλεσε κεντρικό μας στόχο από τη στιγμή της ίδρυσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία.
Μετά το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών και τη λαϊκή επικύρωση της πρωτοβουλίας πήρα τη νέα πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση και περαιτέρω διεύρυνση με ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις του χώρου.
Ανταποκρίθηκε στη συνέχεια το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και η ΕΔΕΜ. Η ανταπόκριση συνεχίζεται. Προχωρήσαμε στο Συνέδριο μας και προσδιορίσαμε τα επόμενα βήματα. Στην εισαγωγική μου ομιλία κατέθεσα μια ολοκληρωμένη πρόταση. Τέθηκε ο οδικός χάρτης και θεσμικές εγγυήσεις που δεν επιτρέπουν ούτε καχυποψίες, ούτε δυσπιστίες. Όλα θα λήξουν δημοκρατικά έως το τέλος του χρόνου.
Τώρα πια δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε δικαιολογία γι αυτούς που διστάζουν ακόμα.
Πάμε τώρα!
Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο.
Πάμε όλοι μαζί!
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, όμως για τη Δημοκρατική Παράταξη μετρά θετικά.
Ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας.
Ξανασυναντιόμαστε με τον κόσμο της Παράταξής μας.
Σας καλώ όλους να ξεκινήσουμε ένα οδοιπορικό στην κοινωνία.
Σε κάθε πόλη,
Σε κάθε χωριό,
Σε κάθε σπίτι,
Σε κάθε χώρο δουλειάς.
Να πείσουμε για τις θέσεις και τις προθέσεις μας.
Για τη Νέα Αλλαγή
Για τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος και μόνο εμείς μπορούμε να τις πετύχουμε.
Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό είναι το στοίχημα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Σε αυτό το Συνέδριο
Ήρθαμε με την ελπίδα, φεύγουμε αποφασισμένοι
Ήρθαμε με τις αναμνήσεις μας και φεύγουμε κοιτώντας μπροστά.
Ήρθαμε αισιόδοξοι και φεύγουμε δυνατοί με όραμα και σχέδιο για τη χώρα.
Η Νέα Γενιά, στην Παράταξη μας, έχει ήδη πάρει τη σκυτάλη από τις γενιές του Αντιδικτατορικού αγώνα, της Αλλαγής, του εκσυγχρονισμού και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τη Νέα Αλλαγή που οραματιζόμαστε.
Κοιτάμε μπροστά.
Ενώνουμε, αλλάζουμε, προχωράμε.
Την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε δεν θα την προδώσω ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας